KNAB jaunais vadītājs būs zināms tikai nākamnedēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka konkursa uzvarētāju šodien vērtēšanas komisija tā arī nenosauca. Valsts kancelejas direktore un komisijas vadītāja Elita Dreimane sacīja, ka konkursa komisija gala lēmumu plāno pieņemt pirmdien.

Papildināta visa ziņa

Dreimane, kura vada pretendentu vērtēšanas komisiju, šodien informēja, ka komisija iepazinusies ar četru pretendentu sniegtajām rakstiskajām atbildēm, kā arī klātienē uzklausījusi katra redzējumu. Izvērtējot rezultātus, secināts, ka ir nepieciešams ilgāks laiks visas informācijas izvērtēšanai.

Vajadzīgs izvērtēt papildu informāciju par reputāciju

Visi kandidāti esot vienlīdz spēcīgi, un patlaban esot ļoti grūti vienoties par atbilstošāko pretendentu.

Pretendentu saņemtais punktu skaits vēl netiek apspriests un tas būšot atkarīgs no tās informācijas, kuru komisija saņemšot līdz pirmdienai. "Ir ļoti daudz svarīgas informācijas - tika vērtētas gan profesionālās zināšanas, gan arī nevainojamā reputācija. Nevainojamā reputācija tiek iegūta no dažādiem informācijas avotiem, lai gūtu pilnīgu pārliecību, ka tieši šis pretendents ir tiesīgs ieņemt šo augsto amatu", skaidroja Dreimane.

"Mums arī bija iesniegtas dažādas vēstules, ne tikai no masu informācijas līdzekļiem informācija tika iegūta," klāstīja Valsts kancelejas direktore. Viņa arī uzteica sabiedrības līdzdalību konkursā, kas katru dienu iesniedzot dažādu informāciju par pretendentiem.

Kāda informācija ir konkursa komisijas rīcībā, Dreimane neatklāja, jo ziņas par konkursa norisi ir ierobežotas pieejamības.

Domājams, konkurss beigsies ar rezultātu

Tomēr pagaidām neesot runa, ka konkurss varētu beigties bez rezultātiem. Taču, ja tas tā tomēr būs, tad likums nosaka, ka jārīko atkārtots konkurss.

Komisija, iepazīstoties ar papildu informāciju, arī izlemšot, vai ir nepieciešamība kādu no pretendentiem aicināt vēlreiz uz interviju.

Nākamā komisijas sanāksme notiks pirmdien, plkst.9.40 un pēc tam tiks paziņoti konkursa rezultāti.

Savukārt sabiedrības par atklātību "Delna" direktors Kristaps Pētermanis izteica gandarījumu par komisijas darbu, un nepieciešamību pēc papildu laika viņa pārstāvētā organizācija atbalstot.

Latkovskis: komisijai nav nekur jāsteidzas

KNAB priekšnieka konkursa komisijai nav jāsteidzas ar lēmuma pieņemšanu, atzina Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V).

Latkovskis norādīja, ka, lai izvēlētos labāko iespējamo kandidātu vai nolemtu rīkot jaunu konkursu, šī komisija varot ņemt tik daudz laika, cik nepieciešams. "Es uzticos šai komisijai un tās viedoklim," teica politiķis.

Loskutovs: pavērsiens ir dīvains

Savukārt bijušais KNAB priekšnieks, 10.Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisijas priekšsēdētājs Aleksejs Loskutovs (V) atzina, ka konkursa komisijas rīcība viņam liekoties nedaudz dīvaina.

Loskutovu vispirms izbrīnījis fakts, ka komisija plānojusi lēmumu paziņot jau tūlīt pēc kandidātu rakstveida pārbaudes un intervijām, bet tagad dīvaina arī liekoties rīcība, pieprasot papildu informāciju un lēmuma pieņemšanu atliekot uz pirmdienu.

"Cik saprotu, visu informāciju varēja pieprasīt un vērtēt vismaz jau kādu pusotru mēnesi," atzīmēja Loskutovs.

Konkursanti no plašiem komentāriem atsakās

KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, kura ir viena no četriem pretendentiem uz biroja priekšnieka amatu, atteicās komentēt konkursa norises gaitu. Jurča atzina, ka ir "pabeigusi startu šajā konkursā", un nevēlas komentēt šo procedūru.

KNAB priekšnieka amata pretendents Māris Gulbis šodien atbildīgajai konkursa komisijai atbildējis uz jautājumiem par publikāciju portālā "Pietiek.com", kurā minēta Gulbja saistība ar uzņēmēju Jevgēņiju Tihonovu, kurš Anglijas tiesā esot bijis apsūdzēts par krāpšanu lielā apmērā.

Plašāku informāciju par šodienas pārbaudījumu Gulbis atteicās sniegt, jo jautājumi, kas pārrunāti komisijas sēdē, esot klasificētas informācijas.

No 13 pretendentiem paliek četri

Otrdien četri atlikušie amata pretendenti Valsts kancelejā veica rakstisko pārbaudījumu, bet šodien atbildīgā komisija mutiskā intervijā uzklausīja katru no kandidātiem, kuriem bija jāapliecina arī savas svešvalodu zināšanas.

Uz biroja vadītāja krēslu beigās pretendēja četri - KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja vietnieks Jaroslavs Streļčenoks, KNAB Valsts amatpersonu darbības kontroles nodaļas vadītāja Ilze Jurča, KNAB Izmeklēšanas nodaļas vadītāja Lienīte Šikore, kā arī bijušais iekšlietu ministrs un galvenais valsts notārs, tagadējais SIA "Pireja" juridiskais pārstāvis un SIA "Park&fly easy" valdes priekšsēdētājs Māris Gulbis.

Konkursa otrajai kārtai bija virzīts arī bijušais Valsts ieņēmumu dienesta muitas vadītājs Kalvis Vītoliņš, kurš savu kandidatūru atsauca.

Kopumā KNAB vadītāja amatam bija pieteikušies 13 pretendenti.

KNAB priekšnieka amata pretendentu vērtēšanas komisiju vada Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane, komisijā ir Augstākās tiesas Senāta Krimināllietu departamenta senators Artūrs Freibergs, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Kažociņš, Drošības policijas priekšnieks Jānis Reiniks.

KNAB priekšnieku amatā ieceļ Saeima.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu