«Rīga 2014» programmā skatāms Eiropas laikmetīgais un dokumentālais teātris

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No šodienas, 14.oktobra, Eiropas kultūras galvaspilsētas laikmetīgā teātra programmā «forte forte» būs skatāma pasaulslavenā Berlīnes kolektīva «Rimini Protokoll» izrāde «Situāciju telpas».

«Situāciju telpas» ir daudzlīmeņu video izrāde 20 spēlētājiem, kuras laikā skatītāji nonāk 20 situāciju telpās un kļūst par lieciniekiem 20 dzīvēm, kuras ietekmē ieroči. Te ir Izraēlas armijas karavīrs, ķirurgs no organizācijas «Ārsti bez robežām», Meksikas narkokarteļa administrators, hakeris, bērns - karavīrs no Kongo, Bundestāga deputāts un citi. Unikāli ir ne tikai «Situāciju telpu» stāsti, bet arī forma - skatītājs seko varoņiem gan planšetdatora ekrānā, gan reālajā telpā un laikā, kļūstot par dalībnieku notikumos, kas atklāj, ka arī mūsu dzīves, iespējams, ir globālās kara arhitektūras daļa.

Daudz apbalvojumus saņēmusī režisoru apvienība «Rimini Protokoll» ir vācu un šveiciešu kompānija, ko uzskata par dokumentālā teātra celmlaužiem. Apvienībā darbojas trīs režisori - Helgarda Hauga, Stefans Kegi un Daniels Vecels, kuri kopš 2000.gada veido teātra izrādes, radiolugas, filmas un instalācijas, neparastos veidos atspoguļojot mūsdienu realitāti. Režisori nestrādā ar profesionāliem aktieriem, bet gan dažādu profesiju pārstāvjiem, akcentējot ikviena cilvēka personību.

Turklāt «Rimini Protokoll» rīcībā ir pašu izgudroti un līdz pilnībai attīstīti teātra instrumenti, kas ļauj paskatīties uz realitāti kā caur lupu, izgaismo to no pilnīgi negaidīta un neparasta skatu punkta, piedāvā ne tikai jaunu, vērtīgu teātra pieredzi, bet arī jaunas, būtiskas zināšanas par pasauli.

Izrāde tiks izrādīta Rīgas kinostudijā (Šmerļa ielā 3) līdz 26.oktobrim, vairākas reizes katru dienu. Biļetes (15 eiro, ar atlaidi - 10 eiro) «Biļešu paradīzē», www.bilesuparadize.lv.

Tāpat Rīga 2014 programmas ietvaros oktobrī un novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī ir skatāma izrāžu sērija par nacionālās identitātes tēmām - «Šengenas zonas spožums un posts». Šis Eiropas kultūras galvaspilsētas notikums pievēršas cilvēku apziņai pagaidām vēl neierastajai situācijai, ka Eiropā vairs nav robežu. Izrāžu koncepciju veidojis režisors Valters Sīlis un dramaturgs Jānis Balodis, un tās tapušas sadarbībā ar spilgtākajiem Eiropas jaunās paaudzes teātra režisoriem.

Skatītājiem tiek piedāvātas četras izrādes - «Noķert RABIT», ko veido Julians Hecels (Vācija), «Spožums un posts» Marsijas Lankas (Portugāle) režijā, «Eiro Vīzija» ko veido Vids Bareika (Lietuva), kā arī «Republika» apvienības «Kviss b?mm bang» (Islande) režijā.

Izrāde «Noķert RABIT» ir skatāma 17. un 30.oktobrī. «Noķert RABIT» ir ceļojums uz Eiropas robežām, bet, tā kā Eiropas cietoksnis ir novecojis, tad robežu jēdziens var tikt un bieži arī tiek apstrīdēts. Izrādes stāsts ir balstīts uz patiesiem notikumiem par nepakļaušanos un sastapšanos ar varas iestādēm. Zinātkāres vadīts un baiļu mākts, vācu režisors Julians Hetzels izstrādā dokumentālu fikciju diviem izpildītājiem un vienam bezpilota helikopteram, mēģinot savienot pretrunīgo - anonīmo padarīt personisku, parādīt neredzamo.

Izrādē «Spožums un posts» portugāļu jaunā režisore Marsija Lanka risina ideju par «diženo sapni» - robežu izzušanu un vienotu teritoriju, līdzīgu Šengenas zonai. Šā darba iecere ir parādīt, kā, sastopoties vienā telpā - kazino un imigrācijas departamenta krustojumā - cilvēki ar atšķirīgu pieredzi piedzīvo ne tikai apmulsumu, bet arī neparastus pārpratumus. Izrāde «Spožums un posts» ir skatāma 17., 22. oktobrī un 1. novembrī.

Trešais no darbiem - izrāde «Eiro Vīzija» modelē iedomātu situāciju, ka Latvija ir uzvarējusi Eirovīzijā, un nu tai jārīko jaunais konkurss. Valstu uzdevumi, kā viegli iedomāties, ir prezentēt kādu savā valstī sasāpējušu politisko jautājumu. Izrāde «Eiro Vīzija» tiks izrādīta 22., 23., 30. oktobrī un 5., 22. novembrī.

Savukārt vienīgajā performancē «Republika» 29. oktobrī Nacionālajā teātrī tiks dibināta jauna republika. Publika kļūs par dalībniekiem, kam dota iespēja veidot svētku programmu: sacerēt dzejoļus un dziesmas, veidot karogu, izgreznot telpu, rakstīt svētku runu, mēģināt koncerta numurus utt., lai sagatavotos jaunās republikas pasludināšanai. Pāris dienu vēlāk notiek īstā ceremonija, kurā visi sapulcējas, lai parakstītu proklamācijas aktu un nosvinētu jaundibināto republiku. Izrādi veidos apvienība «Kviss b?mm bang» - trīs islandiešu mākslinieces Eva Bjorka Kābere, Eva Rūna Snoradotira un Vilborga Olafsdotira.

Biļetes uz projekta «Šengenas zonas spožums un posts» izrādēm nopērkamas teātra kasē un «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu