«Zelta maska Latvijā» sāksies ar izrādi «Jevgeņijs Oņegins»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Festivāls «Zelta maska Latvijā» šovakar sāksies ar, iespējams, labāko mūsdienu izrādi Krievijā - režisora Rima Tumina iestudēto izrādi «Jevgeņijs Oņegins», festivāla atklāšanai veltītā preses konferencē pastāstīja teātra festivāla «Zelta maska» Starptautisko programmu nodaļas vadītāja Tamara Arapova.

Kā norādīja Maskavas Jevgeņija Vahtangova teātra mākslinieciskais vadītājs un izrādes režisors Tumins, viņš izrādē vēlas

«saķert un nelaist skatītāju vaļā līdz pēdējam izrādes mirklim»

. Režisors arī pauda prieku, ka, par spīti saspīlētajai politiskajai situācijai, Rīga uzņēmusi Vahtangova teātri, turpinot abu valstu sadarbību kultūras jomā.

Aktrise Jūlija Borisova pastāstīja, ka izrādes valoda ir saprotama jebkurā valstī pat tad, ja nenotiek saruna ar vārdiem. Borisova norādīja uz ainu, kurā māsas Olga un Tatjana nesarunājas, bet skatītājs var sajust mīlestību un cieņu, kas viņām ir vienai pret otru. Aktieris Vladimirs Simonovs savukārt atzīmēja, ka izrāde ir par mīlestību. «Tā ir tikpat neizskaidrojama kā mīlestība, tāpēc to var saprast tikai skatoties,» uzsvēra Simonovs.

Vahtangova teātra aktieri uzsvēra prieku spēlēt izrādi Rīgā ne tikai pilsētas skaistuma, bet arī skatītāju dēļ. Kā norādīja aktieris Sergejs Makoveckis, viņam ļoti patīk uzstāties Rīgā, jo reiz, esot uz skatuves šeit, viņš redzējis, kā cilvēki izmainās izrādes laikā, un tas viņu ļoti ietekmējis.

Iestudējums «Jevgeņijs Oņegins» ieguvis bagātīgu balvu ražu - «Kristāla Turandotu», Teātra balvu «MK» un Teātra darbinieku savienības balvu «Sezonas nagla», kā arī festivāla «Baltijas māja» apbalvojumu. «Zelta maskai» izrāde bija izvirzīta sešās nominācijās un divās no tām plūca uzvaras laurus - Tumins tika atzīts par labāko režisoru, un Marija Daņilova - par labāko kostīmu mākslinieci.

Aleksandra Puškina romāns dzejā Vahtangovas teātra izpildījumā kļuvis par skatuvisku poēmu. Tajā ir sniegs, šineļi, tālas gaismas, baltas fasādes, ermoņikas skaņas, lāča izbāzenis, grūtsirdība un kaisle, ironija un maigums, vilšanās un cerība - «krievu dzīves enciklopēdija». Izrādē ir divi Oņegini un divi Ļenski, kas ir kā spoguļattēli.

Foto: Evija Trifanova / LETA

Jau ziņots, ka no šodienas līdz 18.oktobrim Rīgā un Ventspilī norisināsies teātra festivāls «Zelta maska Latvijā 2014», piedāvājot noskatīties vairākas publikas un kritiķu atzinību guvušas Maskavas un Sanktpēterburgas teātru izrādes.

Festivāla programmā iekļautie iestudējumi tiks izrādīti uz Dailes teātra, Latvijas Nacionālā teātra, Latvijas Nacionālās operas un Ventspils teātra nama «Jūras vārti» skatuves.

14.oktobrī, plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā Mihaila teātris no Sanktpēterburgas piedāvās spāņu horeogrāfa Načo Duato baletu «Daudzpusība. Tukšuma un klusuma skaņas», kas ir tapis kā veltījums komponistam Johanam Sebastianam Baham. Izrāde būs gan smieklīga, gan skumja, gan romantiska, un tā vēstīs nevis par Bahu kā ģēniju, bet gan par Bahu kā jaunu cilvēku, kurš 23 gadu vecumā ieradies Veimārā un nodzīvojis tajā desmit laimīgus gadus. Izrāde 2013.gadā nominēta «Zelta maskas» prēmijai kā labākā baleta izrāde.

15.oktobrī plkst.19 Dailes teātra Lielajā zālē Vahtangova teātris piedāvās režisores Anželikas Holinas horeogrāfisko iestudējumu «Anna Kareņina», kas veidots pēc Ļeva Tolstoja romāna motīviem. Izrāde nominēta 2013.gada prēmijai «Zelta maska» kategorijās «Labākā mūsdienu deja» un «Labākais baletmeistara-horeogrāfa darbs», bet Olga Ļermana par iejušanos Kareņinas lomā nominēta kategorijā «Labākā sieviešu loma baletā/mūsdienu dejā».

16.oktobrī plkst.13 un 15 Dailes teātra Mazajā zālē Lielais leļļu teātris no Sanktpēterburgas piedāvās bērniem domātā iestudējuma «Barmalejs» izrādes, kuru pēc Korneja Čukovska pasakas motīviem iestudējis režisors Ruslans Kudašovs. Šajā izrādē skatītājiem būs iespēja nokļūt Āfrikā, kur aiz Nīlas dzīvo gorilla, pa purviem staigā nīlzirgs, peld haizivs Karakula, bet ļaunais laupītājs Barmalejs ēd mazus bērnus.

«Zelta maska Latvijā 2014» noslēgsies ar izrādi «Krietnais cilvēks no Sečuānas», kuru 16.oktobrī plkst.19 Latvijas Nacionālajā teātrī un 18.oktobrī plkst.17 teātra namā «Jūras vārti» demonstrēs Aleksandra Puškina teātris no Maskavas. Izrādi pēc Bertolta Brehta lugas-parabolas motīviem iestudējis Jurijs Butusovs. Šī izrāde nodrošinājusi 2014.gada «Zelta masku» Aleksandrai Ursuļakai par labāko sieviešu lomu un īpašo žūrijas godalgu režisoram Butusovam.

Festivāla laikā notiks arī meistarklases Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem.

Teātra festivāls «Zelta maska» Latvijā tiek pārstāvēts kopš 2006.gada, dodot iespēju iepazīties ar Krievijas labākajiem teātriem, slaveniem aktieriem un režisoriem. Tā ir arī pieredzes apmaiņa, idejas un iedvesma abu valstu teātra pasaules pazinējiem.

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu