Autoskolās mācās mazāk, bet pieprasījums ir (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.liepajniekiem.lv

Liepājnieku iecienītāko un pazīstamāko autoskolu pārstāvji kā viens apstiprināja, ka skolās ir pieprasījuma kritums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Visgrūtāk tām gājis pērn, kad audzēkņu skaits samazinājies visstraujāk.

"Ezermalas autoskolā" apstiprināja, ka pagājušais gads pieprasījuma ziņā bijis ļoti slikts, taču tagad par autoskolas apmeklētāju skaitu nevarot sūdzēties. Ļoti liels pieprasījums ir pēc lielo kategoriju tiesībām, saistot to ar izdevību atrast darbu transporta jomā. Skola "Autoprieks" sniedza informāciju, ka kursantu grupas ir nokomplektētas un par pieprasījumu nesūdzoties. "Gross" autoskolā ļoti maz klientu bijis šī gada sākumā, bet tagad audzēkņu esot vairāk. Vidēji šajā autoskolā iestājoties 30 vadītāja apliecību iegūt gribētāju. "Mangaļu" skolā atzina, ka uz lielo automobiļu kategorijām nemācoties, bet B kategorijas tiesību gribētāju ir vairāk. Autoskolā ir vidēji 10 – 12 audzēkņu. Savukārt autoskolā "Credo" sacīja, ka ik gadu augustā esot vismazākais mācīties gribētāju skaits. Autoskolā ik reizi, kad notiek grupu komplektācijas, reģistrējas aptuveni 40 cilvēku. Autoskolas "Vanags" pārstāve sacīja, ka pie viņiem mācoties samērā daudz jauniešu, kas mācās vidusskolā un augstskolā. Taču pieprasījums ir mazāks nekā pirms pieciem gadiem. Ļoti liela atsaucība un interese kārtot motociklista vadītāja tiesības. "Autostils – L" apgalvoja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, vērojams klientu pieprasījuma pieaugums par 40 procentiem.

Autoskolu ir nesamērīgi daudz

Autoskolu Liepājā šobrīd ir nesamērīgi daudz, salīdzinot ar iedzīvotāju un mācīties gribētāju skaitu Liepājā un reģionā – ir izveidotas un akreditētas ļoti daudz mazu autovadītāja tiesību iegūšanas skolas, stāsta autoskolu pārstāvji. Jaunās autoskolas, lai iekarotu tirgu un iegūtu klientus, piedāvājot salīdzinoši zemākas cenas par nodarbībām nekā tajās skolās, kas Liepājā pastāv jau gadiem un iedzīvotāju vidū izpelnījušās uzticību un atpazīstamību. Pazīstamākajās Liepājas autoskolās pārsvarā pieprasītas ir B kategorijas vadītāja apliecības iegūšana. Cenas ir līdzīgas – aptuveni 50 latu par teorijas apmācību, protams, ar atsevišķiem izņēmumiem. Piemēram, "Autostils – L" skolēniem un studentiem teoriju piedāvā apgūt bez maksas, bet "Ezermalas autoskolā" tiek dota desmit procentu atlaide. Izdevumos jāierēķina arī medicīniskās komisijas, pirmās palīdzības kursu, praktiskās braukšanas un eksāmenu izmaksas. Autoskolā "Vanags" tiekot piedāvāta 70 procentu atlaide teorijas apgūšanai. Liepājas pieprasītākajās autoskolās praktiskās braukšanas nodarbības vidēji maksā 2,50 latus par 45 minūtēm. Obligāti jāizbrauc 14 reizes. Pēc tam, ja nepieciešams, braukšanas nodarbības maksā dārgāk.

Pārsvarā mācās darba iespēju dēļ

Autoskolu pārstāvji visi kā viens apstiprināja, ka samazinājums radies ekonomiskās situācijas dēļ. Mācīties autoskolās nav lēts prieks, apstiprina pašu autoskolu pārstāvji. Kā zināms, mūsdienās nekas par velti nenāk. Šajā laikā autoskolās vadītāju apliecības vēlas iegūt cilvēki, kas ir atraduši vai vēlas atrast darbu, lai uz to varētu nokļūt vai arī transporta līdzeklis ir galvenais darba pienākumu izpildes līdzeklis.

Cilvēki tagad vairāk sarosījušies uz tiesību iegūšanu, jo cilvēki atrod darbu un ir arī nauda, ko ieguldīt pašizaugsmē, apmeklējot dažādus kursus, arī autovadītāju apmācību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu