Latviešiem pašiem savs «Da Vinči kods»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Iznāk latviešu rakstnieka Arno Jundzes jaunais darbs - kriptotrilleris «Bergs un relikviju mednieki», kurš tika godalgots Apgāda Zvaigzne ABC konkursa «Nacionālais bestsellers» pirmajā kārtā.

Literārie konkursi jau ir kļuvuši par «Apgāda Zvaigzne ABC» rūpīgi koptu tradīciju. Vairākus gadus pēc kārtas apgāds organizēja bērnu un jauniešu oriģinālliteratūras konkursu, kurā piedalījās plašs dalībnieku loks – no jau pieredzējušiem latviešu prozaiķiem un dzejniekiem līdz iesācējiem, kuriem nereti tieši šis konkurss deva Lielo Iespēju – piepildīt sapni par pirmo grāmatu. Lai šāda iespēja būtu arī tiem autoriem, kuri raksta pieaugušajiem, 2014. gada vasarā tika izsludināts romānu konkurss «Nacionālais bestsellers». Atsaucība bija liela: abās kārtās kopumā tika iesniegti tuvu pie astoņdesmit pilna apjoma romāniem, turklāt pārsteidzoša bija žanriskā dažādība – no detektīvromāniem līdz dzimtas sāgām, no romantikas līdz erotikai. Nu pienācis laiks arī lasītājiem novērtēt tos darbus, kurus žūrija atzina par bestsellera titula cienīgiem. Kā pirmais no konkursa laureātiem 2015. gada nogalē klajā nāca 1. kārtā specbalvu ieguvušais Ievas Melgalves zinātniskās fantastikas romāns «Mēness teātris», bet nu dienasgaismu ieraudzījis arī viens no 1. kārtas uzvarētājiem – Arno Jundzes kriptotrilleris «Bergs & relikviju mednieki».

Romāna «Bergs & relikviju mednieki» atvēršanas svētki notiks 27. februārī plkst. 16 Ķīpsalas grāmatu svētkos, Grāmatnieku ģildes stendā.

Vispirms – kas tad slēpjas zem apzīmējuma «kriptotrilleris»? Vislabāk pazīstamais piemērs šāda veida romānam būs pasaulslavenais Dena Brauna darbs «Da Vinči kods» – tātad romāns, kurā centrālā loma ir pagātnes noslēpumiem, kas jāatmin, svarīgiem artefaktiem, kuri jāatrod, un to visu uz saistoša kultūrvēsturiska materiāla fona un spraigu piedzīvojumu pavadībā parasti veic simpātisks un erudīts galvenais varonis vai biežāk – varoņu pāris: viņš un viņa. Tieši šādi būvētu sižetu mums piedāvā Arno Jundze romānā «Bergs & relikviju mednieki», taču interesantākais ir tas, ka pagātnes noslēpumu izmeklētāji šajā darbā izrādās divi jauni latvieši un – ko var zināt? – varbūt ne tikai vētraino piedzīvojumu sākums, bet arī atrisinājums meklējams tieši Latvijā?

«Bergs un relikviju mednieki»
«Bergs un relikviju mednieki» Foto: publicitātes

Lai gūtu nelielu ieskatu romāna sižetiskajā plašumā un spraigumā, ir vērts izklausīties, ko par darbu saka tā redaktors, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis: «Templieši – un tepat Latvijas mazpilsētā ar visiem saviem dārgumiem. Pavisam tālu aizlaiku noslēpumi komplektā ar Bībelē iešifrētajām ziņām. Nacistu okultais mantojums. Mīklains padomju armijas izstrādāts ierocis, kas spēj izraisīt zemestrīces tālās valstīs. Pasaules specdienesti villojas gan dārgumu, gan šifru dēļ. Organizētā noziedzība līķus netaupa. Kā lai šim jūklim ar puslīdz veselu ādu izsprūk cauri izbijis basketbolists un viņa pārmēru apaļīgā un tūļīgā draudzene? Bet – izsprūk, pie viena tikdami galā ar daudzajām aizvēstures un mūslaiku mīklām, aptīrīdami Svētā Marka katedrāli Venēcijā, uzmeklēdami templiešu dārgumus un sadarīdami daudzas citas trakas un pavisam neprātīgas lietas. Vārdu sakot, romānā «Bergs & relikviju mednieki» viss ir, kā pienākas kārtīgā trillerī, pat laimīgās beigas savā vietā. Var ticēt, var neticēt, bet lasīšanas prieks garantēts.»

Pieejama arī e-grāmata.

www.zvaigzne.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu