Zālīte: mans galvenais kritiķis ir mazdēls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Māras Zālītes privātais arhīvs

Par savu jauno grāmatu "Tango un Tūtiņa ciemos", kas nāca klajā pirms pāris nedēļām, rakstniece Māra Zālīte teic pavisam lakoniski: "Rakstīju to prieka pēc!"

Paralēli mūsu sarunai pieskatot abus mazākos mazbērnus - meitas Ilzes Ķuzules-Skrastiņas un Artūra Skrastiņa dvīņus Emīliju un Maratu -, Māra Zālīte stāsta, ka grāmatiņu rakstījusi laikā, kad viņas meita Ilze bijusi gaidībās: "Man gribējās uzrakstīt kaut ko labu un jauku, ne traģēdijas un drāmas."

Tagad, atceroties rakstīšanas laiku, Māra smej - visi, šķiet, bijuši izbrīnīti, ka viņa pēkšņi pievērsusies bērnu literatūrai. "Tā gan gluži nav, jo astoņdesmito gadu vidū man jau bija bērniem domāta dzejoļu grāmatiņa. Neaizmirsīsim arī dramatiskos darbus - "Leļļu operu", "Putnu operu", ko rāda vēl tagad; galu galā arī "Meža gulbjus" un "Neglīto pīlēnu", kas bija iestudēts Liepājas teātrī," viņa uzskaita, piebilstot - tādējādi jaunā grāmata, kas stāsta par divu sunīšu - Tango un Tūtiņas - piedzīvojumiem, neesot nekas neparasts.

Turklāt izrādās, ka abu grāmatas varoņu prototipi ir reāli suņi, taču, kur viņi meklējami un apciemojami, rakstniece gan nedomā stāstīt:

"Tādus smalkumus es neatklāšu, citādi visi izdomās pie viņiem braukt ciemos!"

Savukārt par grāmatā aprakstītajiem jūrmalciemiem Māra Zālīte stāsta, ka, braucot uz savām lauku mājām, viņa ciemiem braukusi cauri tūkstošiem reižu, tādēļ tie viņai šķietot ļoti tuvi un mīļi.

"Varam jau paraudzīties arī no filosofiskā viedokļa uz to, kas mani mudināja rakstīt šo grāmatu, - tas, ka vārdam "ciemos" ir divas nozīmes: iet ciemos un būt ciemos - apdzīvotās vietās," rakstniece skaidro.

Rakstniece ar mazbērniem Krišjāni, Maratu un Emīliju jaunās grāmatas prezentācijas pasākumā
Rakstniece ar mazbērniem Krišjāni, Maratu un Emīliju jaunās grāmatas prezentācijas pasākumā Foto: LETA

Pirmais topošās grāmatas vērtētājs bijis Māras Zālītes vecākais mazdēls Krišjānis (viņas dēla Jāņa atvase). "Krišjānis bija pirmais eksperts, un man ļoti svarīga bija viņa reakcija. Tad, ja puika kaut ko nesaprata, viņš uzdeva konkrētus jautājumus, un tas man ļoti palīdzēja. Nu, piemēram, viens viņa izteiciens - vai kosmosā ir ūdens? Šo jautājumu grāmatā uzdod Tūtiņa, piebilstot - ja jau kosmosā ūdens nav, tad kosmosa kuģus nesauktu par kuģiem. Šo ideju aizņēmos no sava mazdēla."

Tiesa, abiem mazākajiem mazbērniem Maratam un Emīlijai pagaidām šī grāmatiņa netiekot lasīta priekšā - līdz tai abiem mazajiem vēl jāpaaugas. "Taču viņi jau lasa bilžu grāmatas - par gotiņām un aitiņām, par to, kā aug sēnes un kas zem tām dzīvo. Bērniem tās grāmatas patīk, un viņi ļoti labi var izsekot līdzi sižetam," ar lepnumu saka rakstniece, piebilstot - grāmata par Tūtiņu un Tango pavisam noteikti derot pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem un arī viņu omītēm.

Taujāta, vai grāmatai par sunīšiem varētu tapt turpinājums, Māra teic - ja būs patikšana, iespējams, viņa rakstīs vēl par kādiem Tango un Tūtiņas piedzīvojumiem. "Vispār man gribētos gan. Zināmā mērā šī grāmata bija bēgšana no realitātes -

kad uzrakstu kaut ko smagu un sevi izsmeļošu, gribas, lai nākamais darbs būtu pašdziedējošs.

Šī grāmatiņa noteikti ir tāda. Un, ja vēl cilvēkiem patiks, tad jau pavisam labi." Toties nākamā grāmata atkal varētu būt tāda, kas, kā smej rakstniece, bojā veselību. Taču, par ko tā būs, viņa pagaidām nestāsta.

Vēl Māra Zālīte atklāj, ka grāmatas mākslinieks pēc jaunās grāmatiņas motīviem radījis jaunu galda spēli, kas esot līdzīga savulaik tik populārajam "Cirkam", tikai sarežģītāka - vairāk piemērota mūsdienu bērniem. Pati rakstniece gan jauno spēli neesot paguvusi izspēlēt, taču izdevniecības ļaudis to atzinuši par gana interesantu.

"Ja tagad grāmatiņai pievienosies spēle un bērniem sunīši iepatiksies,

turpinājums varētu būt, jo tas jau ir tāds bezgalīgais stāsts.

Bet iespējams, ka stāsts nebūs par sunīšiem," saka Māra. Viņa vēl piebilst, ka, iespējams, par kāda nākamā stāsta varoni varētu kļūt klijāns - jauns putns, ko Māra un viņas ģimene pirms pāris gadiem pavasarī atrada mežā un sadakterēja. "Galīgi novārdzis, zem spārniem iekaisums. Tā nu ņēmu viņu ciet, pasitu padusē un nesu uz māju, jo man ir pieredze ar putnu ārstēšanu," atminas dzejniece.

Pirms pāris gadiem Māra mežā atrada un sadakterēja savainotu klijānu. Putns joprojām Māru reizi pa reizei mēdzot apciemot
Pirms pāris gadiem Māra mežā atrada un sadakterēja savainotu klijānu. Putns joprojām Māru reizi pa reizei mēdzot apciemot Foto: Māras Zālītes privātais arhīvs

Beidzamo reizi Māraklijānu redzējusi šopavasar, kad tas kopā ar draudzeni bija atlidojis sasveicināties. "Droši vien vasarā viņš bija aizņemts ar bērnu audzināšanu, bet tagad aizlidojis uz kādām siltākām zemēm, kur tagad skraida pelītes," smejas rakstniece.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu