Hellas Vuolijoki "Niskavuori jaunā saimniece” (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

16.martā Latvijas Nacionālā teātra Lielajā zālē notiks Hellas Vuolijoki ģimenes drāmas „Niskavuori jaunā saimniece” pirmizrāde.

Izrādi iestudē režisors Felikss Deičs, scenogrāfs Ivars Noviks, kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa, gaismu mākslinieks Igors Kapustins. Galvenajās lomās: Normunds Laizāns, Daiga Gaismiņa, Astrīda Kairiša vai Lolita Cauka, Zane Jančevska, Normunds Bērzs, Daiga Kažociņa, Ināra Slucka u.c.

Somu rakstniece un kultūras darbiniece Hella Vuoljoki ir viena no ievērojamākajām Somijas dramaturģēm, viņa ir trešā visvairāk izrādītā autore Somijas teātrī tūlīt aiz Alekša Kivi un Viljama Šekspīra. Vuolijoki lugas ir vairākkārt ekranizētas: 1947. gadā pirmizrādi piedzīvoja lugas ”Hulda no Jūrako” Holivudas versija “Saimnieka meita” (The Farmer´s Daughter) H.C.Pottera režijā. Par galveno lomu Loretai Jangai tika piešķirts "Oskars". Vuolijoki bija dabas dots dramaturģes talants, viņas stiprā puse ir trāpīgs sieviešu tēlojums: Niskavuori sāgā sievietes ir lugu centrā, viņas ir spēks, kas turpina un uztur dzīvi, bet tieši starp sievietēm rodas saspringtākās pretrunas. „Niskavuori jaunā saimniece” ir labākā somu luga, kuras pamatā melodrāmas cienīgs sižets par jaunas sievietes ieprecēšanos vīra mājās, kur to sagaida ne tikai stingra vīramāte, pēc kuras prāta gadiem ritējusi dzīve Niskavuori dzimtā, bet arī vīra pagātnes grēki.

Pirmizrādes dienā tiks atklāta arī Somijas vēstniecības rīkotā izstāde par lugas iestudējumu vēsturi Somijas teātros.

Izrādes: 16. martā plkst. 19.00 (pirmizrāde!) 18. martā plkst. 18.00 (zelta abonements) 23. martā plkst. 19.00 (1.ab.) 24. martā plkst. 18.00 (2.ab.)

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu