Pentagons pastiprina kiberkaru pret «Islāma valsti»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pentagons pastiprina kiberkaru pret džihādistu grupējuma «Islāma valsts» datortīkliem, pirmdien atzina vairākas aizsardzības jomas augsta ranga amatpersonas.

ASV ir apņēmības pilnas «forsēt» kampaņu pret «Islāma valsti», sacīja ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters un ģenerālis Džo Danfords, vienlaikus norādot, ka kiberkaram ir arvien lielāka loma.

ASV vadītā koalīcija cenšas izjaukt «Islāma valsts» komandķēdi un «panākt, ka viņi zaudē ticību saviem tīkliem», sacīja Kārters.

Īstenotās taktikas ietvaros tiek «pārslogoti viņu tīkli, lai tie nevarētu funkcionēt, un darītas visas šīs lietas, kas neļaus viņiem komandēt un kontrolēt savus spēkus, kontrolēt iedzīvotājus un ekonomiku», viņš norādīja.

«Mūsu lietotās metodes ir jaunas. Dažas no tām būs pārsteidzošas, un dažas no tām ir lietojamas citiem izaicinājumiem, kas mums ir daudzviet pasaulē,» viņš sacīja.

Kaut arī «Islāma valsts» joprojām kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, pēdējā laikā tā pieredzējusi vairākus smagus zaudējumus. Irākā valdības karaspēks džihādistiem decembrī atkaroja Anbāras provinces galvaspilsētu Ramādī, bet Sīrijā kurdu spēki ar ASV kara aviācijas atbalstu februārī Hasakas provincē atbrīvojuši Šedādas pilsētu.

«Pateicoties mūsu stratēģijai un apņēmībai forsēt mūsu kampaņu, virzītājspēks tagad ir mūsu, nevis «Islāma valsts» pusē,» uzsvēra Kārters.

Sagatavošanās nākamajam lielajam solim Irākā - Mosulas atgūšanai - jau ir sākusies, norādīja Danfords.

Koalīcijas galvenais mērķis ir Sīrijas pilsētas Rakas - «Islāma valsts» «de facto» galvaspilsētas - ieņemšana. Kā atzinušas Pentagona amatpersonas, vietējie spēki jau ir tuvu tam, lai sāktu uzbrukumu.

«Islāma valsts» tās kontrolē esošajās teritorijās Sīrijā un Irākā cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur «kalifātu» un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Grupējums arī sācis nostiprināties un izplesties Lībijā.

«Islāma valsts» uzņēmusies atbildību par novembrī Parīzē notikušo slaktiņu, kurā tika noslepkavoti 130 cilvēki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu