Bērnunama «Ziemeļi» ēdināšanas izdevumi: brendijs, degvīns, cigaretes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centra bērnunama «Ziemeļi» darbinieks, kas vēlējās palikt anonīms TVNET pastāstīja, ka bērnunamā piesavinās bērniem paredzēto ēdināšanas naudu jeb izmanto to citām «vajadzībām», par ko liecina TVNET rīcībā esošie grāmatvedības dokumenti, piemēram: brendijs par €14.49; degvīns par €8.29; cigaretes par €3.30. Bet ar to stāsts vēl nav galā.

Jauna vadība – vecās problēmas?

Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centrā (RPBJC) iekļauti septiņi bērnunami, tai skaitā «Ziemeļi».

«Kopš 2014. gada aprīļa RPBJC ir jauns direktors Kaspars Jasinkevičs, un struktūrvienībā «Ziemeļi» ir jauna vadītāja Sarmīte Grope. Šie abi pirms tam kopā strādājuši Rīgas domes Labklājības departamentā (LD). Iepriekšējo RPBJC vadību atlaida un iecēla jaunu (esošo) LD konkursa kārtībā. Šādi šīs minētās personas ir tikušas pie šiem amatiem. Pavērojot pieejamo informāciju, var saprast, ka abas personas jau iepriekš ir bijušas ļoti labi pazīstamas un kopā strādājušas vismaz septiņus gadus Rīgas domē. Tāpēc uzskatu, ka nonākšana RPBJC nav nejaušība, jo konkursā bez viņiem piedalījās daudzi citi cilvēki, kas savā jomā ir profesionāļi, bet tie konkursa laikā tika izbrāķēti un uz tālāko atlasi netika. Vēlos vērst uzmanību, ka Gropei (bērnunama «Ziemeļi» vadītājai) nav nekādas pieredzes darbā ar bērnunama bērniem un viņa līdz šim nav ieņēmusi vadošus amatus,» - tā bērnunama «Ziemeļi» darbinieks.

Bērnu un jauniešu centra vadītājs Jasinkevičs mums skaidroja, ka centra direktora amata konkursā pieteicās piecas personas. Arī RPBJC septiņu struktūru vadītāju amatiem tika rīkots konkurss. Abos konkursos tā dalībniekus izvērtēja un izvēlējās speciāli izveidotā Rīgas domes komisija. «Viss notika godīgi,» tā Jasinkevičs.

Anonīmais «Ziemeļu» darbinieks norāda: kopš jaunās vadības iecelšanas darbs «Ziemeļos» un bērnu dzīve tikai pasliktinās.

«Ziemeļu» sociālā darbiniece Mārīte Šīre jau 2005. gadā bija mediju uzmanības centrā ar viņai piederošo, nu jau bijušo bērnunamu «Gustavskola» Madonas novadā. Tolaik viens no bērniem Šīri sadūra, par ko pēcāk saņēma cietumsodu, bet pašu bērnunamu sliktās aprūpes dēļ slēdza.

RPBJC direktors Jasinkevičs ir pilnībā informēts par esošās «Ziemeļu» sociālās darbinieces pagātni: «Viņa «Ziemeļos» strādā kopš 2009. gada. Protams, ir bijušas sadzīviskās sūdzības no audzēkņiem, bet viss ir pārrunāts un atrisināts. Viņa ir laba darbiniece.»

Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja komentārs

«Atbildot uz jūsu jautājumu, informējam, ka Tiesībsarga birojā 2015. gada novembrī bija saņemta informācija par Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centra (RPBJC) bērnunama «Ziemeļi» sociālās darbinieces Mārītes Šīres pārkāpumiem, kas saistīti ar finanšu līdzekļu izlietošanu.

Par M.Šīres rīcību tiesībsargs pieprasīja informāciju Rīgas domes Labklājības departamentam. Saskaņā ar RD LD sniegto informāciju

M.Šīres finanšu pārkāpumi ir konstatēti un viņa kopš pērnā gada 19. marta ir atstādināta no norēķinu personas pienākumu veikšanas (kabatas naudas izmaksas, ēdināšanas naudas izlietošanas).

Arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija 2015. gada martā ir veikusi bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi RPBJC struktūrvienībā «Ziemeļi» un sniegusi uzdevumus vadībai pārkāpuma novēršanai. Šobrīd informācija par jauniem vai atkārtotiem M.Šīres pārkāpumiem nav saņemta.»

«Ziemeļu» anonīmajam darbiniekam esot aizdomas, ka Šīre bērnu ēdināšanai domātos materiālos līdzekļus turpina piesavināties savām vajadzībām, papildus tam «iekaustot un iespaidojot mazos bērnus».

Rīgas Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija par saņemtajām sūdzībām: «Atbildot uz Jūsu jautājumu informējam, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā periodā no 2014. līdz 2016. gada februārim ir saņemtas divas sūdzības. 2015.gadā saņemta viena sūdzība no Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centra struktūrvienības «Ziemeļi» audzēkņa par grupas audzinātājas rīcību attiecībā pret jauniešiem, naudas līdzekļu neizmaksāšanu grupas jauniešiem. Sūdzība daļēji apstiprinājās. Otra sūdzība 2015.gadā saņemta no atbildīgā pašvaldības dienesta darbinieka par audzinātājas iespējamo vardarbību pret bērniem. Sūdzība neapstiprinājās.»

Divu gadu laikā «Ziemeļos» nomainījušies 35 darbinieki

Rīgas pašvaldības bērnu un jauniešu centrā (RPBJC) «Ziemeļi» šobrīd strādā 61 darbinieks.

Anonīmais darbinieks arī ziņo par vadības attieksmi pret padotajiem: «Tie darbinieki, kas sūdzas par situāciju augstākām instancēm - Rīgas bāriņtiesai vai Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, tiek atlaisti. Bērnunama iekšienē tos sauc par «bīstamiem» darbiniekiem.»

Tikmēr bērnunama «Ziemeļi» direktore Sarmīte Grope TVNET norāda, ka 2014. gadā ar abpusēju vienošanos darba attiecības tika pārtrauktas ar 9 darbiniekiem, papildus 7 uzteica darbu darba devējam, bet viens vairs nestrādā bojāejas dēļ. 2015. gadā pēc abpusējas vienošanās darba attiecības pārtrauktas ar 13 darbiniekiem, ar uzteikumu darba devējam pameta darbu 6 darbinieki. Kopumā kopš 2014. gada darbu pametuši 35 darbinieki.

RPBJC direktors Kaspars Jasinkevičs komentē: «Atlaisti tika tikai tie, kas neatbilda darbam.»

Bērnunama audzēkņu ikdiena – pēc iespējas patstāvīgāka

«Ziemeļu» darbinieks par bērnunama ikdienas dzīvi: «Tagad 70% bērnu iestādē smēķē, lieto alkoholu un narkotiskās vielas. Iestādes vadība pret to neiebilstot un neaizliedzot arī to darīt telpās, stāsta anonīmais darbinieks: Vairākas meitenes vecumā no 14 gadiem ir palikušas stāvoklī un kļuvušas par mātēm. Ir arī tādas, kas jau gaida otro bērniņu. Vairākas meitenes ar vadītājas atļauju vairs nedzīvo iestādē, bet gan kopā ar saviem pilngadīgajiem vīriešiem nezināmās vietās. Tāpat neviens bērns «Ziemeļos» no 15 gadu vecuma vairs neapmeklējot skolu, saka anonīmais darbinieks: Tas ir atļauts, lai gan vairāki no viņiem nav pabeiguši pat 7. klasi.

Tāpat iestādes vadība neiebilst, ja tiek demolētas telpas un bojāts inventārs: 2014. gada decembrī kāds audzēknis apzaga iestādes administrācijas telpas, nodarot vairāku tūkstošu eiro zaudējumus, 2015. gada maijā nozagts iestādes seifs ar naudu un bērnu dokumentiem, un arī pret šo viņi nav pret, jo vēl aizvien šie audzēkņi turpina dzīvot šajā iestādē. Lai gan priekš šādiem audzēkņiem ir specializētas iestādes,» mums stāsta anonīmais darbinieks.

Bērnunama direktora Jasinkeviča skaidrojums: «Bērni dzīvo mazās grupās, parasti brāļi un māsas kopā mūsu bērnunama septiņos atjaunotos dzīvokļos. Kopā ar audzinātāju un sociālo darbinieci bērni dodas iepirkties, mazgā veļu un gatavo ēst. Parasti strīdi un sūdzības no audzēkņu puses ir par sadzīviskām lietām. Tās tiek atrisinātas normālā veidā, runājot. Bērniem tiek mācīta patstāvība.»

Jasinkevičs turpina: «Daļa no nepilngadīgiem audzēkņiem tik tiešām smēķē. Vismaz bērnunama teritorijā to neļaujam darīt. Mūsu vadības politika ir problēmas atrisināt kā citur ģimenēs. Ja problēmas nonāk galējībās, tikai tad iesaistām nepieciešamās instances – bērns bez saskaņošanas ar vadību vai audzinātājiem nav ieradies centrā, uzvedies agresīvi utt.»

Meitenes paliek stāvoklī parasti notiek ar puišiem, kas nav saistīti ar bērnunamu

Direktors skaidro, ka visos pašvaldības bērnunamos, ko pārvalda, ir gadījumi, kad nepilngadīgās meitenes paliek stāvoklī.

Tas parasti notiek ar puišiem, kas nav saistīti ar bērnunamu. Ja meitene jaunāka par 16 gadiem, bet viņas partnerim 18 vai vairāk gadu, tiek saukta policija par nepilngadīgās pavedināšanu.

TVNET paviesojās bērnunamā «Ziemeļi» - telpas labiekārtotas, bērni labi ģērbti, nekas neliecina par problēmām.

Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice ziņo: «Pēdējo divu gadu laikā ir zināms viens gadījums, kad bērnunama «Ziemeļi» audzēkne palikusi stāvoklī. Ir bijuši gadījumi, kad audzēkņi lietojuši vieglās narkotikas (marihuānu, «spaisu» un cigaretes), bet ne ko stiprāku.» Brice turpina: «Bērnunama «Ziemeļi» vadības attiecības ar bērniem ir vērtējamas kā labas. Kā jebkurā citā normālā ģimenē. Mums ir jauna, erudīta bērnunama vadītāja (Sarmīte Grobe, kopš 2014. gada) ar kuru es agrāk strādāju Rīgas domes Labklājības departamentā.»

Rīgas domes komentārs par bērnunama «Ziemeļi» iekšējo politiku

Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Agnese Igaune stāsta par bērnunama «Ziemeļi» ikdienu: «Struktūrvienībā «Ziemeļi» darbu organizē struktūrvienības vadītājs, kura tiešā pakļautībā ir sociālie darbinieki. Sociālie darbinieki vada, organizē un pārrauga sava dzīvokļa (kopā 9 dzīvokļi) darbu, un viņu tiešā pakļautībā ir dzīvokļu aprūpes personāls: audzinātāji/sociālie audzinātāji, auklītes, diennakts aprūpētāji.

RPBJC, tai skaitā struktūrvienības «Ziemeļi» bērniem pamatvajadzības tiek nodrošinātas pilnā apjomā. Struktūrvienība «Ziemeļi» darbojas pēc principa, ka brāļi un māsas netiek šķirti, katrā dzīvoklītī dzīvo ne vairāk par 8 bērniem, katrā istabā pa diviem bērniem. Bērniem ir iespējas pašiem plānot savu ēdienkarti, braukt iepirkties, gatavot maltītes, kā arī mazgāt savas drēbes, braukt izvēlēties sev atbilstošāko apģērbu un apavus. Struktūrvienībā ir iespēja apmeklēt māksliniecisku darbnīcu, kur var veikt radošas aktivitātes. Emocionālo atbalstu ir iespējams saņemt gan pie psihologa, gan pie psihoterapeita. Mazie bērni runas prasmes attīsta pie logopēda, veselības aprūpes procesam seko līdzi vecākā medicīnas māsa. Papildus bērniem ir regulāras iespējas apmeklēt sponsoru finansētus un organizētus izklaides, atrakcijas un atpūtas pasākumus. Papildus pamatvajadzībām dzīvoklīši tiek aprīkoti ar visu nepieciešamo sadzīves tehniku: datortehniku, TV, automātiskajiem veļas žāvētājiem, veļas mašīnām, multivārāmiem katliem utt.

Pamatojoties uz 2015. gada novembrī veiktās bērnu apmierinātības novērtējuma anonīmās anketēšanas rezultātiem, kurā piedalījās 96.4% no visiem struktūrvienībā dzīvojošajiem bērniem, vidēji 70% aptaujāto bērnu ir apmierināti ar vidi, kurā dzīvo. Struktūrvienībā ir kopumā 9 dzīvokļi, un katru gadu turpinās dzīvokļu remonti un teritorijas labiekārtošana.

Plānotais vietu skaits (bērnunamā «Ziemeļi») ir 72 bērni, bet faktiski šobrīd uz vietas dzīvo 57 bērni.

Rīgas dome tiešas sūdzības par «Ziemeļiem» nav saņēmusi, bet 2015. gada maija sākumā presē parādījās informācija, ka no «Ziemeļiem» bērni nozaguši seifu un vadība ir bezspēcīga. Šī ziņa pirms tam bija nonākusi RD Preses centrā. Ir bijušas vairākas anonīmas sūdzības no darbiniekiem un bērniem. Bet kādas tieši bijušas sūdzības un par ko, informācija netiek sniegta.

Struktūrvienībai atsevišķs finansējums netiek izdalīts. Atbilstoši gada budžetam. 2015. gadā reālās izmaksas, ieskaitot krīzes centru un mobilo brigādi, uz vienu bērnu bija 1059 eiro.»

Darbinieks aicina neziedot naudu

Tikmēr bērnunama anonīmais darbinieks uzsver: «Struktūrvienībā «Ziemeļi» strādā 68 darbinieki, bet nu jau gandrīz gadu iestādē dzīvo apmēram 30 bērnu, lai gan iestādē ir 72 vietas. Vēl pirms gada iestādē dzīvoja 65 bērni. Iestādes infrastruktūra ir novecojusi, tāpēc uzskatu, ka šo iestādi vajag slēgt vai vismaz samazināt.»

Viņš arī aicina iedzīvotājus neziedot naudu bērnunamam «Ziemeļi», jo visi materiālie līdzekļi starp vadības darbiniekiem tiek sadalīti, nauda līdz bērniem nenonāk vai nonāk tikai daļēji. Turpretī bērnunama vadība, izsakot pateicību sponsoriem, parādīja TVNET portālam labvēļu sagādātās mēbeles un to, kā par ziedoto naudu labiekārtoti dzīvokļi.

Spriežot pēc aptaujāto valsts un pašvaldības instanču atbildēm, nekāda papildus izmeklēšana netiks veikta, jo «nav pamata.»

Tomēr darbinieks, kas vēlas palikt anonīms, iestarpina, ka visas sūdzības augstākām instancēm ir bezjēdzīgas, jo bērnunama vadītājam ir «savi kontakti» un problēmas tiek apklusinātas. Ir bailes zvanīt policijai, jo negrib riskēt ar savu amatu.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas atzinums

Ziņojums RD par ēdināšanas izdevumu nepamato izlietojumu

Ziņojums RD par ēdināšanas izdevumu nepamato izlietojumu nr.2

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu