Helsinki gatavojas uzņemt Trampu un Putinu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Pirmdien, 16. jūlijā Somijas galvaspilsētā Helsinkos notiks ASV un Krievijas prezidentu tikšanās. Helsinki gatavojas abu valstu vadītāju uzņemšanai ar somiem piemītošo smalko humora izjūtu.

Pievienota 3. - 5. rindkopa

Tramps pieļāvis, ka pirmdien paredzētajās sarunās ar Putinu varētu skart jautājumu par ASV spēku mācībām Baltijas valstīs. «Nu... varbūt mēs par to runāsim,» žurnālistiem NATO samitā Briselē ceturtdien sacījis Tramps, vaicāts, vai viņš apsvērtu iespēju apturēt militārās mācības Baltijas valstīs, ja to palūgtu Putins.

Tramps arī norādījis, ka tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu gatavojas runāt par līgumiem bruņojuma kontroles jomā un daudziem citiem jautājumiem.

Savukārt, šodien, dienu pirms tikšanās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Tramps intervijā telekanālam CBS nosaucis par ASV sāncenšiem gan Krieviju, gan Eiropas Savienību, gan Ķīnu.

«Domāju, ka mums ir daudz sāncenšu. Domāju, ka Eiropas Savienība ir pretiniece, ņemot vērā to, ko viņi mums dara tirdzniecībā. (..) Krievija dažos aspektos ir pretiniece. Ķīna ir pretiniece ekonomiskajā ziņā, pilnīgi noteikti pretiniece. Bet tas nenozīmē, ka viņi ir slikti. Tas nenozīmē neko. Tas nozīmē, ka viņi ir konkurenti,» viņš paziņojis.

Tramps šai intervijā arī vēlreiz izteicis pārliecību, ka Vācijai ļoti nāk par sliktu atkarība no Krievijas gāzes, par ko tā «maksā miljardus», un vaicājis, kādēļ Vācija Maskavas priekšā «vēcina baltu karogu».

Pirms tikšanās Somija no piektdienas pusdienlaika atjaunojusi pilna apmēra robežkontroli Helsinku un Turku ostās, kā arī Helsinku Vantā lidostā un Turku lidostā. Šāds robežkontroles režīms būs spēkā līdz otrdienas pusdienlaikam.

Lēmums atjaunot robežkontroli uz Šengenas zonas iekšējām robežām saistīts ar drošības pasākumiem pirms abu līderu tikšanās.

Kā uzskata Somijas robežapsardzes dienests, robežkontroles atjaunošana neizraisīs būtisku rindu veidošanos kontrolpunktos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu