Domē pagaidām pamiers

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc partijas Jaunais laiks (JL) izstāšanās no koalīcijas valdībā tika gaidīta līdzīga viļņošanās Rīgas domē, kur JL ir vadības groži.

Lai gan labējo partiju pārstāvji apgalvo, ka izmaiņas koalīcijā nav iespējamas un arī nav vajadzīgas, viņu oponentu izteikumi liecina, ka ir iespējami arī negaidīti pavērsieni. Pašlaik gan stiprāka nekā jebkad kļuvusi koalīciju klusībā atbalstošā puspozīcija, tāpēc diez vai domes vadībā gaidāmas radikālas pārmaiņas.

Strīdnieki draudzējas

Lai gan grūti iepriekš prognozēt iespējamos notikumu attīstības scenārijus domē, šī ir vienīgā iespējamā valdošā koalīcija, kurā būtu četras labējās partijas, paskaidroja JL domes frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks. "Valdībā vairāk ir politisku lietu, tāpēc šeit priekšplānā izvirzās dažādas diskusijas, bet Rīgas domē ir risināmi saimnieciski jautājumi," teica O. Pulks. Turklāt pašvaldību vada JL pārstāvis Aivars Aksenoks, tāpēc partijai ir lielākas iespējas kontrolēt notiekošo.

Kā zināms, JL aiziešana no valdības pamatota ar netīksmi pret Latvijas Pirmo partiju (LPP). Savukārt domē JL un LPP cilvēki sēž pie viena galda. "Tas tracis, kas bija valdībā, līdz šim uz domi nav atsaucies nekādā mērā," apgalvo LPP domes frakcijas vadītājs Jānis Zaržeckis. JL "attieksme ir diezgan pozitīva", un arī koalīcijas padomes sēdēs sarunas risinās konstruktīvā gaisotnē, klāstīja J. Zaržeckis. Viņš atsaucās uz JL ģenerālsekretāra Edgara Jaunupa teikto, ka domē esot pilnīgi citāda situācija, jo jārisina saimnieciski jautājumi. "Var jau būt, ka vēlāk kaut kas parādās, taču negaidu milzīgus pārsteigumus: visticamāk, ka viss paliks pa vecam," prognozēja LPP pārstāvis.

Bez JL var iztikt

Pavisam citās domās ir apvienības Dzimtene/LSP polittehnologs Juris Žuravļovs: "Kad beigsies Lieldienas, visi pasēdēs, parēķinās, un nav izslēgts, ka domē veidojas jauna koalīcija, līdzīgi kā tas jau praktiski noticis Saeimā." J. Žuravļovs prognozēja, ka šodien domes sēdē varētu notikt pirmais "kontrolbalsojums", piemēram, jautājumā par Jūrmalgeitā iesaistītā Almanta Polikeviča atlaišanu no Revīzijas komisijas. JL sava atbalstītāja A. Polikeviča atbrīvošanu no amata pieprasa strikti, savukārt pārējie nemaz nav tik asinskāri.

J. Žuravļovs bija gatavs savas aizdomas pamatot arī ar aprēķiniem: Tautas partijai (TP) kopā ar Vides komitejas vadītāja amatu nesen apbalvotajiem LSDSP ir 15 balsis, klāt nāks četri LPP deputāti. Gan jau pret JL gāšanu nebūtu iebildumu arī Saskaņas centram, bet kopā tas veidotu jau 24 deputātu spēku. "Palūgs mūs vai bites , un tad viskautkas vēl var notikt," prātoja J. Žuravļovs. Dzimtenieši nebūt neesot apvainojušies par Marikas Žuravļovas atbrīvošanu no Vides komitejas vadītājas amata. "Nebija jau jēgas tur sēdēt – nevienā komitejā tāpat nekas jēdzīgs nenotiek," teica J. Žuravļovs. "Toties tagad mums ir brīvākas rokas."

Apvērsumu negatavo

Arī TP domes frakcijas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš atzina, ka komitejās "nekāds lielais darbs nenotiek". Droši vien trīs gadus līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām "tāpat turpināsim bumbulēt", jo ar JL ir pagrūti sastrādāties, piebilda E. Krastiņš, taču solīja, ka apvērsumu TP neplāno. Viņš izteica izbrīnu par JL izvēlēto iemeslu aiziešanai no valdības: "Ētiski ideāli mēdz būt diezgan absolūti, bet izrādās, ka tie skar tikai valdību, bet domē JL ar LPP var strādāt kopā."

Daudz būs atkarīgs no tā, kā JL uzvedīsies opozīcijā Saeimā. Ja jaunlaicieši piekops destruktīvu darbību, diez vai TP centīsies atbalstīt A. Aksenoka komandas pūliņus pilsētā. Nav izslēgti arī "zināmi procesi" JL iekšienē, prognozēja E. Krastiņš. Līdz Saeimas vēlēšanām domē diez vai būs izmaiņas, bet pēc tām "jau vienmēr kādam rodas vēlme kaut ko pamainīt arī Rīgas domē."

Kārdinās ar amatiem

Neatkarīgās rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka šobrīd JL aktīvi strādā pie sev uzticamas puspozīcijas izveides. M. Žuravļovai esot solīts Vides aizsardzības fonda vadītājas amats (dzimtenieši līdz ar to varētu nomierināties), labas attiecības tiek uzturētas ar Sergeja Dolgopolova saskaņiešiem, aprakts kara cirvis ar LSDSP. Kā JL satelītorganizācija turpina darboties tēvzemieši. No opozīcijas kādu ieceļot vadošā amatā, iespējams panākt lielāku stabilitāti – tā varētu būt JL stratēģija.

"Koalīcija mainīsies tikai tad, ja to vēlēsies kāda no tajā esošajām partijām. Ja tās to negribēs, tad nekas arī nenotiks," uzskata LSDSP domes frakcijas vadītājs Jānis Dinevičs. Viņš gan piebilda, ka "laika gaitā, skatoties, kā rit darbs valdībā, izmaiņas tomēr varētu arī būt". TP kombināciju iespējas gan ir diezgan limitētas, tātad vajadzīgs kāds drosmīgs gājiens no TP vai JL puses, situāciju vērtē politiķis. Pēc viņa domām, JL varētu mēģināt pacensties izstumt LPP no vadības domē. "Būs dīvaini, ja valdībā JL ar LPP nevar strādāt kopā, bet pašvaldībā – var. Runas par pilsētas domes saimniecisko darbību ir tikai retorika, kurai neviens neticēja, kad iepriekšējā sasaukumā to teica LSDSP," uzskata J. Dinevičs. "Sociāldemokrātiem nav iespēju nopietnām iniciatīvām, bet nav arī vajadzības. Mēs varam pagaidīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu