Koncerta apskats: GZA Rīgā (31)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdienas vakarā mūsdienu kultūras centrs "Sapņu fabrika" pulcēja hiphopa mūzikas piekritējus.

Koncerta apskats: GZA

(Rīga, Sapņu fabrika 10.03.2007.)

Izpildījums: 8/12 Baudījums: 8/12 Skaņa: 7/12 Saturs: 10/12

Pirms pieciem mēnešiem šajā pašā vietā Rīgā viesojās 90. gadu hiphopa spīdeklis Coolio, toreiz, pateicoties viņa 90. gadu globālajam diskotēku grāvējam "Gangstas Paradise", publika bija sanākusi ļoti (pārāk) eklektiska. Šoreiz uz vienu no leģendārā Wu-Tang Clan dibinātājiem GZA bija pulcējušies pārsvarā hiphopa mūzikas zinātāji.

Garijs Graiss (Gary Grice ) – visvecākais no "Wu-Tang" dibinātājiem, savu pirmo soloalbumu "Words From The Genius" ierakstīja jau 1990. gadā, un, kaut arī plate neguva komerciālus panākumus, GZA jeb Džiza (Jizza) izcēlās ar salīdzinoši inteliģentiem tekstiem un plūstošu un kvalitatīvu runu. Vīlies mūzikas industrijā, Graiss kopā ar brālēnu Robertu Digsu (Robert Diggs), vēlāk pazīstamu kā RZA, nolēma veidot jaunu hiphopa grupu. Puiši uzmeklēja Ņujorkas pagrīdes repa interesantākos runātājus, un Wu-Tang Clan bija dzimis.

Pirms koncerta pārmiju dažus vārdus ar pašmāju hiphopa meistaru Gustavo, viņš atzina, ka savulaik klausījies Džizu, un piebilda, ka mūzikas eksperti GZA mēdz uzskatīt par "dziļāko" no visiem "Wu-Tang" vīriem. Visticamāk, ka tā tas varētu būt, jo ārpus "klana" Džizam nav izdevies (vai viņš to nav vēlējis izdarīt) radīt hiphopa superhitu, kuru zinātu ne tikai hiphopa mūzikas cienītāji, bet ikviens radio vai TV patērētājs. Tā vietā Džiza promo fotogrāfijās redzams pie hiphopa estētikai neraksturīgā šaha galdiņa un ir nospēlējis ar Rizu (RZA) un aktieri Bilu Mjureju režisora Džima Džārmuša lentē "Coffee & Cigarettes" (skat video).

Video: GZA, RZA un Bill Murray: "Coffee & Cigarettes"

Nav šaubu, ka GZA spēcīgākais ieraksts un vispār viens no labākajiem visu Wu-Tang Clan vīru radītajiem darbiem ir 1995. gada solo solis "Liquid Swords". Albumu producēja Riza, kā viesmākslinieki piedalījās pārējie "Wu" reperi, un kā saistošais elements albumā tika izmantoti sempli no slavenās un ļoti asiņainās samuraju filmas "Shogun Assassin" (1980).

"Choose the sword, and you will join me. Choose the ball and you join your mother, in death. You don’t understand my words, but you must choose. So… come boy, choose life or death."

Ar šādiem vārdiem albumā iesākas viens no spēcīgākajiem Džizas hitiem "4th Chamber", diemžēl koncertā, kas, starp citu, ilga tikai nieka 45 minūtes, šos semplus dīdžejs neizmantoja (zālē baumoja, ka tas esot kāds igauņu dīdžejs, kas pieaicināts tikai uz dažiem koncertiem).

GZA kopā ar pavadošo MC Dreddy Kruger uz skatuves kāpa tikai ap plkst. 22:40, taču jau ar pirmajām taktīm tapa skaidrs, ka nekāds spožais šovs nav gaidāms, kas labi... GZA, rokās turot šampanieša pudeli, nesatricināmā mierā skaitīja savas rīmes, kamēr Dredijs ik pa laikam centās uzkurināt publiku, kura patiesībā jau pati bija pietiekoši atsaucīga.

Jaunajam dīdžejam gadījās arī dažas kļūmītes, kāds skaņdarbs aprāvās pusceļā, kāds bija jāsāk vēlreiz no sākuma, jāpiebilst, ka neviens no skaņdarbiem nenoskanēja pilnā versijā (kā tas dzirdams ierakstos), tas, protams, nav nekāds brīnums, jo, piemēram, "Wu-Tang" dziesmās Džiza izpildīja tikai savu pantiņu.

Paralēli saviem solohitiem "Liquid Swords", "Crash Your Crew", "Amplified Sample", "Beneath the Surface" (no 1999. gada "Beneath the Surface" LP), "4th Chamber" u.c. Džiza saldajā ēdienā nospēlēja arī dažus fragmentus no Wu-Tang Clan repertuāra. Kā jau pienākas, dīdžejs dziesmu vidū apzināti veidoja vairākas pauzītes, ļaujot publikai pabeigt reperu iesākto rīmi, diemžēl valodas barjera un daudzu Džizas dziesmu tekstu nepārzināšana šo "sadziedāšanos" padarīja visai bālu, varbūt tādēļ Džiza izdomāja, ka vairāk par 45 minūtēm nav jāuzkavējas, turklāt arī publika pēc mākslinieka atvadīšanās strauji devās uz garderobēm. Nekādu klausītāju saucienu atpakaļ uz bis "Džiza, Džiza, Džiza!" garā tā arī nebija. Varbūt tā arī ir labi... Piemēram, leģendārie Mančestras rokeri Jesus And The Mary Chain 80. gados sniedza 10, 15, 30 minūšu garus koncertus, skaidrojot, ka publikas konstantu uzmanību ilgāk par pusstundu neviens nevarot noturēt.

Starp citu koncerta noslēgumā Džiza visiem klātesošajiem paziņoja, ka Wu-Tang Clan šogad gatavojas izlaist jaunu studijas albumu. Gaidīsim ar nepacietību, jo, tieši kopā esot. GZA, RZA, Ghostface Killah, Method Man, Raekwon un pārējie vīri veido draudošu spēku.

Video: DJ Muggs & the GZA "General Principles"

Komentāri (31)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu