Latvijā sāksies TENSO dienas jeb Eiropas vadošo koru nedēļa

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Piektdien, 17. oktobrī, ar audiovizuālu uzvedumu «Dzidrums. Seriāls» Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā sāksies TENSO dienas jeb Eiropas labāko koru nedēļa. Pulcējot Eiropas izcilākos korus, TENSO dienās kopumā izskanēs septiņi koncerti, kas notiks Rīgā, Cēsīs, Siguldā un Ventspilī. Tāpat mūzikas mīļotāji aicināti uz meistarklasēm un vadošo Eiropas kora mūzikas profesionāļu tikšanām.

Šis «Rīga 2014» notikums ļaus Latvijai sevi kārtējo reizi apstiprināt kā kormūzikas lielvalsti – gandrīz nedēļas garumā kļūstot par izcilākās profesionālās koru kultūras centru. Eiropas Profesionālo koru asociācija TENSO jau vairāk nekā 10 gadus apvieno labākos Eiropas korus. Viens no tās četriem dibinātājiem savulaik bija arī Latvijas Radio koris, kas šogad kļūs par TENSO dienu saimnieku, uzņemot kolektīvus Latvijā.

Latvijā uzstāsies kori no Francijas, Dānijas un Vācijas, kā arī Latvijas Radio koris un «Tenso» Eiropas jauniešu koris. Koncertos pie diriģenta pults stāsies Hanss Kristofs Rādemanis (Hans-Christoph Rademann, Vācija), Markuss Krīds (Marcus Creed, Lielbritānija), Rolāns Arabedjans (Roland Arabedjan, Francija), Kaspars Putniņš un Sigvards Kļava. Muzikālo skanējumu papildinās «Sinfonietta Rīga» un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

17.oktobrī koncertzālē «Palladium» «Tenso» Eiropas jauniešu kora izpildījumā varēsim vērot un klausīties audiovizuālu uzvedumu «Dzidrums. Seriāls». Uzvedumā piedalīsies Kristaps Pētersons, kurš spēlēs elektrisko ģitāru, kā arī mūsu izcilais ģitāras mākslas meistars Kaspars Zemītis un DJ Monsta. Uzveduma režisore ir Zane Kreicberga. Skanēs Kristapa Pētersona, Makša Rēgera, Riharda Štrausa un Riharda Vāgnera mūzika.

Savukārt Siguldas koncertzālē «Baltais flīģelis» 17. oktobrī uzstāsies Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis Markusa Krīda vadībā. Programmā Olivjē Mesiāna, Luidži Nono, Karla Nilsena un Vauna Holmbo skaņdarbi.

18. oktobrī Rīgas Sv.Pētera baznīcā notiks Eiropas koru lielkoncerts «Simfonijas un pasakas». Piedalīsies: Latvijas Radio koris, RIAS kamerkoris, Dānijas Nacionālais vokālais ansamblis, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Diriģenti Sigvards Kļava, Hanss Kristofs Rādemanis un Markuss Krīds. Lielkoncertā skanēs Ērika Ešenvalda un Līgas Celmas pasaules pirmatskaņojumi, kā arī Igora Stravinska, Olivjē Mesiāna, Luidži Nono, Ģērģa Ligeti kompozīcijas.

19. oktobrī Vidzemes koncertzālē «Cēsis» klausītājus priecēs RIAS – kamerkoris no Vācijas diriģenta Hansa Kristofa Rādemaņa vadībā. Programmā: Ģerģs Ligeti, Ernsts Kršeneks, Torstens Rašs, Karls Amadejs Hartmanis.

21. oktobrī plkst. 18.00 Ventspils Nikolaja evaņģēliski luteriskajā baznīcā uzstāsies «Musicatreize» – koris no Francijas diriģenta Rolāna Arabedjana vadībā. Savukārt Spīķeru koncertzālē 21.oktobrī notiks atvērtā meistarklase «Augstā dziesma», kurā piedalīsies Latvijas Radio koris un ansamblis «Sarband» diriģenta Kaspara Putniņa vadībā.

22. oktobrī Rīgas Domā – Eiropas labāko koru nedēļas noslēgumā – notiks koncerts «Vox. Senie garīgie dziedājumi pasaules pirmatskaņojumos», kurā uzstāsies Latvijas Radio koris, «Musicatreize», «Sinfonietta Rīga». Diriģenti Sigvards Kļava un Rolāns Arabedjans. Programmā: Pēteris Vasks, Ēriks Ešenvalds, Andrejs Selickis, Bernats Vivankoss (pirmatskaņojumi), Fransuā Bernārs Mašs, Zads Multaka.

Koncertus rīko VSIA «Latvijas Koncerti». Biļetes nopērkamas «Biļešu paradīzes» kasēs un koncertu norises vietās.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu