"HOMO ALIBI" izrāde "Optimisma antoloģija"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Optimists un pesimists satiekas uz skatuves... tā varētu sākties anekdote, tomēr tieši šāds ir sākums teātra izrādei, kas balstās savdabīgā sociālā izpētes projektā. Kanādiešu rakstnieks un ekscentrisku izrāžu autors Džeikobs Vrens un beļģu filozofs un teātra mākslinieks Pīters Debuisers kopīgi ir mēģinājuši rast atbildi uz jautājumu, ko nozīmē optimisms mūsdienu pasaulē ar tās ekonomiskās krīzes, klimatisko izmaiņu un terorisma draudu pastāvīgu klātbūtni?

Nosprieduši, ka šodien ir nepieciešams jauna veida optimisms, kas būtu tikpat niansēts un dzīvotspējīgs kā valdošie pesimisma spēki, abi mākslinieki sāka "kritiskā optimisma" definīcijas meklējumus. Viņi nosūtīja vēstuli pazīstamiem rakstniekiem, domātājiem, māksliniekiem, zinātniekiem, politiķiem un uzņēmējiem dažādās pasaules pilsētās, kuras beigās bija lūgums atsūtīt savu priekšlikumu optimisma apliecinājumam mūsdienu pasaulē teksta, fotogrāfijas, dziesmas, zīmējuma, video, filmas vai jebkurā citā formātā. Ar izsūtītās vēstules tekstu varat iepazīties projekta mājaslapā www.anthologyofoptimism.com un aizsūtīt autoriem arī savu viedokli par optimismu! Tepat var atrast arī visas līdz šim atsūtītās atbildes vēstules - tā ir intriģējoša lasāmviela, kas atspoguļo ļoti personīgas izpratnes par optimismu, vai tā būtu angļu teātra režisora un rakstnieka Tima Etčela (Forced Entertainment) brīnišķīgā eseja vai beļģu mākslinieka Bendžamina Verdonka asprātīgais fotostāsts.

Izrāde "Optimisma antoloģija"
Izrāde "Optimisma antoloģija" Foto: publicitātes

Vairākas atbildes ir izmantotas izrādē, papildinot neglābjamā optimista Debuisera un bezcerīgā pesimista Vrena brīžam dialektisko un smieklīgo dialogu lekcijas formā, kurā mākslinieki cenšas izskaidrot, kā mūsdienu pasaulē darbojas kritiskais optimisms.

Izrāde "Optimisma antoloģija" ir sākusi ceļojumu pa pasauli un ieguvusi ikgadējā vācvalodīgā teātra iestudējumu festivāla Theatertreffen žūrijas ievērību, kas par izrādi saka, ka tā: "...izvirza visveselīgāko un valdzinošāko mūsdienu pasaules skatījumu, proti, kritisko optimismu, un dara to veidā, kas nav ne uzmācīgi didaktisks, ne pedantisks. Šī izrāde-lekcija bija tik jauka, pārdomāta un skaista, ka nevaru atcerēties pēdējo reizi, kad būtu pametis teātri ar dziļāku pārliecību, iedvesmu un vēlmi pārskatīt manis paša uztveri."

Vai tāda nav labas mākslas definīcija? Iedvest cieņu un vienlaikus dot virzienu pasaules izpratnē?

Pīters Debuisers ir rakstnieks, kas dzīvo un strādā Briselē. Studējis filozofiju Antverpenē un Parīzē. Pēdējo desmit gadu laikā viņš ir uzrakstījis 17 lugas, kas ir tulkotas vācu, franču, angļu un itāļu valodā un kuras ir iestudējuši vairāki nozīmīgi teātri un kompānijas Beļģijā un Vācijā. Regulāri rakstot lugas, esejas un scenārijus teātrim un kino, viņš guva iedvesmu pats veidot skatuves un filmu projektus. Ar savu kompāniju Lampe, kas nosaukta filozofa Kanta kalpotāja vārdā, viņš ir iestudējis divas savu lugu triloģijas. 2009. gadā tika publicēts Pītera Debuisera pirmais romāns. www.pieterdebuysser.com

Džeikobs Vrens ir rakstnieks un vairāku grāmatu autors, kas raksta pats savu blogu par mūsdienu mākslu http://www.radicalcut.blogspot.com Viņš ir arī viens no Monreālas starpdisciplinārās grupas PME-ART māksliniekiem un veido ekscentriskas izrādes.

Izrāde "Optimisma antoloģija" skatāma skatāma ceturtdien, 26. augustā, un piektdien, 27. augustā, plkst. 21:00 festivāla "HOMO ALIBI" ietvaros. Izrāde notiks Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu