TVNET 10 gadi tehnoloģiju pasaulē (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šajā gadu desmitā tehnoloģijas ir būtiski izmainījušas visas cilvēka dzīves puses - izglītību, darbu, izklaides, komunikāciju un socializēšanos. Bet tagad par visu pēc kārtas.

Sociālie mediji

Kā viens no nozīmīgākajiem interneta notikumiem noteikti jāatzīmē sociālo mediju fenomens. Sāksim ar 2002. gada Friendster.com. Vēlāk, 2003. gadā, pie lietotājiem nonāk MySpace.com. Savukārt 2004. gadā debitē Facebook.com, kas tagad ieguvis visapmeklētākās mājas lapas statusu interneta vēsturē. Par jaunāko veiksmes stāstu atbildīga mikroblogu vietne Twitter.com, kas dienas gaismu ieraudzīja 2007. gadā.

Foto: Facebook

WEB 2.0

Šis apzīmējums aizgūts no 2004. gada “O'Reilly Media Web 2.0” konferences, simbolizējot jaunu interneta ēru, kur viena no noteicošajām vērtībām ir iespēja katram lietotājam kontrolēt savas mājas lapas saturu. Web 2.0 ar sociālo mediju, blogu, video servisu, ērtu mājas lapu izveides un dažādu tiešsaistes administrēšanas servisu īpašībām ir mainījis interneta vidi līdz nepazīšanai.

Foto: Publicitātes foto

Platjoslas internets (Broadband)

Pēdējo desmit gadu laikā interneta ātrums ir gājis tikai uz augšu. 2001. gadā vienu mp3 failu nācās gaidīt teju veselu stundu, turpretī šodien mūzika (Spotify) un video faili (Youtube) ir ātri un ērti pieejami straumēšanas režīmā no jebkuras pasaules malas. Iespējams, ka nākotnē datoros vairs nebūs cieto disku. Visa informācija tiks uzglabāta tiešsaistē.

Foto: Flickr/P i c t u r e Y o u t h

HDTV (DVD, Bluray and 3D)

Mūsdienu lietotājs ir kļuvis ļoti izvēlīgs un izlutināts. Video kvalitāte pēdējo gadu laikā ir pārvērtusi kino industriju līdz nepazīšanai. No Blu-ray līdz 3D – kinoteātrus ir aizstājušas mūsu guļamistabas, bet televizorus – datori ar augstas izšķirtspējas monitoriem.

Foto: Publicitātes foto

Microsoft Windows

Pirms 10 gadiem par populārāko un drošāko operētājsistēmu uzskatīja Microsoft Windows 98. 2001. gadā iznāca Windows XP, kas veiksmīgi noturējās tirgū līdz pat 2007. gadam, kad klajā nāca daudz kritizētā Windows Vista. 2009. gadā uzņēmums atguva savu kvalitātes statusu ar Windows 7.

Foto: Flickr/Robert Scoble

MAC (iTunes, OS X)

Otrs tehnoloģiju gigants Macintosh šo dekādi aizsāka ar Mac OS 9 operētājsistēmu un iMac datoriem savu produktu klāstā.

Hronoloģiski: 2001. gadā klajā nāk OS X, kā arī tiek prezentēts pirmais iPod. 2003. gadā pie lietotājiem nonāk populārā iTunes programmatūra, kas piecu gadu laikā, apsteidzot Wal-Mart, kļūst par noteicošo mūzikas izplatītāju ASV. 2005. gadā iznāk biroja lietojumprogrammu komplekts iWork. 2006. gadā veikalu plauktos nonāk klēpjdators MacBook. 2007. gadā pirmo reizi tiek prezentēts viedtālrunis iPhone. 2008. gadā kompānija atver interneta sīkprogrammu veikalu App Store.

Šā gada aprīlī dienas gaismu ierauga planšetdators iPad, 80 dienu laikā pārdodot 3 miljonus vienību.

Foto: apple.com

Torenti (Pirate bay)

Šodien Pirate Bay interneta pirātu kustība ir pārvērtusies par politisku spēku, kas iekarojusi plašu atbalstu visā pasaulē. Interneta lietotājam, ja vien netiek dibināts uzņēmums, jebkura programmatūra ir pieejama bez maksas. Tas pats attiecas arī uz mūziku, filmām, datorspēlēm un e-grāmatām.

Foto: AFP/LETA

Operētājsistēmas mobilajām ierīcēm

Šis gadu desmits nav iedomājams bez mobilo telefonu un tiem piemērotu operētājsistēmu revolūcijas (Android OS, BlackBerry OS). Cilvēki kļūst aizvien mobilāki, tomēr nezaudējot saikni ar ārpasauli. Mūsdienās visas interneta iespējas ir pieejamas jaunākajos viedtālruņos un planšetdatoros: iPhone, iPad, HTC, Blackberry...

Foto: Publicitātes foto

Google monopols

Uzņēmums Google šo 10 gadu laikā ir kļuvis par neredzamu pasaules vadītāju. Sākot no Gmail e-pasta servisa līdz Google Search interneta meklēšanas pakalpojumiem - kompānija zina visu par visiem (skatīt interneta resursos!).

Foto: AFP/LETA

Programmatūru attīstība

Šajā gadu desmitā programmatūru attīstība ir bijusi īpaši nozīmīga. Arhitekti, dizaineri, žurnālisti, ārsti un skolotāji – šie ir tikai daži no plašā profesiju klāsta pārstāvjiem, kas mūsdienās savu darbu vairs nespēj iedomāties bez datora. Ērtas, praktiskas un interaktīvas programmatūras ir cilvēka labākais draugs.

Foto: Publicitātes foto
Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu