Latvijā ieradušies vairāki Beļģijas žurnālisti un ES institūciju tulki (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai iepazītos ar topošo Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmu, Rīgā oktobrī un novembrī viesosies kultūras žurnālisti no Beļģijas un Eiropas Savienības (ES) institūciju tulki.

Kā informēja Prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmas departamenta projektu koordinatore Rita Lūse, no šodienas līdz 15.oktobrim Latvijā gaidāma Beļģijas mākslas žurnālistu vizīte, savukārt no 2.novembra līdz 4.novembrim Latviju apmeklēs mūzikas žurnālisti.

«Vizītes mērķis ir iepazīstināt beļģu žurnālistus ar prezidentūras kultūras programmu, kas īpaši tiek gatavota Beļģijai, un veicināt ārvalstu mediju interesi par Latviju kā uzticamu un interesantu kultūrtūrisma galamērķi. Prezidentūra ES Padomē ir iespēja ne tikai ietekmēt politisko lēmumu pieņemšanu, bet arī pierādīt Latvijas tradicionālās un mūsdienu kultūras konkurētspēju,» skaidroja Lūse, piebilstot, ka žurnālistu vidū būs mākslas kritiķis Josts de Gēsts, kurš pārstāv Beļģijas lielāko dienas laikrakstu «Het Laatste Nieuws» un mākslas aktualitātēm veltīto interneta portālu «Mu in the City». Tāpat Rīgā viesosies Sems Steverlinks, kura raksti atrodami flāmu dienas laikrakstā «De Standaard», žurnālā «Brussel Deze Week», kā arī mākslas izdevumos «H art», «The Word Magazine» un dažādos vizuālajai mākslai veltītos interneta medijos.

Vizītes laikā plānotas beļģu mākslas žurnālistu tikšanās ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Laikmetīgās mākslas centra pārstāvjiem, izstāžu kuratoriem un māksliniekiem. Savukārt mūzikas žurnālisti tiksies ar Latvijas Radio kora, kamerorķestra «Sinfonietta Rīga», džeza festivāla «Rīgas ritmi» pārstāvjiem un latviešu mūziķiem.

Paredzēts, ka žurnālisti apmeklēs Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku, mākslas muzeju «Rīgas Birža», ekspozīciju Stūra mājā, Rīgas Centrāltirgu un Spīķeru kvartālu.

Savukārt no šodienas līdz rītdienai, 14.oktobrim, Latvijā uzturēsies Eiropas Parlamenta (EP) Mutiskās tulkošanas ģenerāldirektore (DG INTE) Olga Kosmidu ar kolēģiem, bet līdz 17.oktobrim EP Rakstiskās tulkošanas ģenerāldirektorāta (DG TRAD) pārstāvji.

Mutiskās tulkošanas ģenerāldirektorāta vizītes mērķis ir iepazīties ar prezidentūras sagatavošanas procesu un gūt zināšanas par valodas politikas un tulku sagatavošanas aktualitātēm Latvijā, informēja Prezidentūras komunikācijas un sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Lina Jākobsone.

DG INTE pārstāvji vizītes laikā tiksies ar prezidentūras sagatavošanā iesaistītajām institūcijām, kā arī ar Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu un Humanitāro zinātņu fakultātes dekāni Ilzi Rūmnieci, un Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem.

Savukārt Rakstiskās tulkošanas ģenerāldirektorāta vizītes mērķis ir veicināt izpratni par Latviju - valstī notiekošajiem politiskajiem procesiem un kultūras dažādību. Paredzēts, ka vizītes laikā tulkotāji iepazīsies ar Latvijas prezidentūras darba programmu un tās prioritātēm, kā arī apmeklēs Latvijai nozīmīgos kultūras un vēstures objektus.

Latvijā ieradīsies tulkotāji, kuriem latviešu valoda nav dzimtā valoda, taču kuriem ir latviešu valodas zināšanas un kuri ikdienā EP tulko dokumentus no latviešu valodas. Šīs vizītes darba valoda būs latviešu valoda, skaidroja Jākobsone.

Notiekošās vizītes tradicionāli notiek pirms prezidentūras, lai iepazītos ar nākamo prezidējošo valsti. Tās ir nepieciešamas, lai veicinātu tulkotās informācijas precizitāti un arī veiksmīgāku pielāgošanu latviešu valodā runājošajai auditorijai.

DG INTE un DG TRAD veicina Eiropas daudzvalodības politikas izpildi, nodrošinot mutiskās un rakstiskās tulkošanas pakalpojumus un tehnisko procesu koordinēšanu. Abi ģenerāldirektorāti sniedz atbalstu Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātam prezidentūras sagatavošanas procesā.

Latvijas prezidentūra ES Padomē norisināsies nākamā gada pirmajā pusgadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu