Mamma precas!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No arhīva

Mamma ir arī sieviete, tāpēc kāda dzīves daļa pieder viņai pašai. Ja tā ir kārtībā, tad viņa ir divtik laba māte, darbiniece, draudzene, meita, māsa utt. Diemžēl bērns to vēl nesaprot. Sievietes attiecības ar vīrieti, kurš nav viņas bērna tēvs, bieži izvēršas par milzu traģēdiju ģimenē.

Psiholoģe Marina Aško norāda, ka nevienai sievietei nav tiesību upurēt savu laimi kāda ego vārdā. Sieviete, kurai ir bērns, noteikti izvēlēsies vīrieti, kas viņas mazajam cilvēkam pāri nedarīs. Ar laiku to sapratīs arī pats bērns. Bet sākums varot būt visai vētrains.

Kad mazi vai kad lieli?

Visvieglāk jaunas attiecības pārdzīvos ļoti mazs bērns, kas savu īsto tēvu, iespējams, pat nepazīst un nekad nav redzējis. Ideāli, ja sievietei izdodas izveidot jaunu ģimeni līdz sava bērna trīs gadu vecumam. Agrāk valdījis uzskats, ka bez liekiem pārdzīvojumiem māte ar citu vīrieti var iestūrēt laulības ostā, kad viņas atvasēm tuvojas pilngadība, tagad psihologi uzskata, ka lielu skandālu nebūs arī tad, ja bērnam ir jau 12 gadi. Mūsdienu jaunatne vieglāk uztverot šos procesus ģimenē, jo arī paši ļoti agri sākot domāt par attiecībām.

Kopdzīve jāsāk pamazām

Savus bērnus pie jaunās mīlestības vajadzētu pieradināt pakāpeniski, nevis vienā vakarā atvest kādu mājās un gribēt, lai viņu mīl un ciena. Svarīgi ir bērnam parādīt, ka ne tikai mātei, bet arī viņas jaunajam draugam rūp bērna domas. Ideāli, ja sākumā izdodas atrast kādu kopīgu nodarbošanos. Ja bērnu īstais tēvs interesējas par savām atvasēm, tad jāpaskaidro, ka mammas draugs netaisās ieņemt tēta vietu. Bērni joprojām varēs tikties ar savu tēti. Šajā situācijā būtu labi, ja tikšanās notiktu pat biežāk.

Ja tēvs bijis tikai spermas donors, tad bērnam pašam būs interese nodibināt kontaktu ar mammas vīrieti. Psiholoģe norāda, ka gan jau skolā vai bērnudārzā viņam vienaudži ir uzdevuši jautājumu: kur ir tavs tētis? Neskatoties uz to, ka Latvijā ir daudz ģimeņu, kur bērnus audzina tikai viens no vecākiem, šis ir stipri izplatīts apcelšanas iemesls. Un kuram gan gribas būt upurim?

Kāzas — emocionāls pārdzīvojums

Marina Aško stāsta, ka bērni ļoti emocionāli uztver pašu kāzu procesu. Īpaši, ja tas tiek rīkots ar plašām viesībām. Tad bērnam šķiet, ka mamma kļūs citāda, iespējams, vispār nepārnāks mājās. Tāpēc bērniem kāzu svinībās jāierāda īpaša vieta, lai viņi jūtas vajadzīgi, nevis atdoti vecvecākiem vai radiniekiem. Ir jau saprotams, ka jaunais pāris vēlas doties kāzu ceļojumā, pabūt divatā. Ja bērns ir pārlieku emocionāls un notikušo uztver traģiski, labāk ceļojumu nedaudz atlikt. Tad mazais nomierināsies, saprotot, ka mamma nekur nav aizvesta. Tāpat būtu pilnīgs neprāts tikai kāzās savas atvases iepazīstināt ar jauno vīru. Diemžēl Latvijā šobrīd tā rīkojoties bieži: sieviete iepazīstas ar ārzemnieku, dodas padzīvot pie viņa, bērnus atstājot radiniekiem. Pēc tam ierodas Latvijā, lai rīkotu kāzas. Loģiski, mazs bērns to uztvers ar lielu pretestību.

***

Pieredze

Indras stāsts

Indrai ir 32 gadi un piecus gadus vecs dēlēns Mārcis. Viņa bioloģiskais tēvs sievieti pametis ar lielu punci, nesagaidot bērna nākšanu pasaulē. Pirms diviem gadiem viņa satikusi vīrieti. Sākumā tikušies nedēļas nogalēs, kad bērns bijis pie sievietes vecākiem, un darbdienās kopā pusdienojuši. Renārs, tā sauc Indras jauno vīru, pirmo reizi viņus abus uzaicinājis ziemā slēpot. Indra mājās stāstījusi, ka tur būs onkulis, kurš mācīs braukt ar slēpēm no kalna. Diena pagājusi nemanot. Mārcis līdz vēlai naktij runājis, kā viņam šitā lieta patīkot, un prasījis, kad brauks vēl. Sākuši braukt slēpot katru otro vakaru, tad katru vakaru. Renāram bijis jādodas komandējumā, līdz ar to nedēļu kalna prieki izpalikuši. Dēls katru dienu vaicājis, kad Renārs atgriezīsies un atkal viņus vedīs slēpot. Tad Indra sākusi sarunu, kā būtu, ja Renārs dzīvotu pie viņiem. Un viņi kopā nopirktu māju, iekārtotu dārzā smilšu kasti, šūpoles un cietoksni.

Mārcis nopriecājies. Kad Indras draugs atgriezies no komandējuma, viņi atkal devušies slēpot, un pirmo reizi viņa atļāvusies Renāru uzaicināt palikt. Nākamajā rītā viņš Mārci aizvedis uz bērnudārzu. Tā sākusies viņu kopā dzīvošana. Indra ar Renāru sāka plānot kāzas. Tas bija jāpasaka arī Mārcim. Puika to uzņēmis ar sapratni, pavaicājot, vai viņam Renārs tagad būs jāsauc par tēvu. Nē, obligāti nebūšot. Vienu vakaru Indra pamanījusi uz Renāra kājas pušumu — kosta brūce. Izrādās, kamēr abi viņas vīrieši sestdienas rītā gulējuši, Indra aizskrējusi sakopt skaistumu, bet Mārcis pamatīgi iekodis guļošajam Renāram. Vīrietis bērnu nav rājis, bet, tīrot asinis, izjautājis, kāpēc viņš tā rīkojies. Puika paskaidrojis, ka gribējis noskaidrot, vai īsti lielie vīrieši tik tiešām neraud. Tāds raudulīgs tētis viņam neesot vajadzīgs. Renārs pārbaudi bija izturējis godam.

Psihologa komentārs

Lieku 10 abiem pieaugušajiem, īpaši jaunajam tēvam. Ja Renārs būtu reaģējis ar dusmām vai naidu, tad tajā brīdī viņš mazā puikas prātā būtu norakstīts mēslainē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu