Estrādi pielabos, Dziesmu svētki notiks (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Dziesmu un deju svētki būs pienākuši tikpat negaidīti kā ikgadējā ziema un sniegs. Apmēram gadu pirms šā notikuma sākusies panikas sēšana par nesagatavoto pasākumu norises vietu un solījumu bārstīšana, ka viss taču tik un tā būs kārtībā.

Jaunākais notikums ir nesen ieceltā Rīgas mēra Jāņa Birka ievēlēšana par Dziesmu un deju svētku padomes priekšsēdētāja vietnieku. Protams, viņš apsolīja, ka svētku sagatavošanai un Mežaparka estrādes rekonstrukcijai tiks izstrādāts konkrēts rīcības plāns ar konkrētiem termiņiem un izpildes kontroles mehānismu. Ir zināms, ka jauno biroju, kurš risinās Vispārējo dziesmu un deju svētku organizatoriskos jautājumus, vadīs svētku virsdiriģents Romāns Vanags. Birojs vēl nav tapis, bet dokumentācija tiek gatavota un pēc apstiprināšanas Ministru kabinetā šī institūcija iegūs likumīgu spēku un varu. Var prognozēt, ka birojam darba netrūks.

Estrāde turas un turēsies

Vispirms jau jāatrisina jautājums, cik daudz un ko iespējams izdarīt Mežaparka Lielajā estrādē, lai to sagatavotu svētkiem līdz 2008. gada vasarai. Pašvaldības Pilsētas attīstības departamenta direktora vietnieks Pēteris Strancis RB sacīja, ka departamentam nav tieši jānodarbojas ar Mežaparka estrādes atjaunošanu, bet "esam gatavi piedalīties un darbus organizēt, ņemot vērā ekstra apstākļus, tiklīdz būs rakstisks lēmums". Kaut arī pirms kāda laika svētku diriģenti pavēstīja, ka Lielā estrāde jānojauc, šobrīd būveksperti apliecina, ka nākamvasar svētki varēs notikt arī uz esošās skatuves, veicot atjaunošanas darbus. Piemēram, nesošās konstrukcijas ir drošas un tās var saglabāt, bet jāatjauno pakāpieni, uz kuriem stāv dziedātāji; jānojauc estrādei piebūvētās "kabatas", jo tās pasliktina akustiku; virs koristu vietām vajadzētu izbūvēt jumtiņu "gliemežvāku"; skatītāju sēdvietas aizmugurē jāpaaugstina; jāizbūvē kanalizācija; jāsakārto atpūtas zona un palīgtelpas; jāsalabo žogs un vārti. Speciālisti minēja – šos darbus varētu uzsākt jau martā vai aprīlī, jo āgrāk neko izdarīt nebija iespējams arī neveiksmīgi noslēgušos konkursu dēļ. Savukārt 2010. gada Skolēnu dziesmu un deju svētki varētu notikt nopietni pārbūvētā estrādē.

Vilinās ar naudu

Paredzēts, ka notiks jauns starptautisks arhitektu konkurss Mežaparka estrādes rekonstrukcijai. Atgādinām, ka līdz šim bez rezultātiem beidzās arī atkārtotais Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas metu projektu konkurss – pašmāju arhitektiem nebija lielas intereses par šādu piedāvājumu. Taču tagad tiek spriests, ka estrādes rekonstrukcija varētu sākties uzreiz pēc 2008. gada Dziesmu svētkiem. Turklāt Lielās estrādes rekonstrukcijai šā gada valsts budžetā paredzētos 3,8 miljonus latu Kultūras ministrija nodošot Rīgas domei. Vicemērs Andris Ārgalis izteicies, ka valsts dotā nauda varētu palīdzēt veiksmīgi sarīkot jaunu starptautisku arhitektu konkursu, jo tad vismaz varēs samaksāt katram dalībniekam par konkursam izstrādāto projektu.

Stadions ir gatavs "apēst" miljonus

Izglītības un zinātnes ministrijai, kam pieder stadions "Daugava", līdz šodienai bija jāsagatavo un Ministru kabinetam jāiesniedz koncepcija par stadiona turpmāko attīstību. Arī tas šobrīd nav piemērots svētku rīkošanai. Stadiona atjaunošanai iesniegti divi priekšlikumi: viens no Latvijas Futbola federācijas, otrs no VSIA "Daugavas stadions". Federācijas izstrādātais projekts paredz ap 40 miljoniem latu lielas investīcijas, lai izveidotu tur sporta un atpūtas kompleksu. Toties kultūras un sporta centra "Daugavas stadions" vārdā izplatīts paziņojums, kurā minēts, ka stadiona sagatavošanai svētkiem būtu vajadzīgi pieci miljoni latu. Stadiona apsaimniekotāji lēš, ka vajag uzsākt austrumu tribīnes projektēšanu un veikt rietumu tribīnes ekspertīzi, atjaunot centrālo arēnu un pielāgot to ne tikai deju svētku vajadzībām, bet arī sporta vajadzībām.

Vispārējo dziesmu un deju svētku programmā nākamvasar paredzēts, ka stadionā notiks deju lieluzveduma koncerti, kuros piedalīsies 15 000 dejotāju, kā arī dalībnieku balle.

Šobrīd tiek solīts, ka informācija par skatītāju tribīņu drošību būs zināma maijā. Vismaz pēc pašreizējiem aprēķiniem iespējamais skatītāju vietu skaits Dziesmu un deju svētkiem varētu būt par maz. Tomēr jau tuvākajā laikā arī šajā jautājumā varētu būt skaidrība, jo ziņojumu par stadiona attīstību skatīs Ministru kabinetā.

Fakti

Stadions "Daugava" pieder Izglītības un zinātnes ministrijai, Mežaparka Lielā estrāde – Rīgas domei.

Naudas lietas

38 000 latu Rīgas dome iztērēja, lai sarīkotu starptautisku pilsētplānošanas plenēru "Mežaparka nākotnes vīzijas – Rīgas zaļā sirds". Tā laikā tika izstrādātas vīzijas Mežaparka attīstībai.

7100 latu Rīgas dome no Pilsētas attīstības fonda piešķīra Mežaparka Lielās estrādes būvkonstrukciju un iekšējo komunikāciju tehniskajai izpētei un rekomendāciju izstrādei.

50 000 latu vajadzīgi Zaļā teātra teritorijas sakārtošanai un labiekārtošanai, lai tur varētu rīkot izklaides pasākumus, kamēr notiks Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcija.

3,8 miljoni latu paredzēti šā gada valsts budžetā Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu