Apskats: jauno un veterānu kopkoncerts "Bildēs"

Kaspars Zaviļeiskis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Mūzikas un mākslas festivāls "Bildes" šonedēļ iegājis finiša taisnē, par kuras sākumu, kā ierasts, liecināja festivālā iepriekš vēl nespēlējušo grupu un tā saukto veterānu kopkoncerts Rīgas Kongresu namā. Četrstundīgais ceturtdienas vakara mūzikas maratons arī šoreiz bija ik pa laikam izraibināts ar vairākiem tīkamiem pārsteigumiem.

Visu kopā saturēja laikam jau jebkādu pasākumu jautrībā pārvērst spējīgais šovmenis Andris Freidenfelds jeb vienkārši Fredis, kuram gan šoreiz radās problēmas ar brīvu un garu papļāpāšanu, jo tehniskais personāls darbojās tiešām apbrīnojamā ātrumā. Tas gan, protams, viņam netraucēja apdāvināt publiku ar dāvanām un izspļaut vairākus, visticamāk, tiešām momentāni radušos, bet gana gaumīgus jokus. Taču ķeramies pie setlistes.

"Pingvīnu cirx" un Kārlis Auzāns

Koncertu iesāka "Autobusa debesīs" un "Melo-M" sastāvos jau daudz pieredzējušais Kārlis Auzāns. Ar čellu un skaņas cilpām, kuras pats uz vietas arī iespēlēja. Gaumīgs starts. Viņam pievienojās pirmā no "Bilžu" jaunajām grupām "Pingvīnu cirx" astoņu visnotaļ dažādu paaudžu mūziķu sastāvā. Kā zināms, "Bilžu" jauno un veterānu kopkoncertos mūziķi izpilda vienu publikai vēl plaši nezināmo mākslinieku skaņdarbu un otru pieredzējušākā kolēģa garadarbu, kas vēlamajā gadījumā ir jau zināms hits. Šis nebija gluži tas gadījums, taču ambienta folkskaņdarba un pēc tam balkāniskākas kompozīcijas nospēlēšana instrumentālajam startam derēja tīri labi. Turklāt otrā skaņdarba laikā Auzāns jau lika lietā "Melo-M" ietvaros atstrādāto paplosīšanos uz skatuves.

"Strong Mint" un Gundars Rullis

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

"Bilde" un Liene Šomase

Nosaukuma ziņā festivālam īpaši atbilstošā grupa "Bilde" jeb "The Picture" uzstājās kopā ar sarkanu piepūšamo spēļu lāci apģērbam piespraudušo jauno dīvu Lieni Šomasi, kurai bija kārtējā iespēja pierādīt, ka viņa itin labi iederas rokmūzikas lauciņā. Iesākts tika ar hitu - kādreizējā "Double Faced Eels" dalībnieka Čikija sarakstīto un pēcāk Guntara Rača nedaudz pārveidoto dziesmu "Tu esi mana mīlestība" no Šomases repertuāra. Zinot dziesmas visoriģinālāko versiju, šī šķita jau pārāk saldena, tomēr tika izpildīta godam, vokālistam Kasparam Eglītim sadziedoties duetā ar Lieni un pirmajiem mēģinot rast tiešu kontaktu ar publiku. Būtu gan labāk iztikt bez mīkstā "t" burta latviešu valodā...

"Ar basām kājām" un Marts Kristiāns Kalniņš

Nebija necik ilgi jāgaida, kad uz skatuves kāpa vēl viens "Autobusa debesīs" dalībnieks Marts Kristiāns Kalniņš. Uzreiz tika piesēsts pie klavierēm un "Ar basām kājām" vokālists Gļebs Peško ļoti atzīstami un pat līdzīgi oriģinālam varēja ķerties pie "Viņas soļi ir debesīs" nodziedāšanas. Pats Marts gan vokālās dotības tā arī nedemonstrēja, taču saspēle ar grupu sanāca gana laba un klausāma.

"Blacksmith" un Ieva Akuratere

Velns zina, cik gadiem vai gadu desmitiem jāpaiet, lai viens no dominējošajiem mūzikas novirzieniem "Bilžu" jauno grupu koncertā joprojām nebūtu astoņdesmito gadu hārdroks. Jelgavnieki "Blacksmith" bija tikai vieni no vakara gaitā uz skatuves kāpušajiem stila tālāk nesējiem arī gluži jaunā mūziķu paaudzē. Džekiem pievienojās Latvijas roka māte (šo apzīmējumu bija izdomājuši paši "Blacksmith", ja kas) Ieva Akuratere, pierādot, ka "Pērkona" dīva joprojām var sagriezt gaisā īstenu daudzoktāvu rokenrola tornado.

"The Next Ones" un Artis Dvarionas

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

"Akmeņi" un Guntis Veits

Viens no dīvainākajiem vakara projektiem bija kādreizējo bērnu vokālā ansambļa "Jūras akmentiņi" dalībnieku, nu jau nosacīti pieaugušo poproka grupas "Akmeņi" un "Credo" sejas Gunta Veita uzstāšanās. Ja par kopdarbību, tad radās iespaids, ka vīriem nav sanācis laika tā pa īstam kopīgi samēģināt. Ja par saturu, tad šis ļoti atgādināja kaut ko no "OKartes skatuves" priekšnesumiem, kas zināmā auditorijas daļā, protams, izraisa visnotaļ lielu sajūsmu. Jā, džeki arī izpildīja pirmo (!) balādi koncertā. Un hitu – "Ko tu dungo savā kabatā". Kā atzīmēja arī Fredis, grozi kā gribi, bet pie hitiem zāle vienmēr atdzīvojas, kas, protams, pluss.

"CanZone" un Kaža

Tikpat labi itāliski ("Dziesma") kā angliski ("BundžZona") nodēvētie "CanZone" bija visvairāk no visiem domājuši par savdabīgiem un gaumīgi raibiem skatuves tērpiem, kurus, kā uzstāšanās noslēgumā paspēja pareklamēt vokāliste Dagnija Millere, darinājis modes zīmols "Hey’n Black". Īsta Rīgas Modes nedēļa "Bildēs"! Pašu mūziku grupa dēvē par skārdroku, kas, protams, ir ironija par anglisko nosaukuma versiju, citādi tas drīzāk ir eksperimentāls poproks. Un tajā itin labi iederējās arī pašmāju Braiens Adamss (spēka gados) – Kaža jeb Kārlis Būmeisters. Tiesa, ne tērpies "Hey’n Black".

"Gella" un Jānis Rībens

Dīvaini, bet vienīgā krievu izcelsmes mākslinieku grupa koncertā. Reizē arī vecākā no "Bildēs" vēl nespēlējušo apvienību klāsta, jo "Gella" dibināta 2004. gadā. Tas gan negarantēja drošu un pārliecinošu sniegumu, lai arī vokāliste Olga Hamenoka bija izkopusi vizuālo skatuves tēlu, uzstājoties ar melniem eņģeļspārniem uz muguras. Citādi krieviski izpildītais poproks diezgan paslīdēja garām, ko neglāba arī "re:public" vokālista Jāņa Rībena pievienošanās un pat ne publikā palaistie gaisa baloni uzstāšanās noslēgumā.

"Varavīksnes stallis" un Fredis

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

"The Highway" un Lauris Valters

Vēl viena pašmāju poproka blice, kas gan apgalvo, ka spēlē waymusic, kas, protams, atkal ir atvasinājums no grupas nosaukuma. Gana kvalitatīvi, taču arīdzan pietrūka dzirksteles, ko nepiešķīla arī "Ēnu" vokālists Lauris Valters. Varbūt "The Highway" tiešām jāklausās, ilgi braucot ar auto pa lielceļu, nevis tik raibā un melomānisko spēku prasošā situācijā kā "Bilžu" jauno grupu koncerts. Grupas rozīne - meitene soloģitāriste Ieva Meistere. Jā, kāpēc vispār šajā koncertā bija tik maz meiteņu?

"Karmafree" un Ozols

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

"Kailā patiesība" un Rolands Ūdris

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

"Mākoņstūmēji" un Zigfrīds Muktupāvels

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

"The Afternoon" un Marka

Šis bija labs piemērs, cik ātri noveco pop-punk izpildītāji. "Double Faced Eels" līderis Marka kā stila karognesējs Latvijā vēl pirms dažiem gadiem kopā ar nākamajiem DFE – grupu "The Afternoon" – izskatījās jau pēc īsta veterāna, lai arī labā nozīmē. Izkoptas skatuves kustības, apģērbs, koptēls, bet jau ne gluži saderīgi ar to, ko viņa grupa dara mūsdienās. Taču "Dagmāra" tika kopīgi nožvidzināta godam un "Pēcpusdiena" tiešām var droši ieņemt kādreizējo "Double Faced Eels" vietu. Sausie fakti – grupā darbojas brāļi Ozoliņi, kuri aizdziedājās līdz pat LNT šova "Latvijas Zelta talanti" finālam, un "The Afternoon" ir tie paši mazie rokpuikas, kuri uzstājās arī Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvu pasniegšanas ceremonijā šā gada sākumā.

"H.E.D.A.K.E." un Guntars Mucenieks

Pilnīgi iespējams, ka šī Valmieras grupa aizguvusi savu nosaukumu no aizokeāna smagā roka grupas "Papa Roach" dziesmas nosaukuma, kurā tieši tikpat nepareizā veidā uzrakstīts vārds "Galvassāpes", taču ne jau tas ir galvenais. Galvenais ir tas, ka šī uzstāšanās arī bija nelielas galvassāpes gan ko jaunu šādā koncertā izdzirdēt alkstošajiem, gan harismātiskus veterānus redzēt gribošajiem. Šajā hārdroka atspēlēšanā ar "Zīlīti" cukurgrauda vietā nebija nedz viena, nedz otra. Ja nezini, tad Guntars Mucenieks bija "Līvu" taustiņnieks.

"Wildborn" un Normunds Pauniņš

Vēl viens hārdroka ansamblis, kura piederība jauno grupu klāstam gan ir diezgan nosacīta, jo tajā savākušies džeki ar diezgan lielu skatuves pieredzi. Arī pats vokālists Elvijs Bušs nemaz necentās slēpt, ka pirms vairākiem gadiem jau uzstājies "Bilžu" veterānu koncertā! Diemžēl nepateica, ka "Putnu balles" sastāvā... Lai vai kā, bet šo uzstāšanos nedaudz paglāba pareiza veterāna hita izvēle – kopā ar "Otras puses" vokālistu Normundu Pauniņu tika nodziedāts specveltījums festivāla organizētājai Tijai Auziņai (tā vismaz to pieteica pats Normunds) "Pēc lietus". Roķīgi smagnējā un tīri labskanīgā aranžējumā.

"Mad Dry" un Jānis Stībelis

Ventspilnieki "Mad Dry" jeb "Trakie sausie" (Fredis gan piedāvāja labāku versiju – "Sausā Madara", sasaistot to ar vokālistes Madaras Grēgeres vārdu) ar sava vieglā pop-soul palīdzību ieviesa patīkamu pārmaiņu koncerta nu jau beigu daļas ritējumā. Kad vēl grupai pievienojās konkrētā stila meistars Jānis Stībelis, kurš viens no diviem visā vakarā piesēdās pie daļēji uz skatuves uzripinātā flīģeļa (otrs bija Māris Grigalis), gaiši pozitīvais vilnis atkal paķēra publiku pa īstam. Arī dziesma gan bija izvēlēta kur nu vēl pozitīvāka – "Pozitīvs"!

"Galaxy Bosons" un Gustavo

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Silvestrs Streičs un "T-Band" kopā ar Māri Grigali un Normundu Rutuli

Šis izskatījās pēc mēģinājuma jauno grupu koncertā panākt ko līdzīgu, kā veterānu koncertā "Bilžu" himnas "Tikai tā" laikā. Nesanāca, pat neskatoties uz to, ka kopā ar Māri Grigali un Normundu Rutuli tika izpildīta par festivāla otro himnu dēvētā abu minēto kungu dziesma par "Bildēm", kas tapusi 1997. gadā. Iespējams nesanāca arī tādēļ, ka tika izmantoti "OKartes skatuves" dalībnieki, kas to visu pārvērta par nedaudz pat burleskai līdzīgu rokcirku. Galvenais klauns, protams, bija ģitārists Edgars Balodis. Laikam nevajag jaukt tomēr dažādas lietas.

"Miglas asni" un Juris Kaukulis

Ar tautas mūzikas noskaņām iesākts koncerts tāpat arī beidzās, radot pārdomātas kopējās struktūras iespaidu. Uz skatuves kāpa vesels postfolka orķestris, radot zināmas galvassāpes pat tik pieredzējušam skaņu vīram kā Tālis Timrots. Ar palielo folkkopu sadziedājās "Dzelzs vilka" Juris Kaukulis, kurš jau labu laiku iemanījies arī tautas mūzikas noskaņās, līdz ar to arī šajā gadījumā jutās kā zivs ūdenī.

Atliek teikt paldies "Bildēm" par ikgadējo iespēju tik koncentrētā veidā palūkot, kas tad jauns, labs vai ne tik labs parādījies pašmāju mūzikas industrijā. Un pat ja aina nav gluži precīza, neviens tāpat nepiedāvā neko labāku!

Šodien gaidām "Bildēs" jau bijušo, ne tik jauno grupu koncertu, ko no pulksten septiņiem turpat Kongresu namā vadīs viens no vakara uzstājmāksliniekiem Pēteris Riekstiņš no grupas "Tumors".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu