Gunārs Kalniņš par "Maksi un Moricu"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šonedēļ Gunāra Kalniņa un Ērika Vilsona mūzikls „Makss un Morics” pēc Vilhelma Buša tāda paša nosaukuma komiksa motīviem. Laimē biļetes uz mūziklu

Izrāde paredzēta visiem, kas ir vai jūtas jauni, jo leģendārie nedarbi no mazā provinces ciemata „pārnesti” uz lielās rokmūzikas skatuvi, kur kāda pirms 25 gadiem populāra rokgrupa nolēmusi atgriezties lielās mūzikas pasaulē ar sensacionālu rokiestudējumu „Makss un Morics”.

Radošajā komandā kā režisors strādā Juris Strenga, kurš izrādē spēlēs Āzīša lomu. Režijas konsultants Juris Rijnieks, horeogrāfe Elīna Breice, kostīmu māksliniece Elita Patmalniece un scenogrāfs Kristians Brekte. Mūsdienīgos nedarbus uz skatuves izdzīvos visai raibs dažādu paaudžu ansamblis – Gundars Silakaktiņš (2Makss), Juris Vizbulis (Morics B.I.G.), Juris Kalniņš (ZZ Lempelis), Katrīne Pasternaka (Queen da Bolte), Aivars Siliņš (Lil’ Fricis), Juris Strenga (Āzītis Inc.), Ginta Lubiņa (Āzī:tienelicious), Gvido Linga (Meķis a.k.a. Mr.Dzirnavnieks), Chilli un Anna Šteina (Sistaz Vistas) un Gunārs Kalniņš (Mc Gailis).

TVNET intervija ar Gunāru Kalniņu

Šis ir pirmā muzikālā izrāde Tavā komponista karjerā. Kas Tev sniedz iedvesmu radīt mūziku?

Iedvesmu sniedz kaut vai pavasaris, kas tagad sākas. Cilvēki apkārt. Dažādi notikumi. Šobrīd studijā mums vēl rit pēdējie pieslīpējumi. Es klausos un gala rezultāts man patīk. Nav kauns. Un tad par to iedvesmu ir jāsaka tas, ko es šovakar un citus vakarus saku Dieviņam – esmu tikai instruments Viņa rokās. Un saku paldies Dieviņam, ka varu būt tieši TĀDS instruments. Lūk, tā ir tā saucamā „iedvesma”.

Vai Tu atceries savus „Maks un Morics ” gadus? Kādas bija Tavas palaidnības ?

Es diemžēl biju rātns bērns.:) Nekādus pamatīgos podus neesmu sastrādājis. (To kompensēju tagad…:)) Bet tas bija tāpēc, ka man bija nedaudz savādāks dienas ritms nekā maniem sētas čomiem. Kamēr viņi spēlēja kariņu, man bija jābrauc uz mēģinājumu vai uz koncertu ar „Dzeguzīti”. Un tad mūsu podi bija terorizēt viesnīcas „Rossija” dežurantes un spēlēt „kazakus razbojņikus” pa milzīgo koncertzāli.

Ar ko „Makss & Morics” ir aktuāls šodienas pusaudžiem?

Ir daži stāsti, kas bija aktuāli maniem vecākiem, man un būs noteikti maniem mazbērniem. Tā ir klasika. Izrāde ir par paaudžu konfliktu un kā to risināt. Nevis karot, nevis baigi moralizēt, bet risināt! Un paaudžu konflikts ir un būs. Diemžēl. Tāpēc, ka mēs pārāk maz ieklausāmies citos.

Kas Tavuprāt ir Ē.Vilsona „Makss & Morics” galvenais „mesidžs”

Es neesmu pārliecināts vai Ērika „mesidžs” sakritīs ar manējo. Kad savulaik lasīju šo stāstu likās, ka tie mazie delveri… nu baigie… Šodien, kad lasīju libretu es sapratu, ka šie rakari tikai gribēja uzrunāt pieaugušos… Tiesa, visai nežēlīgā veidā… Bet jebkurš „Makss & Morics” nedarbs, ja tā viņu sauc, ir špicka, salīdzinājumā ar pieaugušo nodomu tikt no tiem sīčiem vaļā. Lūk, TAS gan ir nedarbs.

Ko Tu ar savu mūziku vēlies pateikt šodienas jauniešiem? Tēma „es Tevi mīlu, tu mani nē” – ir neizsmeļama. Tikai… man vairs neliekas tā interesanta… vismaz tādā teksta salikumā. Šodien man gribas runāt par lietām, kas ir ar lielāku segmentu. Piemēram, duetu ar Jolandu Suvorovu cilvēki tvēra kā hohmu, tomēr stāsts bija par cilvēku atšķirībām. Un, ja starp šiem diviem ir dziļas jūtas, tad pārējiem tur nevajadzētu „jaukties”. Rakstot gospeļkorītim paužu savu nostāju, ka nav obligāti jāpieder pie kādas konkrētas konfesijas, lai zinātu, ka Dieviņš Tevi mīl. Daudz rakstu par rasismu, cilvēku neiecietību. Tās ir tēmas, kas man liekas interesantas šodien. Jo no iepriekš minētā tiek arī atbildēts uz – „es tevi mīlu, tu mani nē” – cilvēki pārāk maz mīl sevi.

Un jauniešiem? Laikam jau vienā vārdā būtu atbildēts „par ……..brīvību”. Un daudzpunktu vietā var ierakstīt jebko. Arī rakstot un aranžējot mūziku šai izrādei, atskārtu to atkal un atkal – ir jādara tas, kas patīk, jo tikai tā ir bagātība. Un brīvība!

Mūzikls "Makss un Morics"

2007. GADA MARTS 22.03. (ceturtdiena) 15:00 23.03. (piektdiena) 15:00 24.03. (sestdiena) 13:00 un 18:00

2007. GADA APRĪLIS 10.04. (otrdiena) 19:00 24.04. (otrdiena) 15:00 25.04. (trešdiena) 15:00 26.04. (ceturtdiena) 15:00

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu