Filmu festivāls „AXX Latvija 2006/07” (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 24.marta kino Rīga skatāma filmu konkursa-festivāla „AXX Latvija 2006/07” 1. kārtas īsfilmu programma

Pagājušā gada rudenī Latvijā aizsāktā festivāla-konkursa „AXX Latvija 2006/07” 1. kārta tuvojas finišam, filmēšana ir noslēgusies un tapušo filmu konkursa-festivāla „AXX Latvija 2006/07” 1. kārtas īsfilmu programmu no 24. marta varēs skatīt kino Rīga. 29. martā īsfilmu programma tiks demonstrēta Cēsīs, kinoteātrī „Vidzemnieks NC”, 4. aprīlī Liepājā, kinoteātrī „Balle”, bet 5. aprīlī Saldus Kultūras centrā.

Filmu konkursa-festivāla „AXX Latvija 2006/07” 1. kārtas īsfilmu programmu veido astoņi saturiski un stilistiski atšķirīgi stāsti - gan romantiski, gan komiski, gan abstrakciju un simbolu pilni. Katrs autors savu ideju ietērpis 10 minūšu garā īsfilmā, līdz ar to programma ir spraiga un mainīga, tā nenogurdina skatītāju, bet dod iespēju katram atrast ko savu. Lomu atveidotāju vidū gan līdz šim nezināmi vārdi, gan tādi jau pazīstami un iemīļoti aktieri kā Anta Krūmiņa un Gunārs Placēns, gan arī vārdi, kas līdz šim neasociējās ar kino, - Aigars Runčis un Aigars Grāvers.

Aicinām ikvienu noskatīties filmas un atrast savu favorītu filmu konkursa-festivāla „AXX Latvija 2006/07” 1. kārtas īsfilmu programmā arī tādēļ, ka filmu demonstrēšanai kinoteātros sekos lielā balsošana LTV 7. Divos vakaros - 14. un 21. aprīlī - filmas izlozētā secībā tiks demonstrētas televīzijā - katrā raidījumā pa četrām, un tieši skatītāju balsojums noteiks katra vakara divas veiksmīgākās filmas, kuru autoriem tiks dota iespēja turpināt uzņemt 20 minūšu garas spēlfilmas konkursa 2. kārtā un cīnīties par iespēju filmēt 80 minūšu garu spēlfilmu konkursa 3. kārtā.

Visu konkursa-festivāla „AXX Latvija 2006/07“ norisi finansiāli nodrošina ģenerālsponsors – augstākās kvalitātes degvīns „Sobieski“. „Sobieski“ ražošanai tiek sekots līdzi ar īpašu rūpību jau no pirmsākumiem – tā izgatavošanu var pielīdzināt Francijas vīndaru veikumam. Visas degvīna sastāvdaļas tiek izgatavotas vienā un tajā pašā vietā – graudus audzē speciāli izvēlētās saimniecībās, ūdeni katru reizi iegūst no vieniem un tiem pašiem avotiem, spirtu ražo tikai vienā rūpnīcā, un pašu degvīnu izgatavo vienā un tajā pašā rūpnīcā. „Sobieski“ vodku ražo pasaulē slavenais dzērienu ražotājs Belvedere. Pirms ienākšanas Latvijas tirgū „Sobieski“ zīmols paspējis gūt jau plašu atzinību Eiropas un ASV tirgos.

Marta vidū uz ekrāniem Latvijā nonāks pirmās astoņas AXX LATVIJA filmas.

Jau martā uz kinoekrāniem nonāks pirmās filmu festivāla – konkursa AXX LATVIJA filmas. Tieši filmu skatītāji noteiks, kuru četru īsfilmu autori saņems finansējumu festivāla otrās kārtas - 20 minūšu filmu veidošanai.

Festivāla konkursa programmā piedalīsies astoņas īpaši festivālam veidotas īsfilmas.

Drudzis

Filmas pamatjautājums - cik tālu mēs esam gatavi skriet pakaļ saviem sapņiem? Filmas varonis Raimonds nolemj piedalīties īsfilmu konkursā un, kopā ar draugiem meklējot iedvesmu filmās „Blēras ragana” un „Bonija un Klaids”, nolemj inscenēt „īstu” bankas aplaupīšanu.

Filmas idejas autori ir Jaffa Riga un Brainwash. Radošā grupa - Arturs Mednis, Reinis Varakalns, Gatis Mikāns. Lomās - Kārlis Freimanis, Ieva Kiršteina, Andris Liseckis un Raimonds Ruzenieks.

Ledusskapis

Jansona kundze ir eleganta vecāka gadagājuma kundze, kuras sapnis ir zaļa kleitiņa, bet dzīves nepieciešamība - jauns ledusskapis. Filma ir humora pilns stāsts par to, kā Jansona kundze dabū abus.

Filmas idejas autore - Līga Gaisa. Radošā grupa - Līga Gaisa, Dzintars Dreibergs, Dainis Juraga, Lāsma Ābele, Marika Aguļēviča, Zane Līce, Artūrs Slišāns. Lomās - Anta Krūmiņa, Gunars Placēns, Aldis Kalniņš, Mārtiņš Meiers, Jānis Jaksts, Aleksandrs Guzenko, Viesturs Meikšāns, Ingūna Gremze, Velta Gromova

Pasaki man to skaļi!

Ikdienas pilsētas steigā satiekas divi cilvēki, kas savstarpēji nav pazīstami, bet kurus vieno kopēja vide un no apkārtējiem atšķirīgs iekšējais pasaules redzējums. Filma stāsta par iracionālu mīlestību racionālā pasaulē un izvēli starp fantāziju un īstenību.

Filmas idejas autore - Linda Lāce. Radošā grupa - Linda Lāce, Gunārs Medveds, Mārtiņš Rudzītis. Lomās - Agnese Rutkeviča, Madara Rutkeviča, Egils Reinis, Toms Rihards Jansons.

Rītenis

Filmas varoņi veic abstrakciju un simbolu pilnu svētceļojumu, smeļoties iedvesmu no dižiem ļaudīm.

Filmas idejas autori - Viktorija Eksta un Simons Krevaitis, Radošā grupa - Simons Krevaitis, Valdis Jauģietis. Lomās - Gvido Eriņš, Antons Bilderts, Klāvs Sērmukšs, Valdis Jauģietis, Dzintars Briedis.

Lapa un Lode

Jauns vīrietis atrod vēstuli, kuras nozagšana kļūst par simbolisku pakaļdzīšanos viņa dzīves mērķiem, jēgai un mieram.

Filmas pamatidejas autors - Edgars Gertners, radošā grupa - Pēteris Rozītis, Rihards Olmanis, Gints Amoliņš, Bernards Andriušis, Katrīna Tarasova. Lomās - Artūrs Putniņš, Ansis Hermansons, Kristaps Pagils, Gints Amoliņš, Ott Ojamaa, Rihards Olmanis, Pēteris Rozītis, Peter Tooma, Katrīna Tarasova.

1, 2, 3 Es eju meklēt!

Ellas dzīve ir vienmuļa un viņa tic, ka pasakaini notikumi atgadās tikai rakstnieku stāstos, bet reālajā dzīvē lielākā daļa cilvēku nolemti pelēkai rutīnai. Kas notiek, kad Ellas dzīvē parādās Vilks?

Filmas idejas autore - Ilze Veģe, radošā grupa - Ilze Veģe, Aigars Tīdmanis, Jānis Goldbergs. Lomās - Zane Seipule, Aigars Grāvers.

Lāčplēs: nepatikšanas ar koka gabalu

Lāčplēs ir no jūras izvilkts koka gabals, vīrišķīgām formām un lāča ausīm, ko Māra pārvedusi mājās no zvejas. Nepatikšanas sākas, kad zvejniece mājās pieskaras koka gabala ausīm.

Filmas idejas autore Kristīne Locika, radošā grupa - Kristīne Locika, organizācija „Multimodis”, Aivars Kalniņš, Baldūrs Apinis, Aleksandrs Aleksandrovs, Kaspars Auniņš. Lomās - Aija Repša, Aigars Runčis, Oskars Mustermanis.

Brāļi Skrivaneki

Komisks stāsts par brāļiem Skrivanekiem no Čehijas, kuri ir apņēmības pilni palīdzēt jebkurās likstās, taču vai viņiem tas izdodas?

Filmas idejas autori un radošā grupa - Krišjānis Zeļģis, Valdis Jansons, Mintauts Jukmanis, Toms Treibergs, Edgars Dreijers, Jānis Krūmiņš, Sandijs Mešķis, Ina Kantiķe, Nauris Būda, Zane Kļaviņa. Lomās - Toms Treibergs, Sandijs Mešķis, Nauris Būda, Krišjānis Zeļģis, Edgars Dreijers, Mintauts Jukmanis, Zane Kļaviņa, Andris Namnieks.

„Kopš žūrijas rezultātu paziņošanas visi astoņi filmu autori ir veikuši milzīgu darbu, patstāvīgi uzņemot 10 minūšu garās īsfilmas. Jau martā tās nodosim skatītāju vērtēšanai, bet aprīlī televīzijā organizēsim lielo balsošanu, lai noteiktu, kuri četri no autoriem turpinās piedalīties konkursā par tiesībām uzņemt pilnmetrāžas filmu. Domāju ka mūsu konkurss parāda gan Latvijas filmu tendences kopumā, gan, iespējams, atklās mums jaunus talantus,” saka Mārcis Gulbis, AXX festivāla producents Latvijā.

Pagājušā gada rudenī Latvijā aizsākās festivāls-konkurss „AXX Latvija 2006/07” - projekts, kura mērķis ir dot iespēju Latvijas radošajiem jauniešiem izmēģināt savus spēkus kino jomā. Konkursā varēja piedalīties ikviens neatkarīgi no iepriekšējas pieredzes vai izglītības - žūrijas vērtējumam tikai nodotas idejas un 1. kārtas astoņu veiksmīgāko ideju autoriem tikai piešķirts finansējums savas idejas realizēšanai 10 minūtes garā spēlfilmā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu