«Lietusdārzs» izdevis grāmatu, kas mums tuvina «Bhagavadgītu»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgāds «Lietusdārzs» izdevis grāmatu, kas mums tuvina «Bhagavadgītu», ievērojamu senās Indijas mācību sakopojumu. Šā darba autors Eknats Eašvarans ir viens no atzītākajiem 20. gadsimta garīgajiem skolotājiem. Viņa darbi par pārlaicīgām Austrumu zinībām tulkoti gandrīz trīsdesmit valodās, bet grāmatas izdotas vairāk nekā pusotru miljonu lielā tirāžā.

Eknats Eašvarans tulkojis un skaidrojis mūsdienu lasītājiem upanišādas, vēdas un daudzus citus indiešu klasisko vērtību tekstus. Viņa ciešā draudzība ar Mahatmu Gandiju ļāvusi autoram izkopt mīlošu, sirsnīgu un labestīgu pasaules skatījumu, kuru viņš māca un skaidro arī «Bhagavadgītas» komentāros.

«Bhagavadgīta» ir sena indiešu poēma, kurā izklāstīti hinduisma reliģijas un filozofijas pamati. Šajā senajā vēstījumā pats Krišna sarunājas ar princi Ardžunu lielas kaujas priekšvakarā. Sarunas laikā Krišna atklāj princim hinduisma filozofijas gudrības un zināšanas par jogu, karmu, mokšu, reinkarnāciju, pasaules rašanos, cilvēciskajām attiecībām un daudz ko citu. «Bhagavadgīta» veido daļu no plašāka eposa «Mahābhārata», kurā likti pamati indiešu mitoloģijai un pasaules skatījumam.

«Bhagavadgīta»
«Bhagavadgīta» Foto: publicitātes

Šajā «Bhagavadgītas» izdevumā Eknats Eašvarans sniedz jaunu tulkojumu un komentārus, kas palīdz lasītājiem izprast vēstījumu, kurš apslēpts vienā no svarīgākajiem indiešu rakstiem. Autors saista šo grāmatu ar pasaules kultūras un vēstures notikumiem, izskaidrojot hinduisma nozīmīgākos priekšstatus un pasaules skatījumu, kā arī saistot tos ar Rietumu pasaules vērtībām un citām reliģijām.

Eknata Eašvarana «Bhagavadgītas» tulkojums ir dzejisks un precīzi atklāj Krišnas garīgo vēstījumu. Šajā sarunā starp Ardžunu un viņa kaujas ratu vadītāju Krišnu atklājas ne vien Austrumu garīguma saknes un viedums, bet arī izskaidrotas daudzas mūsdienu pasaulē populāras norises, piemēram, personības pašrealizācija, dievišķā meklējumi, joga un daudz kas cits. Garīgās un mistiskās prakses «Bhagavadgītā» smalki savijas ar ikdienas dzīves darbiem, vajadzībām un vēlmēm. Šī mūžsenā mācība nenošķir garīgos meklējumus un laicīgos pienākumus, bet apvieno tos vienotā veselumā.

«Nedusmojies, nenodari ļaunu dzīvai radībai, esi līdzcietīgs un maigs, izrādi labu gribu pret visiem. Izkop sevī enerģiju, pacietību, gribu, šķīstību, izvairies no ļaunuma un lepnības. Tad, Ardžuna, tu piepildīsi savu dievišķo likteni.»

www.lietusdarzs.lv

No angļu valodas tulkojusi Dace Vanaga.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu