Koncerns «Nordic Partners Limited» norāda uz iespējamu 5,3 miljonu eiro izspiešanas shēmu (22)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Nordic Partners Limited» Valsts policijas (VP) Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei (ENAP) nosūtījis iesniegumu ar norādi uz Latvijas un Islandes pilsoņu darbībām organizētā grupā, kas satur izspiešanas pazīmes ar mērķi iegūt no Islandes bankas finansētā Latvijas uzņēmuma «Nordic Partners» 5,3 miljonus eiro.

Kā informēja AS «Laima» preses pārstāve Maija Dulle-Sūniņa, iesniegumā norādīts, ka šo naudas izspiešanas shēmu, iespējams, ir organizējis zvērināts advokāts Mārcis Miķelsons kopā ar Islandes Augstākās tiesas advokātu Karlu Georgu Sigurbjonsonu.

Tiek norādīts, ka ENAP šo iesniegumu pievienoja vasarā sāktajam kriminālprocesam par krāpšanu lielā apmērā vai organizētā grupā ar mēģinājumu prettiesiskā veidā iegūt svešu mantu, izmantojot metodes, kurās ir saskatāmas nelikumīgas uzņēmumu pārņemšanas pazīmes jeb reiderisms. Šajā procesā par cietušo ir atzīts «Nordic Partners Limited» grupas uzņēmums SIA «NP Foods».

ENAP saņemtajos materiālos ir minēts, ka Miķelsons, iespējams, ir izteicis draudus «Nordic Partners Limited» sadarbības partnerim Islandē izpaust nepatiesas ziņas par koncernu, pieprasot mantu, kas Miķelsonam nepienākas. Savas darbības Miķelsons, iespējams, īsteno kopā ar Islandes finanšu un juridisko pakalpojumu jomā strādājošajiem, norādīts paziņojumā.

Dulle-Sūniņa atgādina, ka Miķelsons savulaik bija juridiskais padomdevējs «Nordic Partners» grupai un piedalījās šīs grupas izveidē. Tāpat «Nordic Partners» ir pamatotas aizdomas, ka Miķelsona un Islandes personu rīcībā ir nelikumīgā ceļā iegūti grupas dokumenti, kas, iespējams, nozagti «Nordic Partners» birojā Latvijā ielaušanās laikā šā gada augustā.

Saņemtajā iesniegumā ENAP arī minēts, ka «pēc Islandes pilsoņa liecībām Miķelsons kopā ar Islandes personām ir pieprasījuši šim Islandes pilsonim darīt visu, lai panāktu izlīgumu tiesvedībā Latvijā starp ASV reģistrēto uzņēmumu «Menard Port LLC» un 28 Latvijas juridiskām un fiziskām personām, samaksājot Miķelsona pieprasītos 5,3 miljonus eiro, pretī apņemoties nesākt nomelnošanas kampaņu Islandē. Izteiktos draudus ar izspiešanas pazīmēm apliecina e-pasta korespondence un citi materiāli».

Kā paskaidroja Miķelsons, šī informācija ir pilnīgi safabricēti izdomājumi, advokāts nevienam nav prasījis norādītos naudas līdzekļus, kā arī savā uzdevumā citiem nav lūdzis to darīt.

«Acīmredzot procesuālie oponenti nejūtas pārliecināti tiesvedībā un vēlas turpināt izdarīt spiedienu caur «švaki» safabricēto kriminālprocesu, kuram pamatā nav neviena reāla nodarījuma,» saka Mikeļsons.

Viņš papildina, ka viņa rīcībā nav un nekad nav bijuši nelikumīgi iegūti dokumenti.

LETA jau ziņoja, ka ENAP, pamatojoties uz «NP Foods» grupas valdes priekšsēdētāja Rolanda Gulbja iepriekš iesniegto iesniegumu, lēma sākt kriminālprocesu saistībā ar Miķelsona un citu ar viņu saistīto personu vēršanos pret «NP Foods» un vēl citiem 24 Latvijas uzņēmumiem, savā darbībā izmantojot metodes, kurām esot reiderisma pazīmes.

Iepriekš aģentūrai LETA VP apstiprināja, ka kriminālprocess par iesnieguma faktu ir sākts pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas, kas paredz sodu par krāpšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

VP šis jau ir otrais kriminālprocess, kurā iesaistīts Miķelsons.

LETA jau ziņoja, ka Miķelsons un vēl četras personas ir atzītas par aizdomās turamajām 2011.gadā sāktā kriminālprocesā par citu iespējamu krāpšanas shēmu, kas pastrādāta pret vairākiem arhitektu birojiem piederošo SIA «Latvijas projektēšanas sabiedrība», liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Bez advokāta Miķelsona par aizdomās turamajiem kriminālprocesā atzīti arī Dzintars Skujiņš, Svetlana Muižarāja, Aivars Auzāns un Isārijs Finbergs. Izmeklēšana lietā patlaban vēl turpinās.

Patlaban tiesiskā ceļā tiek risināts civilstrīds starp SIA «NPBC» un «Menard Port LLC» par kopīpašumā esošajam uzņēmumam «NP Business Centre» nodarīto zaudējumu piedziņu. Tiesvedībā, kurā iesaistīta arī «Laima» un citi «NP Foods» grupas uzņēmumi, prasītājs «MenardPort LLC» vēlas no 28 atbildētājiem piedzīt nodarītos zaudējumus 5,3 miljonu eiro apmērā.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas apgabaltiesa iepriekš atcēla lēmumu par kontu apķīlājumu 25 uzņēmumiem strīdā starp «NP Business centre» un koncernu «Nordic Partners Limited», kurā iekļauti arī «NP Foods» grupas uzņēmumi, tostarp «Laima». Apķīlājums ir saglabāts vēl trim atbildētājiem.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu