Vēža slimnieku dienas var būt skaitītas, bet valsts atbalsts - neprognozējams

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Guntis Belēvičs ir ministrs no 2014.gada novembra, kad apstiprināja Laimdotas Straujumas valdību. Viņa uzstādījums, ienākot valdībā, bija reformas. Kā pirmo politiķis reformēt pieteica sfēru, kur līdz šim bija pats saimniekojis, – farmāciju. Starptautiskās rekomendācijas šādas reformas Latvijai neprasīja, un trūkst ziņu, vai reforma ir noslēgusies ar zāļu cenu samazināšanos.

Veselības ministra Belēviča iniciatīva kritiski beigusies onkoloģijas pacientiem

Toties KNAB šīs reformas sakarā Belēviču ir saucis pie atbildības par interešu konfliktu, jo par reformas konsultantu viņš pieaicināja savu dēlu, kuram, aizejot politikā, bija uzticējis biznesu.

Līdztekus Belēvičs ieviesa sabiedrībā populāru, bet veselības sistēmai kritisku iniciatīvu - samazināja pacientu līdzmaksājumus slimnīcās. No 13,5 līdz 10 eiro par gultas dienu un no 42 līdz 31 eiro par operāciju. Veselības budžetā palika vēl mazāk naudas.

Šogad Belēvičs izlēma, ka jāpiespiež slimnīcas izmeklēt vairāk pacientu esošo kvotu ietvaros. Redzot, ka pie privātajiem veselības pakalpojumu sniedzējiem nokļūst vairāk pacientu un ka vairākas publiskās veselības iestādes neizpilda valsts kvotas, ministrs secināja - notiek ļaunprātīga pacientu novirzīšana. Tādēļ apturēja līgumu slēgšanu ar slimnīcām par valsts naudas piešķiršanu.

GUNTIS BELĒVIČS, veselības ministrs (ZZS): «Tas bija tas iemesls, kāpēc vēl aizvien gada summa, par ko NVD sniegs pakalpojumus slimnīcām, nav zināma. Mums ir jātiek skaidrībā, kas ir iemesli, kāpēc, pamatojoties uz normatīvajiem aktiem, gadu no gada iznāk tā, ka valsts apmaksātais pakalpojums publiskajā sektorā, tātad pašvaldību slimnīcās un valsts slimnīcās, samazinās, bet privātajiem pieaug.

Un mēs vienkārši redzam, ka šāda normatīvā akta rezultātā pakalpojumi ne tikai pāriet uz privāto sektoru, bet arī pārceļas no perifērijas uz Rīgu.»

Belēviča jaunradei atstāt slimnīcas neziņā, cik tām dos naudu, tikpat radoši atbildēja Austrumu slimnīca, kuras paspārnē ir

Latvijas Onkoloģijas centrs: tas sadalīja iepriekšējā gada kvotu pa mēnešiem un izsludināja īso pieteikšanos. Lēmums vēža slimniekos izraisīja paniku,

un tie saskrēja Onkoloģijas centrā bailēs, ka netiks pie dzīvībai vajadzīgajiem izmeklējumiem.

Cilvēki tika padarīti par ķīlniekiem Belēviča un slimnīcas attiecību kārtošanā. Onkoloģijas centra vadītājs atzīst, ka tā bija kļūda. Bet nu, kas izdarīts, izdarīts, tagad nākamais cilvēku pieplūdums gaidāms 21.martā.

VIESTURS KRŪMIŅŠ, Austrumu slimnīcas Onkoloģijas centra galvenais ārsts: «No kļūdām, protams, mācās. Tāpēc es saku, ka mēs tagad skatāmies, kā labāk veikt šo procesu, mēs atvērsim to nākamo pierakstu, es nevaru pateikt, bet marta beigās, kad atvērsim atkal pierakstu, tad es saprotu, ka tas būs pieraksts uz visu gadu.»

Kvotu problēmu Onkoloģijas centrs risina radoši un tos pacientus, kuriem izmeklējumus vajag ātrāk, vienkārši liek slimnīcā, lai gan īsti tam nepieciešamības nav.

Viņus neārstē, bet tikai izmeklē.

VIESTURS KRŪMIŅŠ, Onkoloģijas centra galvenais ārsts: «Un, tad, ja ir vajadzīga precizēšana, tad mēs ļoti nākam pretī. Jo stacionārā to varētu izdarīt ātrāk. Protams, būtu ļoti skaisti, ja pacients atnāk pie ķirurga uz pieņemšanu, viņam ir jau gatava mapīte. Lūk, man ir kuņģa vēzis, man ir datortomogrāfija. Te man ir viss tas, un mēs viņu smuki ierakstām rindā, izplānojam operāciju. Bet mums bieži jādara, ka mēs paņemam pacientu, lai tas process notiktos ātrāk, stacionārā, nepieciešamos papildu izmeklējumus ņemam stacionārā.»

Jaut.: «Jūs ko gribat teikt, ka esat spiesti viņu šeit likt, lai veiktu viņam izmeklējumus, vai?»

KRŪMIŅŠ: «Jā, tas, teiksim, zināmā mērā, jā.»

Vēža slimnieku atbalsta organizācijā «Dzīvības koks» uzskata, ka pirms jaunām grandiozām reformām būtu vēlams īstenot līdz galam vēl nepabeigtās, piemēram, ieviest e-veselību, kurai no Eiropas struktūrfondiem piešķirti 7 miljoni eiro.

Ja informācijas aprite veselības jomā notiktu digitāli, tad vēža slimnieki internetā varētu pierakstīties uz izmeklējumiem tur,

kur to var izdarīt visātrāk. Un pašiem nevajadzētu apskraidīt vai apzvanīt slimnīcas, lai otrā galā izdzirdētu, ka beigušās kvotas un esat laipni gaidīti pēc gada.

GUNITA BERĶE, organizācijas DZĪVĪBAS KOKS vadītāja: «Tad, kad cilvēkam kāds ir teicis, ka viņam šo izmeklējumu vajag, tad viņam panika vai histērija par to, ka nevar dabūt to, ko vajag, nu tas liekas vienlīdz ar kaut kādu tādu, nu, kā to pateikt, nu liekas, ka katra nokavētā diena, tas ir drauds dzīvībai.»

Par veselības apdrošināšanu ir spriests kopš 2001.gada.

Bijušas vairākas koncepcijas. Ar tām nāca klajā politiķi Āris Auders un Einars Repše. Pie ieceres atgriezusies arī Māra Kučinska valdība.

Tomēr nu izrādās, ka arī šajā jautājumā ministram reformatoram nav plāna. Veidošot divas darba grupas, jo nav skaidrs, vai jāievieš apdrošināšana vai vienkārši jāpārdala vairāk naudas no esošā budžeta.

GUNTIS BELĒVIČS, veselības ministrs (ZZS): «Bet tas ir diena un nakts. Valsts dod naudu vai paši cilvēki maksā. Jūsu jautājums skan, vai mēs stāvam krustcelēs, iet pa kuru ceļu.»

Jaut.: «Nē, nu vai jums ir tā apmēram, uz ko?»

BELĒVIČS: «Tātad vai nu mēs noticam, ka valsts nākamos piecus gadus veselībai spēs atvēlēt 120 miljonus katru gadu, ne mazāk, no nodokļu maksātāju naudas. Ja mums tāda pārliecība būs, tad mēs iesim pa labi, bet, ja mums tādas pārliecības nebūs, tad varbūt jāiet pa kreisi un jārunā par nodokļu politikas maiņu.»

Jaut.: «Bet tad tas ir tā kā nevis caur apdrošinātājiem, bet caur nodokļiem to papildu naudu iekasēt?»

«Tātad par konkrētiem modeļiem mēs varēsim runāt tad, kad šie modeļi būs izkristalizējušies un apspriešanai nodoti. Šobrīd mēs sakām atklāti, ka mēs esam krustcelēs.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu