«WikiLeaks»: ASV izlūkdienesti noklausījušies ANO ģenerālsekretāra sarunas

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

ASV izlūkdienesti, iespējams, 2008.gadā ir noklausījušies Vācijas kancleres Angelas Merkeles un ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna telefonsarunas, liecina interneta vietnes «WikiLeaks» jaunākā informācija.

ASV Nacionālās drošības pārvalde (NSA), iespējams, ir noklausījusies to, kā Bans slavējis Merkeles centienus klimata pārmaiņu jautājumā.

ANO ģenerālsekretārs uzsvēris, ka bez Eiropas Savienības (ES) līdera lomas ANO būs grūti panākt vienošanos tolaik gaidāmajā konferencē Polijas pilsētā Poznaņā.

Bans arī paudis optimismu, ka Baraka Obamas ievēlēšana par ASV prezidentu sniedz izdevību ciešāk iesaistīt Vašingtonu sarunās par klimata pārmaiņām.

Par šo «WikiLeaks» informāciju vēsta Vācijas laikraksts «Sueddeutsche Zeitung» un raidorganizācijas NDR un WDR.

«Šodien mēs parādījām, ka ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna privātās tikšanās par to, kā glābt planētu no klimata pārmaiņām, noklausījās valsts, kas vēlas aizsargāt lielās naftas kompānijas,» paziņoja «WikiLeaks» dibinātājs Džūljens Asanžs.

«Būs interesanti uzzināt ANO reakciju, jo, ja bez sekām var noklausīties ģenerālsekretāru, tad riskam pakļauts ir ikviens, no pasaules līderiem līdz ielu slaucītājiem,» viņš piebilda.

Vācijā jau iepriekš plašu sašutumu izraisīja bijušā NSA līgumdarbinieka Edvarda Snoudena 2013.gadā noplūdinātā informācija, ka NSA veikusi plašu interneta un telefonsakaru datu izspiegošanu, tostarp Vācijā.

«WikiLeaks» pērnā gada jūlijā publiskotie dokumenti liecina, ka NSA gadiem ilgi izspiegojusi Merkeli un viņas tuvākos padomniekus, kā arī izsekojusi viņu priekštečus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu