Rīgas Skolēnu pils kļuvusi par otrajām mājām tūkstošiem bērnu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien, 20. februārī, Lielajā Ģildē kā viens no nozīmīgākajiem un grandiozākajiem jubilejas pasākumiem izskanēs «Rīgas Skolēnu pils – 75» jubilejas koncerts «Neviens sapnis nav par mazu». Koncertā rokurokā ar Rīgas Skolēnu pils audzēkņiem un skolotājiem cilvēka un iestādes stāstu veidos mūziķis Goran Gora, kas vēstīs par lieliem un maziem sapņiem, kuri galu galā piepildās un dzīvo mūžīgi. 75 gadi ir gandrīz vesels cilvēka mūžs; šajos gados simtiem tūkstošu bērnu Rīgas Skolēnu pils (Rīgas Pionieru pils) kļuvusi par otrām mājām. Sveicam dzimšanas dienā Rīgas Skolēnu pili, tās darbiniekus, kā arī audzēkņus!

75 gadu vēsture

Šogad 75 darbības gadu jubileju svin bērnu un jauniešu centrs - Rīgas Skolēnu pils (turpmāk tekstā - RSP), kuras darbība 50 gadus ritēja Padomju Latvijā un nu jau 25 gadus turpinās atjaunotajā Latvijas Republikā.

RSP ir vecākā interešu izglītības iestāde Latvijā

, un tās darbības formālie pirmsākumi meklējami tālajā 1941. gadā, kad tā ieguva nosaukumu LPSR Pionieru pils un līdz kara sākumam tajā paguva uzsākt darbu nedaudz vairāk kā 400 audzēkņu septiņos tehnikas, mākslas un mūzikas pulciņos.

Rīgas Skolēnu pils šodien

Šogad RSP apmeklē teju 4000 bērnu un jauniešu vecumā no 3 līdz 25 gadiem, kuriem radītas iespējas pilnveidoties vairāk nekā 50 dažādu mākslas, mūzikas, teātra, tehnikas, sporta, tūrisma virzienu pulciņos un kolektīvos. Ne vien Rīgā, bet arī

tālu aiz Latvijas robežām izskanējuši daudzu māksliniecisko kolektīvu nosaukumi

– tautas deju ansamblis «Uguntiņa», meiteņu kamerkoris «Tonika», meiteņu koris «Rīga», skolēnu teātris «Zīļuks», deju studija «Dzintarjūra», koklētāju ansamblis «Austriņa», folkloras kopa «Kokle», koris «Accolada». Lietišķās mākslas pulciņu audzēkņu darbi veiksmīgi piedalās dažādos bērnu zīmējumu un citos radošos konkursos. Latvijas sportisko slavu starptautiskā līmenī kaldina gan jaunie badmintonisti, gan karatisti, gan meitenes no šaušanas pulciņa. Radošie plenēri jaunajiem fotogrāfiem un māksliniekiem, Latvijas senvēstures pētījumi arheologu pulciņā, kopīgā mantojuma apzināšana Eiropas kultūras pulciņa projektos vai «Pils» izgaismošana ar starptautiskā Ziemassvētku radioelektronisko dekoru konkursa darbiem – tā ir šodienas Rīgas Skolēnu pils.

Bērnu un jauniešu otrās mājas

75 gadi ir gandrīz vesels cilvēka mūžs; šajos gados simtiem tūkstošu bērnu Rīgas Skolēnu pils (Rīgas Pionieru pils) kļuvusi par otrām mājām, pateicoties saprotošu, zinošu, inteliģentu skolotāju klātbūtnei, spējai iemācīt ne tikai savu amatu, bet kļūt par sarunbiedru, draugu, dažkārt – arī par mammu vai tēti. Un izcilu pedagogu vadībā

izauga vesela paaudze sabiedrībā plaši pazīstamu, cienījamu personu un personību:

šahisti Mihails Tāls, Jānis Klovāns, mākslinieki Boriss Bērziņš, Maija Tabaka, Jānis Anmanis, Vladislavs Grišins, aktieri Baiba Indriksone, Arnolds Liniņš, Tālivaldis Āboliņš, Edmunds Freibergs, Valdis Lūriņš, Januss Johansons, sarīkojumu deju pedagogi Imants Rihters, Ligita Rihtere, Juris Baumanis, Biruta Baumane, Mario Kančevskis, Vito Feldmanis, horeogrāfe Olga Žitluhina, politiķi Māris Gailis, Aivars Aksenoks, diplomāts Kārlis Eihenbaums, dzejniece Vizma Belševica, mācītājs Juris Rubenis, ārsti, skolotāji, profesori, žurnālisti un daudzi, daudzi labi, godīgi cilvēki.

Visa gada garumā Rīgas Skolēnu pils kolektīvi un pulciņi piedāvās daudzveidīgus pasākumus, atzīmējot svētkus, kuros aicināts iesaistīties ikviens, kas Rīgas Skolēnu pili sauc par savām otrajām mājām vai tikai iepazīst to.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu