Pēc sprādziena Ādažos no amata atstādina divus virsniekus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube uz dienesta izmeklēšanas laiku ir atstādinājis no amata Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona komandieri un pretgaisa aizsardzības baterijas komandieri.

Papildināts ar Aizsardzības ministra komentāru 2.apakšnodaļā

Vietā iecelti pagaidu izpildītāji

17. pretgaisa aizsardzības bataljonu no 2010.gada 20.maija vada pulkvežleitnants Valērijs Kovgers.

Atstādinātie virsnieki ir iesaistīti citu dienesta pienākumu izpildē, bet viņu vietā iecelti amata pagaidu izpildītāji, informēja Aizsardzības ministrijas (AM) Preses nodaļā. AM ir pārņēmusi dienesta izmeklēšanu no NBS un sola nekavējoties informēt sabiedrību par atklātajiem faktiem un notikumu norisi, tiklīdz tie būs apstiprināti ar liecībām un ekspertu atzinumiem.

Atklāti jauni fakti

Abi virsnieki atstādināti no amata, jo notiekošajā dienesta izmeklēšanā, kas sākta saistībā ar sprādzienu Ādažu poligonā, ir atklājušies jauni fakti un patlaban notiek to nostiprināšana ar liecībām un ekspertu atzinumiem.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks nevēlējās stāstīt, kādi jauni fakti atklājušies, jo turpinās dienesta izmeklēšana un kriminālprocess. "Fakti ir saistīti ar sprādzienu. Mums nav tādas informācijas, kas pārāk daudz liktu paplašināt atbildību, bet tas ir tas līmenis, kur tomēr kaut kam šajā momentā atbildība ir jāuzņemas," norādīja ministrs.

Viņš atturējās komentēt, vai vēlāk tiks atstādinātas vēl kādas amatpersonas. "To man ir grūti pateikt," viņš piebilda. Pagaidām nav zināms, kad Aizsardzības ministrija varētu pabeigt dienesta izmeklēšanu. "Es domāju, ka izmeklēšana iet pa posmiem. Mēs daudz ko zinām, ir ierosināts kriminālprocess, kura izmeklēšana arī nebūs ātra," atzina ministrs.

Pabriks apstiprināja, ka kriminālprocesā ir aizdomās turētais ‒ viens no zemessargiem. "Protams ir. Pagaidām viens," teica ministrs. Plašāku informāciju ministrs atteicās izpaust.

Sprādzienā ievainojumus guva deviņi cilvēki

Jau ziņots, ka 23.oktobrī Ādažu poligonā sprādzienā ievainojumus guva deviņi zemessargi, kuri tika nogādāti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Viens no ievainotajiem zemessargiem vēlāk miris. Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu.

Graube uzdeva veikt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Pēc sākotnējās informācijas, negadījums noticis jau pēc Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona kaujas šaušanas nodarbību beigām ap plkst.13.20.

Aizsardzības ministrija ir pārņēmusi dienesta izmeklēšanu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS).

Sprādzienā, iespējams, vainojams viens no zemessargiem

Graube iepriekš Latvijas Televīzijai atzina, ka sprādzienā, iespējams, vainojams kāds no zemessargiem, kas poligonā atradis nesprāgušu lādiņu un to ievietojis savā mugursomā, taču lādiņš detonējis. Līdz ar to sprādziena cēlonis, visticamāk, ir nelikumīgas darbības, kas apdraudējušas apkārt esošo cilvēku veselību un dzīvību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu