Kaut "neapmaldītos" tarifos

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mūs visus uztrauc situācija saistībā ar nemitīgo maksājumu paaugstināšanu par dzīvokli un komunālajiem pakalpojumiem. Neviens pat nevar saprast, kā varētu kaut nedaudz piebremzēt procesus šajā daudz pārcilātajā jomā. Tādēļ iedzīvotāji neizrāda atsaucību aicinājumiem piedalīties jauno projektu sabiedriskajā apspriešanā, sak, nav nozīmes.

Piedāvāju iztirzāt pēc kārtas visas svarīgākās pozīcijas.

Pirmā – apkure. Mūsu avīzē "Liepājas enerģija" oficiāli paziņoja, ka janvārī siltumenerģijas megavatstunda maksās 42,29 latus. Taču šajā ziņā tā mazliet viltīgi nepateica visu līdz galam: vēlāk, kad būs atsūtīti kārtējie rēķini, izrādīsies, ka īstā cena ir 44,41 lats. Jo vajadzēja taču ņemt vērā arī pievienotās vērtības nodokli 5 procentu apmērā! Tiesa, ja mājā ir siltummezgls, namu pārvalžu rēķinos vienalga tas nebūtu redzams.

Februārī apkure un arī karstais ūdens maksās lētāk nekā decembrī. Un arī martā. Taču vēlāk, ļoti iespējams, mēs atgriezīsimies pie rekordaugstā decembra līmeņa. Un turpmāk tarifi, lai cik dīvaini tas nebūtu, būs atkarīgi tikai no naftas cenas un tās ieguves apjomiem pasaules mērogā. Bet kas gan šodien uzdrošināsies prognozēt, kādi šie apjomi būs rīt? Par enerģētisko krīzi valstī varbūt runāt ir pāragri, bet pagaidām rītdiena nesola neko optimistisku.

Otrā – ūdens un kanalizācija. Pavisam nesen rakstījām, ka uzņēmums "Liepājas ūdens" Sabiedrisko pakalpojumu regulatoram iesniedzis prasību savu tarifu kārtējam pārrēķinam paaugstinājuma virzienā. Viens kubikmetrs ūdens ar attiecīgu notekūdeņu apjomu varētu maksāt 80 santīmu. Taču vēl jāpieskaita arī PVN. Šajā nozarē tie ir 9 procenti. Tātad, ja aprēķini gūs SPR atbalstu, par vienu kubikmetru ūdens mums būs jāmaksā 87,2 santīmi pašreizējo 67,2 santīmu vietā. Un tā – ģimene mēnesī patērē, teiksim, 5 kubikmetrus ūdens, tad tās budžetā būs jāatrod papildu lats.

Trešā – elektroenerģija. Gaidāma arī tās padārdzināšanās. "Latvenergo" vadītāju pusoficiālos paziņojumos tika minēti dažādi cenu kāpuma skaitļi. Runa bija par cenu paaugstināšanu, sākot ar nākošo ceturksni. Taču pirms dažām dienām no SPR saņemta informācija par attiecīgā pieteikuma iesniegšanu. Un, ja viss ritēs tā, kā iecerēts, tad jau no 1.marta iedzīvotājiem par vienu kilovatstundu būs jāmaksā 0,071 lats pašreizējo 0,051 lata vietā. Taču pēdējais vārds sakāms SPR, tādēļ jābūt pacietīgiem. Svarīgāk būtu ņemt vērā to, ka elektroenerģijas cenas paaugstināšana atsauksies uz veselu virkni citu pakalpojumu. Bez elektrības kūka necepsies un, galvenais, tramvajs nebrauks. Tieši elektrība sastāda lauvas daļu ūdensvada un kanalizācijas izmaksās. Jaudīgie elektriskie sūkņi "Liepājas ūdenī" darbojas augu diennakti. Pēc neoficiālas informācijas jau minētajā šā uzņēmuma pieteikumā it kā esot iekļauta hipotētiskā gaidāmā elektroenerģijas tarifa paaugstināšana. Tādēļ nenovēršamais nākošais lēciens vismaz šajā jomā uzreiz nenotiks.

Ceturtā – gāze. Tās ietekmi uz maksājumiem par siltumu jau izskatījām. Atliek tikai piebilst, ka "Liepājas enerģija" ar siltummezglu ieviešanu un ekonomisku katlumāju celtniecību spējusi būtiski ietaupīt gan izmantojamo gāzi, gan maksājumus par to. Un tomēr proporcionāli mazāk sākusi saņemt naudu no siltuma patērētājiem.

Tikko padārdzinājusies gāze arī sadzīves patēriņam. Pirms jaunā gada viens kubikmetrs gāzes maksāja 0,17794 lati, bet tagad par to jāmaksā 0,20072 lati. Tas vēl nav pārāk briesmīgi, taču izmaiņas jau bija notikušas pagājušajā vasarā, tādēļ, saņemot no Rīgas kārtējo paziņojumu komplektu gadam, mēs, kas samaksājām par gadu uz priekšu, redzēsim, kāda starpība tagad būs jāsedz. Starp citu, maksāt avansā ir daudz izdevīgāk, jo ir paredzētas atlaides un nav jāmaksā banku nodevas.

Piektā – sadzīves atkritumi. Tarifs atkritumu apsaimniekošanai tikko paaugstināts. Tagad sabiedrībai "Liepājas RAS" par vienas tonnas atkritumu aizvešanu uz izgāztuvi jāmaksā 14,58 lati. Taču šis tarifs ir perspektīvs, un tas nebūs šogad jāpārskata vēlreiz, ja pirmajā pusgadā labprātīgi tiks iekasēts 12,51 lats. Vienlaikus tika paaugstināti arī atkritumu apsaimniekošanas firmu tarifi. Diemžēl vislielākās problēmas šajā jomā saistītas ar uzskaiti. Iedzīvotājiem atkritumus mēra kubikmetros. Bet namu pārvalžu rēķinos – nevajag smieties – mēra cilvēkos! Bet SPR nav apstiprinājis tarifu šādās mērvienībās. Ja jau kaut kas ir likumīgi ieviests, tad ir jāievēro šāda kārtība un lietas jāsauc savos vārdos.

Sestā – īres maksa. Vispirms jāuzsver, ka jēdziens "īres maksa" zaudējis savu kādreizējo saturu. Lielākoties tie ir maksājumi par mājas uzturēšanu kopā ar visām izmaksām par konkrētā dzīvokļa platības katru kvadrātmetru. Sabiedrisko pakalpojumu regulatorā sacīja, ka tur ar šo problēmu praktiski vairs nenodarbojas. Kā izņēmums varētu būt tikai atsevišķi neprivatizētie dzīvokļi atsevišķās mājās, ja par tiem tiks iesniegti attiecīgi iesniegumi. Šodien maksu par mājas apsaimniekošanu biežāk nosaka paši iedzīvotāji pat tur, kur nav izveidotas savas biedrības. Namu pārvaldes rīko sapulces un cenšas pārliecināt iedzīvotājus par to vai citu remontdarbu vai kredītu nepieciešamību, un jaunā maksājuma apjomu nosaka balsojot. Tādēļ amplitūda "no" un "līdz" šodien pilsētā jau ir diezgan plaša. Ir pat zināmi gadījumi, kad paaugstināto maksu apstiprina mazākums mājas iemītnieku. Tā notiek, ja pirmajā reizē nav nepieciešamā kvoruma, un atkārtotā sapulcē tas vairs nav vajadzīgs, piemēram, kopīgas apsaimniekošanas biedrībā Lielā ielā 12 nesen no 18 santīmiem pārgājuši uz 30.

Galvenā – uzskaite. Daudz nopietnāka un vienota pieeja nepieciešama ne tikai utilizējamiem atkritumiem. Kādās mērvienībās pie mums nosaka siltuma zudumus? Latos un santīmos? Tas taču nav reāli! Ja namu pārvaldes savos rēķinos vadās pēc esošās uzskaites, tad ir jānorāda mērvienība – megavati. Vēl jo vairāk tādēļ, ka megavatam var būt arī decimāldaļas. Un dīvaini tas, ka nezin kāpēc tām netiek aprēķināts PVN. Gribētos zināt arī to, cik elektroenerģijas patērēts mājā koplietošanas telpu apgaismojumam. Tas varētu būt pirmais solis cīņā ar pierakstījumiem. Tad pēc jebkuru tarifu ieviešanas mums būtu mazāk kārtējo stresu un sūdzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu