Rīga mierīgās 1.septembra noskaņās (30)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmajā skolas dienā, 1.septembrī, ielas pildītas smaidīgiem bērniem, gladiolu un citu ziedu krāšņajiem pušķiem un priecīgi satrauktiem vecākiem. Kā novēroja portāls TVNET, ielas šodien pat pārsteidzoši tukšas un nekādu lielu auto sastrēgumu nav. Atliek secināt, ka vairums vecāku nobijušies no 1.septembra auto drūzmēšanās un savu spēkratus atstājuši mājās.

Ielās un sabiedriskajā transportā šorīt bija manāma sen neredzēta rosība. Pēc karstās, dažbrīd nogurdinošās vasaras bērni un jaunieši ar puķēm rokās steidzās uz pirmo skolas dienu - pirmo klašu skolēnu nestās gladiolas dažbrīd bija lielākas par pašiem bērniem. Autobusos, trolejbusos un tramvajos skolēni bija dzirdami pārrunājam vakara plānus par iešanu uz kino vai atkalsatikšanos pie kāda mājās.

Skolēni pa vasaru noilgojušies pēc klasesbiedriem

TVNET uzrunātie skolēni atzina - viņiem nebūtu nekādu iebildumu, ja brīvlaiks būtu garāks, taču pēdējās vasaras dienas pavadītas, nepacietībā cerot satikt savus skolas biedrus. "Jau esmu aizmirsusi, kā daži klasesbiedri izskatās, tāpēc gribas viņus visus atkal satikt. Iespējams, kāds pa vasaru būs pamainījies," sarunā ar TVNET saka Natālijas Draudziņas ģimnāzijas skolniece Līga.

Savukārt skolotāji pauda prieku par jauna mācību gada sākšanos un izteica cerību uz ražīgu darba procesu. "Ceru sagaidīt paklausīgus un gudrus bērnus, kā arī radošu atmosfēru," sarunā ar TVNET sacīja Rīgas 49. vidusskolas angļu valodas pasniedzēja Jana Sakne, kurai šis būs pirmais mācību gads Rīgā, jo pirms tam viņa strādājusi ārpus pilsētas.

Rīgas 6. vidusskolas 12. klases skolēni pavada pirmklasniekus
Rīgas 6. vidusskolas 12. klases skolēni pavada pirmklasniekus Foto: TVNET

Premjers aicina apdomīgi izvēlēties augstskolu

Apciemot skolas šogad bija ieradušies arī vairāki ierēdņi un amatpersonas. Galvaspilsētas mērs Nils Ušakovs piedalījās Rīgas 6. vidusskolas izremontēto telpu un atjaunotā sporta laukuma atklāšanā, novēlot veiksmi un izturību skolēniem visa mācību gada garumā.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis Rīgas 49.vidusskolas skolēniem sacīja, ka skola ir sākums visam jaunajam, un novēlēja nepazaudēt mācību gada sākumā esošo apņēmību. Ministru prezidents veltīja labus vārdus skolotājiem, kā arī bērniem, norādot, ka vidējās atzīmes Rīgas 49.vidusskolā ir krietni virs valstī vidējā līmeņa.

"Skola liek pamatu visām tālākajām dzīves lietām," sacīja Dombrovskis, aicinot abiturientus izvēlēties savu tālāko ceļu izglītībā, izvērtēt, kādas ir darba iespējas viņu izvēlētajā profesijā.

Premjers Valdis Dombrovskis noraugās uz skolēnu vokālā ansambļa uzstāšanos Rīgas 49.vidusskolā
Premjers Valdis Dombrovskis noraugās uz skolēnu vokālā ansambļa uzstāšanos Rīgas 49.vidusskolā Foto: TVNET

Alkohols = 1.septembris?

Priekšlikums aizliegt alkohola tirdzniecību 1.septembrī nav guvis atbalsi. Tomēr policija solījusi darīt visu iespējamo, lai grādīgā dzirda pie skolēniem nenonāktu. Tirgotājiem par alkohola pārdošanu nepilngadīgai personai var nākties šķirties no 500-1000 latu soda naudas. 

Iekšlietu struktūras solījušas, ka šodien rūpīgi uzraudzīs jauniešu vidū populārās izklaides vietas, sevišķi Vecrīgu. Ielās būšot neierasti daudz policijas darbinieku. Stingri uzraudzīti tiks arī autovadītāji. Pie skolām ieteicamais braukšanas ātrums noteikts 30 km/h. Mācību vietu tuvumā būšot izvietoti arī fotoradari, kas pārkāpējus sodīšot jau no pirmā pārkāpuma.

Rīgas Būvniecības un amatniecības vidusskolas skolnieki 1.septembri svin ar alu
Rīgas Būvniecības un amatniecības vidusskolas skolnieki 1.septembri svin ar alu Foto: TVNET aculiecinieks

Mācības šodien sāk 216 tūkstoši skolēnu 

Šogad skolas gaitās dosies aptuveni 216 tūkstoši vispārizglītojošo dienas skolu skolēnu. Izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe portālam TVNET pastāstīja, ka pirmajā klasē mācības šogad sāks aptuveni 21 tūkstotis bērnu. 

Profesionālo vidējo izglītību šogad apgūs aptuveni 30 tūkstoši jauniešu, tajā skaitā desmit tūkstoši skolēnu mācīsies pirmo gadu šajās skolās.

Savukārt studentu skaits jaunajā mācību gadā ir aptuveni 115 tūkstoši, taču daļā augstskolu studentu uzņemšana vēl turpinās. Studentu gaitas šogad plāno sākt aptuveni 25 tūkstoši jauniešu, tostarp 13 tūkstoši cilvēku studēs par valsts budžeta naudu.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu