Militārajās mācībās Ādažos cieš deviņi cilvēki; triju stāvoklis smags

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ādažu poligonā, kur svētdien notika militārās mācības, pagaidām neskaidros apstākļos sprādzienā cietuši deviņi zemessargi - visi hospitalizēti; triju stāvoklis ir smags. Eksplozija nav bijusi saistīta ar mācībās izmantoto munīciju - detonējis kāds cits priekšmets, kura izcelsme tiks noskaidrota.

Papildināts ar 2.apakšnodaļu un pievienots video.

Sprādzienā savainojumus guvuši deviņi zemessargi, kuri hospitalizēti un ievietoti Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā. Trīs cietušo veselības stāvoklis vērtējams kā smags. Pēc negadījuma Bruņotie spēki ir informējuši cietušo tuviniekus par notikušo.

Latvijas Televīzija (LTV) vēstīja, ka sprādzis neliela izmēra lādiņš. NBS komandieris Raimonds Graube televīzijai pieļāva, ka kāds no mācību dalībniekiem poligonā atradis sprādzienbīstamu priekšmetu un ielicis to somā. "Tas varētu būs cilvēciskais faktors," minēja Graube.

Līdz ar to sprādziena cēlonis, visticamāk, ir nelikumīgas darbības, kas apdraudējušas apkārt esošo cilvēku veselību un dzīvību. Graube sacīja, ka oficiālais negadījuma iemesls būs zināms jau rīt, 24.oktobrī.

Svētdienas pēcpusdienā arī AM pārstāvis Normunds Stafeckis apstiprināja, ka sprādziens atskanējis pēc mācību beigām, kad zemessargi pulcējās vienkopus, lai dotos mājās.

Aicina nodot asinis sprādzienā Ādažu poligonā cietušajiem zemessargiem

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) aicina sprādzienā Ādažu poligonā cietušajiem zemessargiem ziedot asinis, liecina ieraksts armijas "twitter" kontā.

"Aicinām rīt [pirmdien] Gaiļezerā nodot asinis cietušajiem 17.bataljona zemessargiem," sacīts ierakstā.

Veiks izmeklēšanu par notikušo

Nacionālo Bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube ir uzdevis veikt dienesta izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā apstākļus. Pēc sākotnējās informācijas, negadījums noticis jau pēc Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona kaujas šaušanas nodarbību beigām ap plkst.13.20.

Militārā policija ir sākusi kriminālprocesu par šodien Ādažu poligonā notikušo nelaimes gadījumu. Izmeklētāji notikumā vietā veic nepieciešamās procesuālās darbības, savukārt Franču kurgānā strādā nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, informēja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Normunds Stafeckis.

Pirms kaujas šaušanas nodarbībām zemessargiem ir veikta obligātā drošības tehnikas un šaušanas noteikumu instruktāža, ko viņi ir apliecinājuši ar savu parakstu. Tā vienlīdz attiecas kā uz profesionālā dienesta karavīriem, tā arī zemessargiem, uzsvēra Stafeckis.

Jau ziņots, ka šodien Ādažu poligonā turpinājās Zemessardzes 17.pretgaisa aizsardzības bataljona (ZS 17.PABN) kaujas šaušana ar lielgabalu L/70. Mācībās piedalās 80 zemessargi un 18 karavīri.

Zemessargi mācībās šāva kopumā ar diviem lielgabaliem pa zemes mērķiem. Paralēli kaujas šaušanas vingrinājumam zemessargiem notika kaujas šaušana ar strēlnieku ieročiem. Mācībās piedalījās arī zemessargu kandidāti, kuriem tas bija pamatapmācību pēdējais cikls.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu