Mopsis Berimors aicina uz kino (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 17. līdz 25. martam, kinoteātrī Rīga norisināsies 6. Rīgas starptautiskais bērnu filmu festivāls Berimora kino. Uz festivāla prezentāciju bija ieradies arī pats talismans – mopsis Berimors.

Festivāla mērķauditorija ir bērni vecumā no sešiem līdz 13 gadiem. Šogad tajā būs iespējams noskatīties divas dāņu, tikpat arī somu, norvēģu un pašmāju filmas, kā arī pa vienam Igaunijas un Zviedrijas režisoru bērnu kinodarbam. Festivāla svinīgajā atklāšanā sestdien, 17. martā, tiks rādīta igauņu filma Rūdis. Tās režisore Katrina Laura ieradīsies Rīgā, lai piedalītos atklāšanas ceremonijā.

Savukārt festivāla noslēgumā sestdien, 24. martā, pirmizrāde būs režisores Daces Rīdūzes jaunākajai filmai Pasmaidi, draugs!, kas stāsta par meža Bebru, kam kāds nozadzis galveno darbarīku – viņa zobus. To meklēšanā tiek iesaistīts detektīvs Pūce, un viņam par palīgu piesakās mežacūcēns. Tiks demonstrēta arī no jauna samontētā un apskaņotā 1950. gadā tapusī dāņu mēmā filma Paldies!. Ceremoniju ar savu klātbūtni pagodinās filmas režisore Ulla Hjorta Nilsena.

Otra filma, kas pārstāvēs Latviju šajā festivālā, ir Jāņa Cimermaņa ar 2007. gadu datētā Medības. Deviņu minūšu garš stāstiņš par to, kā meža vidū savā mājiņā mitinās mežsargs – Pensionārs, kurš draudzīgi sadzīvo ar visiem meža iemītniekiem. Mierīgā diena tiek pārtraukta ar telefona zvanu un informāciju, ka lieli kungi ir nolēmuši doties medībās šajā nostūrī. Vecais vīrs ir izmisis. Vienīgais glābiņš – zvanīt slavenajai Avārijas brigādei…

Kā allaž, festivālā darbosies bērnu žūrija, kas noteiks labāko filmu un pasniegs festivāla galveno balvu – Berimora Lielo spilvenu. Arī skatītājiem būs iespēja paust savu viedokli, un visvairāk simpātiju ieguvusī filma saņems Berimora Mazo spilvenu.

Festivālā būs iespēja ne tikai skatīties, bet arī pašiem veidot filmas. Jau ceturto reizi Berimora kino laikā, šoreiz Rīgas Mākslas skolā, notiks Berimora animācijas darbnīca, kurā apmēram 80 bērniem vecumā no deviņiem līdz 13 gadiem tiks dota iespēja taisīt multenes. Vecākie bērni (10–13) strādās zviedru animatores Susannes Sturesones vadībā, bet jaunākie (6–9) darbosies kopā ar latviešu pasniedzēju Annu Armani. "Bērni varēs paši filmēt, zīmēt kadrus, un tad filmiņām uz lielā ekrāna būs prezentācija, lai viņi paši redz savus darbiņus!" informē projekta organizatori.

Berimora kino ir viens no ziemeļvalstu kultūras programmas Ziemeļu pavasaris pasākumiem. Festivāls pamazām iekaro savu vietu arī bērnu kinofestivālu apritē pasaulē. 2007. gadā tas iestājies Eiropas Bērnu filmu asociācijā (European Children"s Film Association, ECFA).

6. Rīgas starptautisko bērnu filmu festivālu Berimora kino rīko Starptautiskais kino centrs/SKF Arsenāls sadarbībā ar Valsts kultūrkapitāla fondu, Rīgas domes Kultūras departamentu, Ziemeļu Ministru padomes biroju Latvijā, Dānijas Kultūras institūtu, Norvēģijas Karalistes vēstniecību un Zviedrijas vēstniecību Latvijā. Biļetes kinoteātra Rīga kasēs, un to cena ir 1,50 latu.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu