Di Kaprio tomēr beidzot tiek pie pirmā «Oskara»

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV pilsētā Losandželosā svētdienas vakarā notika 88. ikgadējā Amerikas Kinoakadēmijas balvu «Oskars» pasniegšanas ceremonija, savu ilgi gaidīto pirmo «Oskaru» par lomu filmā «Cilvēks, kurš izdzīvoja» («The Revenant») saņēma Leonardo di Kaprio. Pirmoreiz «Oskara» balvai viņš tika nominēts pirms 22 gadiem. Labākā filma - «Uzmanības centrā» («Spotlight»).

(papildināts viss teksts)

Di Kaprio uzvara tika uzņemta ar skaļām ovācijām, skatītājiem pieceļoties kājās. Di Kaprio prestižajai «Oskara» balvai ticis nominētas sešas reizes, bet līdz šim vēl nebija uzvarējis. Pateicības runā aktieris pateicās režisoram Mārtinam Skorsēzem, kā arī uzsvēra globālās sasilšanas problēmu un aicināja pasauli rūpīgāk izturēties pret dabu un tās bagātībām.

Savukārt Oskara balvu kā labākā aktrise ieguva Brī Larsone par aktierspēli filmā «Istaba» (Room).

Oskara balvu kā labākā aktrise ieguva Brī Larsone par aktierspēli filmā «Istaba» (Room)
Oskara balvu kā labākā aktrise ieguva Brī Larsone par aktierspēli filmā «Istaba» (Room) Foto: REUTERS/Scanpix

Labākās filmas tituls tika filmas «Uzmanības centrā» komandai. Filmas pamatā ir reāli notikumi, kuri stāsta par vienu no skaļākajiem skandāliem ASV vēsturē, kad «The Boston Globe» žurnālistu veiktā izmeklēšana atmaskoja baznīcas paspārnē notikušos pedofilijas gadījumus.

«Mad Max: Fury Road» tika apbalvota labākā kostīmu dizaina, labākās filmas apstrādes (film editing), labāko grimu un frizūru, labākā inscenējuma (production design), labākās skaņu apstrādes (sound editing) un labākās skaņu montāžas (sound mixing) kategorijās.

Kā labākais otrā plāna aktieris «Oskaru» saņēma Marks Railenss par lomu filmā «Bridge of Spies» («Spiegu tilts»). Railensa uzvara bija pārsteigums, jo pirms ceremonijas daudzi bija prognozējuši, ka to saņems aktieris Silvestrs Stalone par sniegumu filmā «Creed» («Rokijs: Krīda mantojums»).

Kā labākais otrā plāna aktieris «Oskaru» saņēma Marks Railenss ( Mark Rylance) par lomu filmā «Bridge of Spies» («Spiegu tilts»)
Kā labākais otrā plāna aktieris «Oskaru» saņēma Marks Railenss ( Mark Rylance) par lomu filmā «Bridge of Spies» («Spiegu tilts») Foto: REUTERS/Scanpix

Kā labākā otrā plāna aktrise tika apbalvota Alīsija Vikandere par lomu filmā «The Danish Girl» («Dāņu meitene»).

Kategorijā «Labākais režisors» tika apbalvots filmas «The Revenant» veidotājs Alehandro Gonsaless Injaritu. Pērn viņš saņēma «Oskara» balvu par melnās komēdijas «Birdman» («Putncilvēks») režiju, līdz ar to viņš ir viens no nedaudzajiem režisoriem, kas prestižo apbalvojumu saņēmis divus gadus pēc kārtas.

Kā labākā animācijas filma «Oskaru» ieguva Pīta Doktera un Džonasa Riveras filma «Inside Out».

Labākās kinematogrāfijas kategorijā tika apbalvots Emanuels Lubeskis par savu darbu filmā «The Revenant» («Cilvēks, kurš izdzīvoja»).

Kā labākā dokumentālā filma tika apbalvota Asifa Kapadijas un Džeimsa Geja-Rīsa filma «Amy» («Eimija») par dziedātāju Eimiju Vainhausu. Režisors sacīja, ka filmas veidotāji vēlējušies atspoguļot patiesību par Vainhausu, kura nomira 2011. gadā 27 gadu vecumā. «Šī filma ir par Eimiju un parāda pasaulei, kāda viņa patiesībā bija. Skaista sieviete, brīnišķīga dvēsele,» viņš teica. «Ar labu humora izjūtu apveltīta, inteliģenta, asprātīga. Īpaša. Cilvēks, par kuru vajadzēja parūpēties.»

Vainhausas tēvs Mičs iebilda pret filmu, jo uzskata, ka tajā uzsvērts negatīvais dziedātājas dzīvē.

Kā labākā ārzemju filma «Oskaru» ieguva ungāru režisora Lāslo Nemeša filma «Saula dēls». Tajā stāstīts par Ungārijas ebreju Saulu Auslanderu, kuram koncentrācijas nometnē uzlikts pienākums dedzināt mirušo līķus. Atrodot starp tiem savu dēlu, viņš cenšas nodrošināt tam pienācīgu apglabāšanu.

Apbalvošanas ceremoniju vadīja amerikāņu aktieris Kriss Roks. «Vai Holivuda ir rasistiska? Jums taisnība, Holivuda tiešām tāda ir,» viņš teica «Dolby» teātrī sanākušajām kinozvaigznēm. Ceremonijā tika demonstrēts video ieraksts, kurā Roks pasniedza «Oskara» balvas melnādainiem filmu apmeklētājiem un lūdza viņiem sniegt pateicības runu.

«Pasaulē ir talantīgi cilvēki no visām rasēm,» teica kāds vīrietis.

Savukārt ASV viceprezidents Džo Baidens aicināja amerikāņus iestāties pret seksuālu vardarbību un aicināja uz skatuves dziedātāju Lēdiju Gāgu (Lady Gaga). Dziesmas «Til It Happens To You» laikā viņai pievienojās vairāki desmiti cilvēku, kuri pārdzīvojuši izvarošanu.

Bet britu dziedātājs Sems Smits, kura skaņdarbs «Writing's On The Wall» no Džeimsa Bonda kinolentes «Spectre» («007: SPEKTRS») tika atzīts par labāko oriģinālo dziesmu, uzvaru veltīja lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu kopienai.

«Es šovakar ar lepnumu stāvu uz šīs skatuves kā homoseksuāls vīrietis un ceru, ka kādreiz varēsim būt vienlīdzīgi,»

viņš teica.

«Oskarus» pasniedza ASV Kinoakadēmija. Apmēram 6200 Kinoakadēmijas dalībnieku izraugās uzvarētājus 6200 kategorijās.

88.ASV Kinoakadēmijas balvu ieguvēju saraksts:

Labākā filma - «Spotlight»;

Labākais režisors - Alehandro Gonsaless Injaritu, «The Revenant»;

Labākā aktrise - Brī Lārsone, «Room»;

Labākais aktieris - Leonardo di Kaprio, «The Revenant»;

Labākā otrā plāna aktrise - Alīsija Vīkandere, «The Danish Girl»;

Labākais otrā plāna aktieris - Marks Railenss, «Bridge of Spies»;

Labākā ārzemju filma - «Son of Saul» (Ungārija);

Labākā animācijas filma - «Inside Out»;

Labākā dokumentālā filma - «Amy»;

Labākā īsfilma - «Stutterer»;

Labākā animētā īsfilma - «Bear Story»;

Labākā dokumentālā īsfilma - «A Girl in the River: The Price of Forgiveness»;

Labākais operatora darbs - «The Revenant»;

Labākais adaptētais scenārijs - «The Big Short»;

Labākais oriģinālais scenārijs - «Spotlight»;

Labākais oriģinālais skaņu celiņš - Ennio Morrikone, «The Hateful Eight»;

Labākā oriģinālā dziesma - «Writing's On The Wall», «Spectre»;

Labākā skaņu režija - «Mad Max: Fury Road»;

Labākā skaņu miksēšana - «Mad Max: Fury Road»;

Labākā scenogrāfija - «Mad Max: Fury Road»;

Labākie vizuālie efekti - «Ex Machina»;

Labākā montāža - «Mad Max: Fury Road»;

Labākais kostīmu dizains - «Mad Max: Fury Road»;

Labākais grims un frizūras - «Mad Max: Fury Road».

***

Ceremonijā uzstājās amerikāņu rokgrupas «Foo Fighters» solists Deivs Grols. Uz skatuves kāpa arī pagājušā gada «Oskara» balvu ieguvēji Morgans Frīmens un Džons Ledžends, filmas «Star Wars: The Force Awakens» («Zvaigžņu kari: Spēks mostas») režisors Dž.Dž.Abramss, Saša Barons Koens, Henrijs Kavils un daudzi citi ASV kino pasaules spīdekļi.

Balvu pasniegšana tika raidīta televīzijā 225 pasaules valstīs un teritorijās.

Šogad tika mainīti «Oskaru» pateicības runu noteikumi. Saņemot prestižo kino industrijas balvu, uzvarētājiem tika atvēlētas vien 45 sekundes pateicības runai. Tā vietā, lai sauktu kolēģu un ģimenes locekļu vārdus, tie tika demonstrēti uz ekrāna, un «Oskara» balvas laureāti varēja koncentrēties uz savu runu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu