Festivāls «2Annas» šogad piedāvās gandrīz 50 filmu seansus

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ilggadējais filmu festivāls «2Annas», kas no 17. oktobra līdz 26. oktobrim norisināsies kinoteātrī «Splendid Palace», kinoteātrī «K.Suns», Kaņepes Kultūras centrā un citviet, skatītājiem piedāvās 47 filmu seansus un vairākus citus notikumus. Kā informē festivāla komunikācijas konsultante Sabīne Zālīte, šogad festivāla rīkotāji dāvās skatītājiem iespēju pārkāpt robežas.

Robežu pārkāpšana kino

Festivāla atklāšana norisināsies 17. oktobrī plkst.18 kinoteātrī «Splendid Palace» ar filmas seansu «Doktora Kalgiari kabinets» dzīvās mūzikas pavadījumā un citiem pārsteigumiem.

«Mūsdienu pasauli definē tās robežas un attīsta to pārkāpšana, tāpēc šogad festivāls lūkojas uz ētikas, politikas, māksliniecisko tradīciju un privātās telpas robežu pārkāpšanu kino,» par festivāla tematiku «Robežpārkāpēji» stāsta tā programmu direktore Anna Veilande-Kustikova. «Šī robežu pārkāpšanas tēma festivālā tiks apskatīta gan Latvijas kinematogrāfa vēsturiskajā griezumā, gan mūsdienu kino tēmu un formas atklājošās skatēs. Šogad vēlamies pārkāpt robežas filmu skatēs, atlasot tādas īsfilmas, kas pārkāpj tēmu, tabu, pieradumu un žanru robežas,» stāsta Veilande-Kustikova.

Rīgas Starptautiskā filmu festivāla
Rīgas Starptautiskā filmu festivāla Foto: Ieva Lūka / LETA

Iesniegts rekordliels filmu skaits

Baltijas kino cienītāju iemīļotajā Rīgas Starptautiskajā filmu festivālā «2Annas» šogad iesniegts rekordliels filmu skaits, sasniedzot gandrīz 1500 filmu apjomu. Pirmo gadu festivālā ietverta arī pilnmetrāžas filmu sadaļa, kurā konkursa kārtībā saņemtas 170 filmas. No iesniegtajām filmām atlasītas 47.

Festivāla «2Annas» laikā būs ne vien filmu seansi, bet arī vairāki īpašie notikumi, piemēram, festivāla īpašā atklāšanas filma ar dzīvo mūziku, kas ir sacerēta īpaši šim notikumam, «Still Moving» - komiksu izstāde un animācijas darbu skate sadarbībā ar «Kuš!», brāļu Raita un Laura Ābeles jaunākās īsfilmas «Kastrāts kuilis», kuras pirmizrāde «Splendid Palace» gaidāma 22. oktobrī, kā arī filmu uzņemšanas un attīstīšanas meistardarbnīca no 17.oktobra līdz 20.oktobrim, kuras rezultātus - uzņemtās filmas uz 16 milimetru lentēm - varēs redzēt 20. oktobra vakarā kinoteātrī «KSuns».

«Mums ir svarīgi, lai festivāla apmeklējums nav tikai ķeksīša pēc, bet lai cilvēki savu laiku pavadītu pilnvērtīgi, un materiāls, ko mēs izrādām, skatītājus intelektuāli un emocionāli uzrunātu,» stāsta festivāla producente Agnese Logina. «Šī iemesla dēļ šogad ļoti rūpējamies par to, lai pēc seansiem skatītājiem būtu, kur satikties un sapulcēties, pārrunāt redzēto un gūtos iespaidus. Mūsuprāt, nav nekā bēdīgāka, ja skatītājs pamet filmu festivāla seansu bez iespējas dalīties savos ieskatos, pārdzīvojumos un emocijās,» izsakās Logina.

Rīgas Starptautiskā filmu festivāla "2ANNAS" programmu direktore Anna Veilande-Kustikova (no labās) un radošā producente Agnese Logina
Rīgas Starptautiskā filmu festivāla "2ANNAS" programmu direktore Anna Veilande-Kustikova (no labās) un radošā producente Agnese Logina Foto: LETA

Filmas būs iespējams noskatīties kinoteātra «Splendid Palace» telpās, kinoteātrī «KSuns», Kaņepes Kultūras centrā un citur.

Iespēja tikties ar filmu režisoriem klātienē

Papildus filmu programmām «2Annas» festivāla apmeklētājiem piedāvās iespēju tikties ar filmu režisoriem klātienē, aicinās piedalīties meistarklasēs gan profesionāļiem, gan citiem interesentiem, rīkos publiskas diskusijas par festivālā apskatītām tēmām, kā arī aicinās kino cienītājus tikties neformālā gaisotnē pēc filmu izrādīšanas dažādās festivāla norises vietās.

Šogad «2Annas» pārkāps arī ģeogrāfiskās robežas - starp filmu festivāla apmeklētājiem būs viesi no Grieķijas, Libānas, Izraēlas, Krievijas, Ukrainas, Vācijas, Lielbritānijas, Ungārijas, Polijas, Lietuvas un Igaunijas. Pārkāpjot sudraba ekrāna tradīcijas, «2Annas» uz kino ekrāna ļaus nonākt darbiem, kurus varētu saukt par plaģiātu, skatē «Fan made music videos» risinot jautājumu par to, kur doties, kad oriģinalitāte ir izsmelta un kad robežu pārkāpšana nozīmē iepriekšradīta materiāla pārstrādi.

Tāpat «2Annas» programmā «Erotic?» piedāvās mūsdienu darbus, kas izmanto seksualitāti kā prizmu, caur kuru tiek skatītas citas tēmas. Festivālā tiks iekļauta arī politiski vēsturisko robežpārkāpēju filmu programmu grupa «Radical», kas veidota sadarbībā ar Vīnes Neatkarīgo īsfilmu festivālu un Bristoles īsfilmu festivālu «Encounters». Tāpat arī «2Annas» piedāvās ieskatu Libānas robežpārkāpēju tradīcijās, kā arī īpašu 16 milimetru filmu skati, kas atceļojusi no Grieķijas. Kino cienītāji varēs novērtēt arī animācijā un komiksos strādājušo mākslinieku robežpārkāpēju programmu.

Detalizētāka festivāla programma pieejama mājaslapā.

2annas.lv

Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls «2Annas» ir neatkarīgs kino un audiovizuālās mākslas festivāls, kas meklē un iepazīstina skatītājus ar inovatīviem vizuālās komunikācijas veidiem visā pasaulē. Festivāla mērķis ir popularizēt Eiropas un pasaules kino Latvijā, kā arī skatīt Baltijas filmu mākslas attīstību un tendences pasaules kontekstā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu