Grāmatu izstādē Ķīpsalā uzmanības centrā - dokumentālā literatūra

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šodien Ķīpsalas hallē startē gadskārtējā izstāde «Latvijas Grāmatu izstāde 2016». Šogad tajā uzsvars tiek likts ne tikai uz romāniem un stāstiem, bet arī uz dokumentālā žanra grāmatām.

Visas trīs dienas, no piektdienas rīta līdz svētdienas vakaram, Ķīpsalas hallē notiks paplašināta kultūras programma, kurā pirmoreiz apzināts uzsvars likts ne vien uz daiļliteratūru, bet arī uz dažādu veidu dokumentālajām (non-fiction) grāmatām: vēsturnieku darbiem, pētniecisko un polemisko literatūru, populārzinātniskajām un izglītojošajām grāmatām, ceļojumu literatūru, biogrāfijām.

Piektdien tiks rīkoti tematiskie pasākumi - vēsturnieku Antonija Zundas, Ineša Feldmaņa un ārpolitikas apskatnieka Voldemāra Hermaņa uzstāšanās saistībā ar vēsturisko grāmatu žanru.

Šodien sabiedrībai tiks priekšā stādīts rakstnieka un žurnālista Imanta Liepiņa jaunākais pētījums «Nāvējošie gaisa dārzi. Kas vieno oligarhus, miljardierus, slepkavceltniekus, deputātus un Kremli ar 54 cilvēku bojāeju Zolitūdē». Ilgstoša dokumentu viltošana būvdarbu gaitā, naudasmaisu un viņu lobistu spiediens uz Latvijas valsti, ar Kremli saistīta nauda Zolitūdes objektā, sistemātiska valsts organisma noārdīšana peļņas maksimalizēšanai un izvešanai uz ofšoriem, 35 eiro un 55 centu naudassods par noziegumiem, kas noveduši pie 54 cilvēku nāves un vēl citu sakropļošanas, — šie un daudzi citi slēptie faktori tiek izgaismoti pētījumā «Nāvējošie gaisa dārzi».

Notiks publiska diskusija starp vairākiem dokumentālā žanra autoriem un viņu redaktoriem, kurus vieno pieeja — darbu pamatā likt patiesus faktus. Bez Imanta Liepiņa piedalīsies Guna Roze, kuras romāns «101. kilometrs. Padomju kauna zona» iznāca pagājušā gada nogalē, bet paguva iekļūt 2015. gada desmit vispārdotāko grāmatu topā. Kā autors Ķīpsalas izstādē pirmo reizi debitēs uzņēmēju elites vidū pazīstamais zvērinātais advokāts Jānis Zelmenis — nodokļu plānošanas, trastu un komerctiesību speciālists. Viņš nesen pabeidzis darbu pie ekonomikas grāmatas «Turības svārsts», kurā dziļi analizē, kāpēc Latvijai ir tendence atdot vērtīgus īpašumus (uzņēmumus, mežus, zemi) par sviestmaizi ārzemniekiem un pēc tam brīnīties, ka nav naudas pensijām un algām.

Grāmatu izstādes kultūras programma turpināsies sestdien un svētdien, kad uzstāsies tādi autori kā Nora Ikstena, Otto Ozols, Guntis Berelis, Arno Jundze, Silvija Geikina, Guntis Eniņš un citi. Svētdien izstāde noslēgsies ar Tukuma literātu apvienības filmu «PRETĪ», kas pirmoreiz tika demonstrēta Dzejas dienās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu