Smaganu «kabatas» jāārstē (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flic

Aplikumam uzkrājoties ap zobiem, tas mineralizējas no siekalās esošiem minerālsāļiem, sacietē, un veidojas zobakmens. Pat tad, ja higiēna ir pietiekama, ir vietas mutes dobumā, kur grūti piekļūt ar zobu suku un diegu. Tāpēc ir svarīgi apmeklēt higiēnistu, kas zobakmeni noņem profesionāli, lai zobu virsmas būtu gludas un aplikumam būtu grūtāk tām pieķerties.

Labot laikus

«Bieži vien pacienti uz pirmo vizīti ierodas nobijušies. Ir jāatrod kopīga valoda, jāpalīdz nomierināties un vienoties par labāko ārstēšanas veidu gan no funkcionālā, gan estētiskā, gan finansiālā viedokļa, kas tagad ir īpaši svarīgi,» saka daktere Antra Šuksta. 

Nereti tieši smaganu slimību dēļ nākas zaudēt zobus. Tādā gadījumā svarīga ir zobu aizvietošana, lai zobu rindā nav robu vai mute nepaliek tukša.

Ir vairāki veidi, kā aizvietot trūkstošos zobus, lai pacientam tas neradītu ne funkcionālu, ne estētisku diskomfortu. Tiltveida protēzes var būt balstītas uz esošiem zobiem vai uz implantiem, ko ar skrūvēm iestiprina kaulā. Lieto arī izņemamās protēzes ar metāla karkasu, protēzes kon­strukciju var veidot pēc iespējas minimālu, jo tā balstās galvenokārt uz zobiem, plastmasas protēzes balstās uz mutes gļotādas. Svarīgi ir regulāri zobārsta apmeklējumi, jo tā iespējams laikus atklāt bojātos zobus un tos salabot, kā arī diagnosticēt smaganu problēmas.

UZZIŅAI

Periodontīts ir smaganu iekaisums, tās asiņo, zobi sāk kustēties, mute smako, jo pie zoba smaganās veidojas tādas kā kabatas, kas sastruto.

Smaganu slimību galvenais iemesls ir nepietiekama mutes dobuma higiēna – tīrīšana, diegošana un higiēnista neregulāra apmeklēšana, skaidro periodontoloģe Antra Šuksta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu