PLL un "Vienotība" sāk priekšvēlēšanu aģitācijas karu (379)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LNT

Vairāki Saeimas deputātu kandidāti no "Vienotības" saraksta Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšniekam Normundam Vilnītim iesniegs prasību pārtraukt partiju apvienības "Par Labu Latviju" (PLL) priekšvēlēšanu aģitāciju telekompānijā LNT. Savukārt politiskā apvienība PLL uzskata, ka "Vienotībai" priekšvēlēšanu aģitācijā slēptu reklāmu nodrošina vairākas Sorosa organizācijas un masu saziņas līdzekļi – sabiedrība par atklātību ”Delna”, laikraksts „IR” un TV3 raidījums „Nekā personīga”.

Latvijas Neatkarīgajā Televīzijā kategoriski noraida "Vienotības" pārmetumus, uzsverot, ka Latvijas intereses ir pirmajā vietā.

Prasīs PLL priekšvēlēšanu aģitācijas pārtraukšanu

Kā informēja viena no iesnieguma autorēm Lolita Čigāne, deputātu kandidāti uzskata, ka PLL aģitācija Latvijas Neatkarīgajā Televīzijā (LNT) 3,2 reizes pārsniegusi tai likumā atļautos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apjomus.

Deputātu kandidāti šodien iesniedza iesniegumu Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Latgales iecirknī, lūdzot policiju noformēt administratīvā pakāpuma protokolu par slēpto reklāmu LNT ēterā.

"Vienotībai" netīk diskusija "Latvija, mēs tevi dzirdam"

Iesnieguma autori uzskata, ka diskusija "Latvija, mēs tevi dzirdam", kas LNT ēterā ir kopš 2010.gada 19.jūlija, ir  slēpta PLL priekšvēlēšanu aģitācija. LNT diskusijā regulāri piedalās PLL kampaņas veidotājs Ēriks Stendzenieks un LNT vadītājs un ar apvienību PLL tieši saistītās "Kustības par labu Latviju" priekšsēdētājs Andrejs Ēķis.

Diskusiju vada PLL "reklāmas balss" Haralds Burkovskis. Tas, pēc "Vienotības" deputātu kandidātu domām, uzskatāms par aicinājumu balsot par PLL.

Haralds Burkovskis TVNET gan apgalvoja, ka „Neesmu bijis, neesmu un nebūšu nevienas politiskās partijas reklāmas balss. Vienotības politiķi melo.”

Diskusijas "Latvija, mēs tevi dzirdam!" neesot apzīmētas kā apmaksāta priekšvēlēšanu aģitācija

, uzsver Čigāne. Tādējādi tās uzskatāmas par slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju, kas ir aizliegta. Kā norāda Čigāne, saskaņā ar likumu, slēptajai priekšvēlēšanu aģitācijai iztērētie līdzekļi ieskaitāmi partiju kopējos limitētajos priekšvēlēšanu kampaņas izdevumos.

Saskaņā ar LNT politisko reklāmu cenrādi līdz šai dienai pieciem "Latvija, mēs tevi dzirdam!" raidījumiem kopā jau iztērēti vairāk nekā 1,8 miljoni latu un tādējādi PLL priekšvēlēšanu kampaņas izdevumu limits pārsniegts 3,2 reizes, skaidro Čigāne, norādot, ka PLL atļautais ierobežoto kampaņas izdevumu limits ir 571 212 lati.

Iesniegumu parakstījuši "Vienotības" pārstāvji Čigāne, Ojārs Ēriks Kalniņš, Rasma Kārkliņa, Uģis Rotbergs, Sarmīte Ēlerte un Raimonds Rublovskis.

Par Labu Latviju!” prasīs "Vienotības" priekšvēlēšanu aģitācijas pārtraukšanu

Savukārt politiskā apvienība „Par Labu Latviju!” uzskata, ka "Vienotībai" priekšvēlēšanu aģitācijā slēptu reklāmu nodrošina vairākas Sorosa organizācijas un masu saziņas līdzekļi – sabiedrība par atklātību ”Delna”, laikraksts „IR” un TV3 raidījums „Nekā personīga”, informēja politiskās apvienības „Par Labu Latviju!” preses sekretārs Edgars Vaikulis.

Šo organizāciju un masu saziņas līdzekļu darbība un paustie viedokļi uzskatāmi par aģitāciju atbalstīt "Vienotību" 10. Saeimas vēlēšanās. Tādējādi apvienība „Par Labu Latviju!” uzskata, ka "Vienotība" ir pārsniegusi likumā atļautos priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apjomus.

Turklāt "Vienotība" priekšvēlēšanu aģitācijā nelikumīgi izmanto administratīvos resursus. Daži piemēri – reklāmas filmas „Vienotība. Dombrovskis. Latvija” ietvaros Ministru prezidents Dombrovskis darba automašīnā kopā ar apsardzi pozē kamerām, reklāmas filmas vajadzībām organizēta premjera automašīnas un pavadošā eskorta braukāšana, "Vienotības" priekšvēlēšanu izdevuma vajadzībām organizēta un fotografēta "Vienotības" deputātu kandidātu diskusija Ministru prezidenta zālē Valsts kancelejā u.c.

„Par Labu Latviju” vērsīsies KNAB

„Par Labu Latviju” vērsīsies KNAB ar prasību pārtraukt "Vienotības" priekšvēlēšanu aģitāciju.

„Par Labu Latviju” stingri iestājas par Latvijas nacionālo interešu aizstāvēšanu. Diemžēl "Vienotība" ar premjeru Valdi Dombrovski priekšgalā ir izvēlējusies klanīšanās, zābaku bučošanas, starptautiskās finanšu okupācijas un Latvijas nodevības ceļu. Atklātībā nāk arvien jauni un jauni šokējoši Dombrovska valdības pretvalstiskās darbības fakti. Jaunākais no tiem – valdošā koalīcija piekritusi Rīgas brīvostas iznīcināšanai it kā nevainīgā projekta "Natura 2000" ietvaros. Viņi gatavi slēgt Latvijas jūras vārtus – Irbes šaurumu – par prieku dažām pīlēm un tā vietā sagraut vienu no mūsu ekonomikas pamatiem, tranzīta sektoru, kurā nodarbināti vairāki desmiti tūkstošu cilvēku. Igauņi, lietuvieši, somi un zviedri ir sajūsmā. Latvieši paši ar savu zaļo rokām iznīcina viņiem nopietnu konkurentu un savā pakalpībā atkal gatavi nodot nacionālās intereses, uzsver politiskās apvienības „Par Labu Latviju!” premjera amata kandidāts Ainārs Šlesers.

Acīmredzot "Vienotība" ir nobijusies, ka „Par Labu Latviju!” stingrā pozīcija gūst arvien lielāku sabiedrības atbalstu, tāpēc izmanto cīņā pret konkurentiem negodīgas metodes.

Tas ir tieši tāpat, kā "Vienotība" vada valsti – nākotnes vīzijas un reālu darbu nav, gatavi aiz sevis atstāt tuksnesi, lai tikai iznīcinātu politisko konkurentu labos priekšlikumus un idejas, norāda A.Šlesers.

LNT: Latvijas intereses pirmajā vietā!

LNT radošais direktors Niks Volmārs uzsvēra, ka

LNT arī turpmāk aizstāvēs Latvijas intereses ar pārliecību, ka tieši saimniecisko grūtību laikā tautsaimniecība jāvirza tautas labklājības interesēs.

LNT, klausoties Latvijas Radio izskanējušo ziņu, ka politiskās apvienības „Vienotība” politiķi vēršas pret LNT ar apmelojumiem, saprata, ka LNT tautas diskusijā „Latvija, mēs tevi dzirdam” ir pareizi rīkojusies, neaicinot studijā politiķus. Ar apmelojumiem Latvijas nacionālās intereses neaizstāvēsi.

LNT studijā uzdod jautājumu: kā intereses aizstāv vairums politiķu un ierēdņu – Latvijas intereses Eiropā vai Eiropas valstu intereses Latvijā? Ir skaidrs, ka Latvijas nacionālās intereses mums ir izdevies definēt. Latvijas svarīgāko nozaru – lauksaimniecības, zivsaimniecības, mežkopības, enerģētikas un citu nozaru speciālisti to ir atzinuši un turpmāk varēs aizstāvēt Latvijas intereses, lai vairotu tautas labklājību. Tie ir cilvēki, kuri reāli strādā un attīsta šīs nozares.

Protams, citu valstu interešu aizstāvji jūt, ka viņu ekspertu un konsultantu „šeftes” citu valstu interešu aizstāvībai Latvijā ir apdraudētas. Tādēļ arī vēršanās pret LNT kā Latvijas nacionālo interešu aizstāvjiem. Pārsteigums, ka tieši politiskā apvienība „Vienotība” ir šo ārvalstu interešu aizstāvju priekšpulkā.

KNAB jau pārbauda LNT rīkoto diskusiju

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) jau pirms partiju apvienības "Vienotība" iesnieguma saņemšanas ir sākta pārbaude, lai vērtētu, vai tiek ievēroti priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumi kustības "Par labu Latviju" (PLL) aktivitātēs, tostarp telekompānijas LNT rīkotajās diskusijās.

Tāpat KNAB ir arī lūdzis raidorganizācijas uzraugošajai Nacionālajai radio un televīzijas padomei izvērtēt un sniegt atzinumu, vai LNT diskusijās nav saskatāmas slēptās priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmes, sacīja KNAB preses pārstāve Ilze Leimane.

Šodien saņemtais iesniegums no "Vienotības" tiks pievienots sāktajai pārbaudei. Ja pārbaudē tiks konstatēti pārkāpumi, KNAB nekavējoties pieņems lēmumu par likumā noteikto sankciju piemērošanu.

Komentāri (379)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu