Dombrovskis saņēmis zaļo gaismu EK viceprezidenta amata ieņemšanai (229)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atbildīgās Eiropas Parlamenta (EP) komitejas apstiprinājušas vēstuli, kurā skaidrota komisāra kandidāta atbilstība amatam, tādējādi atbalstot pašreizējo EP deputātu Valdi Dombrovski (V/ETP) Eiropas Komisijas (EK) viceprezidenta amatam eiro un sociālā dialoga jautājumos. 73 balsis bijušas par, 25 balsojuši pret, bet četri atturējušies.

Trīs stundu ilgajā uzklausīšanas procedūrā Dombrovskim vairākkārt nācās atbildēt uz uzstājīgiem sociāldemokrātu grupas deputātu jautājumiem par Latvijas valdības paveikto krīzes radīto seku mazināšanai.

Savukārt pēc uzklausīšanas sarunā ar žurnālistiem Dombrovskis atzina, ka tieši ekonomikas un finanšu joma izraisa samērā skaidras ideoloģiskās domstarpības starp dažādām grupām EP, un tas esot bijis skaidri bija redzams uzklausīšanas laikā. Vaicāts par uzklausīšanas grūtākajiem jautājumiem, Dombrovskis sacīja, ka tie pēc būtības bija samērā ideoloģiski.

«Ja labēji centriskajām frakcijām EP kopumā bija atbalstoša nostāja, tad no kreisi centriskajām frakcijām bija daudz jautājumu, kā būtu jāpārskata Eiropas Savienības (ES) makroekonomiskie mehānismi, bet tieši tas ir arī jaunievēlētā EK priekšsēdētāja uzstādījums, ka ir jānodrošina ciešāka sasaiste starp ekonomikas un sociālajām politikām, un tieši viceprezidenta eiro un sociālā dialoga jautājumos pienākums ir šo koordināciju nodrošināt,» skaidroja Dombrovskis.

Runājot par pašu uzklausīšanas procedūru, deputāts atzina, ka tas ir bijis ļoti nopietns pārbaudījums, kas prasīja lielu sagatavošanās darbu.

EP komitejas vērtē kandidāta zināšanas un kompetenci piešķirtajā atbildības jomā, un pēc visu komisāru intervijām EP būs jālemj, vai atbalstīt EK sastāvu kopumā. Lai gan EP var balsot tikai par visu EK sastāvu kopumā, negatīvs vērtējums par kādu kandidātu var novest pie šī kandidāta atsaukšanas un aizvietošanas ar citu.

Plānots, ka EP par jauno EK balsos 22.oktobrī plenārsesijā Strasbūrā.

Jau ziņots, ka EK nākamais prezidents Žans Klods Junkers paziņojis par komisāru portfeļu sadalījumu jaunajā komisijā, kurā Dombrovskim ticis viens no viceprezidenta amatiem.

No sešiem viceprezidentu amatiem četri tikuši bijušajiem premjeriem - Dombrovskim, Jirki Katainenam (Somija), Andrusam Ansipam (Igaunija) un Alenkai Bratušekai (Slovēnija), pārējie divi amati tikuši Kristalinai Georgijevai no Bulgārijas un Fransam Timmermansam no Nīderlandes.

Dombrovskim līdz ar EK viceprezidenta amatu uzticēta atbildība par Eiropas Savienības eiro un sociālā dialoga nozari.

Kā viceprezidents eiro un sociāla dialoga lomā Dombrovskis cieši sadarbosies ar citiem viceprezidentiem. Savā atbildības jomā viņš vadīs un koordinēs darbu ar vairākiem komisāriem - ekonomikas, finanšu, nodokļu un muitas politikas komisāru Pjēru Moskovisī, nodarbinātības, sociālo lietu, kvalifikācijas un darbaspēka mobilitātes komisāri Marianni Teisenu, finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus savienības komisāru Džonatanu Hilu, iekšējā tirgus, rūpniecības, uzņēmējdarbības un mazo un vidējo uzņēmumu nozares komisāri Elžbetu Beņkovsku, reģionālās politikas komisāri Korinu Krecu un tieslietu, patērētāju aizsardzības un dzimumu vienlīdzības komisāri Veru Jourovu.

Komentāri (229)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu