FIFA samazina Blateram un Platinī piespriestās diskvalifikācijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA) prezidenta ārkārtas vēlēšanu priekšvakarā samazinājusi Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) prezidentam Mišelam Platinī un FIFA vadītājam Zepam Blateram piespriestās astoņu gadu diskvalifikācijas uz sešiem gadiem, trešdien paziņoja FIFA.

Pirms Ziemassvētkiem FIFA ētikas komiteja Blateram un Platinī piesprieda astoņu gadu diskvalifikāciju, ko amatpersonas saņēma, jo šveicietis 2011.gadā pārskaitījis Platinī aptuveni 1,8 miljonus eiro par paveikto laikā no 1999. līdz 2002.gadam.

Iepriekš Blaters un Platinī nolieguši nelikumības, stāstot, ka naudas darījums bijis «džentlmeņu vienošanās». Pēc piešķirtās diskvalifikācijas abi iesniedza apelāciju FIFA Apelāciju komitejā.

Trešdien komiteja paziņoja, ka abiem diskvalifikācijas piemērotas uz sešiem gadiem - līdz 2021.gada 8.oktobrim.

Par spīti diskvalifikācijai, UEFA iepriekš paziņoja, ka plāno maksāt Platīni algu līdz tālākiem paziņojumiem. Eiropas futbola jumtorganizācija nevēlējās atklāt francūža atalgojumu, norādot, ka tā ir konfidenciāla informācija.

Tāpat arī Blaters diskvalifikācijas laikā no FIFA saņem atalgojumu, taču tikai līdz piektdienai, kad tiks ievēlēts jauns prezidents.

Kā zināms, FIFA prezidenta vēlēšanās uz amatu ir pieci pretendenti - UEFA ģenerālsekretārs Džanni Infantīno, francūzis Žeroms Šampaņs, kurš ir bijušais FIFA ģenerālsekretāra vietnieks, Jordānijas princis Ali bin al Huseins, Āzijas Futbola konfederācijas (AFC) vadītājs Salmans bin Ebrahims al Halifs, kā arī FIFA pretrasisma un pretdiskriminācijas organizāciju biedrs Tokijo Sehvali no Dienvidāfrikas Republikas.

Pērn maija beigās neilgi pirms FIFA prezidenta vēlēšanām organizāciju piemeklēja korupcijas skandāls un tika arestētas vairākas vadošas amatpersonas. Neskatoties uz notikušo, amatā pārvēlēja ilggadējo prezidentu Zepu Blateru, kurš apsteidza savu vienīgo konkurentu, FIFA viceprezidentu Huseinu.

Pāris dienu vēlāk Blaters tomēr atkāpās no amata, tāpēc 26.februārī gaidāmas jaunas vēlēšanas, kurās gan šveicietis vairs nekandidē.

Jau daudzus gadus par Blatera vienīgo reālo aizstājēju tika uzskatīts Platinī, kurš diskvalifikācijas dēļ uz amatu pretendēt nevar.

Tagad par galveno pretendentu uz FIFA prezidenta amatu tiek nosaukts Infantīno. Viņš gan cīņā iesaistījās vien pēc tam, kad nepatikšanas sāka briest Platinī, kurš kopš 2007.gada ieņēma UEFA prezidenta amatu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu