Sākas otrā tiesas sēde Zolitūdes traģēdijas krimināllietā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien ar stundas kavēšanos pulksten 11 sāka otrajā sēdē skatīt Zolitūdes traģēdijas krimināllietu, cilvēki stundu sēdēja un gaidīja. Jau pēc stundas tiesa devās apspriesties par divu apsūdzēto prasību nepiedalīties tiesas sēdēs. Šodien pirms tiesas notika pikets par bažām, ka šī sēde varētu tikt pārcelta vai paziņots par slēgtu tās skatīšanu.

Pirmajā sēdē pērn decembrī lielā iesaistīto cilvēku skaita dēļ arī notika neaprēķināta drūzmēšanās, kas tiesas sēdi par teju divām stundām aizkavēja, tāpat process nevedās tulkošanas uz krievu valodu dēļ. Pirmajā tiesas sēdē daudz laika aizņēma tulkošana no vienas valodas otrā, neizmantojot austiņas. Par šādu tulkošanas veidu kritiku izteica advokāts Artūrs Zvejsalnieks, paužot, ka viņam ir grūti runāt sadalīti, kad uzreiz tiek tulkots viņa teiktais, līdz ar to tiesai citādāk būtu jāorganizē šis process.

Lietas apjoms esot ievērojams, tās materiāli apkopoti 80 sējumos. Apsūdzību uzturēs Agris Skradailis, Kaspars Cakuls un Jekaterina Kušakova.

Rīgā, Zolitūdē, veikalā «Maxima» 2013.gada 21.novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku. Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs bija «Homburg Zolitude», kas pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam «Homburg Eastern Europe Fund B.V.», kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu.

Tirdzniecības kompleksu būvējusi būvkompānija «Re&Re», bet ēku projektējusi arhitektu firma «Kubs».

Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā, pabeigta 2011.gada nogalē. «Homburg Zolitude» piederēja sabrukušā «Maxima» veikala jumta virsējā daļa, pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams. Tirdzniecības platību īpašnieks ir «Tineo», kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājam «Maxima Latvija».

Lietu skata Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa. Ņemot vērā, ka lietā ir ievērojams skaits dalībnieku, tiesas sēde notiks Ķīpsalas izstāžu hallē.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma «Re&Re» būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu