Bijusī darbiniece no KNAB prasa 10 000 kompensāciju (123)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bijusī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbiniece Vineta Džarcāne prasa birojam atlīdzināt 10 000 latu morālo kaitējumu par notikumu ķēdi, kuru rezultātā pēc pēdējās biroja vadības maiņas astoņus gadus par disciplinārlietu izmeklētāju nostrādājusī profesionāle kļuva par darbinieci, kuras pienākumos ietilpst atvērt aizsargbarjeru pie iestādes ieejas, tā šodien ziņo žurnāls „Ir”.

Lai gan viņas sodīšana pamatota ar kavēšanos iestādes pretkorupcijas plāna izstrādē, Džarcāne ir pārliecināta, ka patiesais iemesls ir cits – atteikšanās izmeklēt disciplinārlietas tā, lai nonāktu pie biroja vadītājam Normundam Vilnītim vēlama rezultātā. Viņš, piemēram, vēlējies, lai bargāk tiek sodīts operatīvais darbinieks, kurš kontaktējies ar medijiem, kamēr izmeklētāja par to izteica brīdinājumu. Bijušas arī citas līdzīgas lietas, par kurām viņai liedzot runāt Iekšējās drošības nodaļas (IDN) darba specifika, taču viņa notikušo novērtējusi kā vajāšanu.

KNAB šefs Normunds Vilnītis nebija pamanījis, ka gandrīz 65% laika, par kuru Džarcāne sodīta kā nolaidīgi strādājusi vai laiku pavadījusi bezdarbībā, darbiniece bija atvaļinājumā. Februārī viņš secinājis, ka sods ir nesamērīgs un atcēlis to.

Taču, pēc Džarcānes un viņas advokāta teiktā, represijas turpinājās. Lai gan ierēdņu novērtēšana jau vienreiz bija veikta, februārī tā atkārtota. Džarcāne ieguvusi C vērtējumu, kam nav piekritusi, jo protokolā nav fiksēts viņas atšķirīgais viedoklis, piemēram, par to, ka tiek vērtēts gads, lai gan vērtētājs pats strādā tikai kopš augusta. Viņa izsaukta uz pārrunām pie Vilnīša, kā rezultātā vērtējums samazināts uz viszemāko – D, pamatojoties uz tiem pašiem apsvērumiem, kādi bija atceltā soda pamatā par pretkorupcijas plāna neuzrakstīšanu.

Pamatojoties uz vērtēšanas rezultātu, Džarcāne sākumā pārcelta darbā ziņojumu centrā un pēc tam – pie barjeras virināšanas, “pazeminot kompetenci un pienākumu apjomu”. Džarcāne pazemojumu neizturēja un no darba aizgāja.

“Vilnīša rīcība, turpinot represijas pēc disciplinārlietas izbeigšanas, noveda pie saslimšanas ar depresiju un veģetatīvās nervu sistēmas traucējumiem,” teikts tiesas prasībā, kurā piezīmēts, ka Vilnīša vēršanās pret “vecajiem” biroja darbiniekiem nav noslēpums. Nekad agrāk ne darba laikā Valsts policijā, ne KNAB Džarcānei neesot bijis nepieciešamības lietot antidepresantus. Notikušā rezultātā cietuši arī viņas bērni.

Komentāri (123)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu