«Izlaiduma gads» kļuvusi par skatītāko filmu kinoteātrī «Kino Citadele» (6)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Režisora Andra Gaujas filma «Izlaiduma gads» kļuvusi par skatītāko filmu kinoteātrī «Forum Cinemas», liecina informācija kinoteātra «Kino Citadele» mājaslapā.

«Izlaiduma gads» savu pirmizrādi Latvijā piedzīvoja 9.oktobrī un pašlaik nokļuvusi kinoteātra «Kino Citadele» filmu topa pirmajā vietā, pārspējot tādas ASV filmas kā «Drakula: Leģendas sākums», «Neatrodamā» un «Labirinta skrējējs», kuras bija topa augšgalā pagājušajā nedēļas nogalē.

Filma ir stāsts par jaunu skolotāju, kas, cenzdamās nodibināt draudzību ar savu audzināmo klasi, iekļūst sarežģītu personisko attiecību mezglā. Galvenajā lomā ir 30 gadus veca skolotāja, ko attēlo aktrise Inga Alsiņa-Lasmane. Bez profesionāliem aktieriem filmas uzņemšanā piedalījās arī aktiermākslu neapguvuši jaunieši bez filmēšanās pieredzes.

«Filma ir par sievieti, kas meklē sevi. Par cilvēku, kas ir labs, gaišs cilvēks, labu skolotāju, kura nevienam nevēl neko ļaunu. Bet, kad jāizvēlas starp personisko laimi, tas var nesaskanēt ar vēlmi būt labai pilnīgi pret visiem,» filmas būtību skaidrojis tās režisors Gauja.

Spēlfilma ir veidota dokumentālā stilistikā, sadarbojas ar profesionāliem aktieriem Alsiņu-Lasmani, Gati Gāgu, Lienu Šmuksti, Marinu Janauu, Andreju Smoļakovu, Ivaru Auziņu, Lauru Atelsoni un ar jauniešiem bez aktiermākslas pieredzes - Mārci Klatenbergu, Ievu Apini, Aigaru Ligeru, Edgaru Siliņu, Elzu Feldmani, Agiru Neminski u.c.

Atsevišķas filmas ainas uzņemtas ne vien Latvijā, bet arī Francijā un Krievijā, savukārt tās pēcapstrāde notikusi Indijā Bombejā jeb populārajā Bolivudā.

Filmas režisors ir Gauja, operators - Aleksandrs Grebņevs, māksliniece - Ilze Kauliņa, scenārija autori - Lauris Gundars un Gauja, montāžas režisors - Tambets Tasuja no Igaunijas, producenti - Guna Stahovska un Gauja.

Šī ir pirmā Gaujas spēlfilma. Filmēšana sākta jau 2012.gada maijā. Pavisam filmas tapšanas process aizņēmis apmēram gadu un 45 pilnas filmēšanas dienas. Tās kopējās izmaksas lēšamas 270 000 eiro apmērā.

Pasaules pirmizrādi filma «Izlaiduma gads» ar starptautisko nosaukumu «The Lesson» piedzīvoja prestižajā Monreālas filmu festivālā, septembra beigās filma piedalījās vēl divos nozīmīgos kinofestivālos - Bergenas Starptautiskajā kinofestivālā Norvēģijā un Krievijas starptautiskajā kinofestivālā «Kinošok». Oktobrī paredzēta «The Lesson» pirmizrāde ASV - Čikāgas starptautiskā filmu festivāla jeb «Chicago International Film Festival» 50.gadadienas filmu programmā.

Filmas režisors Gauja un operators Grebņevs iemantoja atzinību pasaulē ar savu iepriekšējo kopdarbu - dokumentālo filmu «Ģimenes lietas» («Family Instinct»), kas triumfēja ASV lielākajā dokumentālo filmu festivālā «Silverdocs» un ir piedalījusies vairāk nekā 25 starptautiskos kinofestivālos visā pasaulē.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu