Rietumu prese norāda uz vadošās koalīcijas uzvaru, Krievijas mediji līksmo par «Saskaņas» panākumiem (99)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kamēr Rietumvalstu mediji norāda uz vadošās koalīcijas uzvaru Latvijas parlamenta vēlēšanās, tikmēr Krievijas prese līksmo par «Saskaņas» panākumiem. Virkne rietumvalstu mediju norāda, ka vēlēšanu iznākumu ietekmējusi krīze Ukrainā, kas mazināja vēlētāju atbalstu «Saskaņai», kurai ir noslēgts sadarbības līgums ar Krievijas vadošo partiju «Vienotā Krievija». Krievijas medijos pašreizējās koalīcijas palikšana pie varas komentēta arī ar tādiem virsrakstiem kā «Vēlēšanas Latviju ved strupceļā» un «Saeimas vēlēšanās uzvarējusi bezizeja».

«Laikā, kad Eiropa ir ierauta kopš Aukstā kara laikiem nopietnākajās nesaskaņās ar Krieviju, sestdienas vēlēšanas [Latvijā] aizēnoja bažas, ka Maskava varētu mēģināt destabilizēt agrākās padomju satelītvalstis Baltijā,» raksta aģentūra AFP.

Austrijas laikraksts «Der Standard» piezīmē, ka «Saskaņas» pretiniekiem izdevīga bija arī Rīgas mēra Nila Ušakova nesenā vizīte Maskavā un paustie atzinīgie vārdi par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Avīze norāda uz «Saskaņas» zaudējumiem šajās vēlēšanās, minot, ka

Putina «tautiešu politika» acīmredzot neatrod dzirdīgas ausis daļā Latvijas krievvalodīgo.

Gluži pretēji viņus ir uzrunājusi pašreizējā premjerministre Laimdota Straujuma ar racionālo un mierīgo pieeju, ko daudzi krievvalodīgie vēlētāji uztvēruši par sapratnes un kompromisa garantu.

Laikraksts «Der Standard» arī uzsver, ka

veiksmīga nepilsoņu integrācija ne tikai nāks par labu pašai Latvijai, bet arī sūtīs spēcīgu signālu Maskavas virzienā.

Arī izdevums «EUObserver» norāda uz Ukrainas krīzi un Putina solījumiem aizstāvēt tautiešus ārvalstīs, kas «uzvilcis nervus Baltijas valstīs».

«EUObserver» arī norāda, ka pirms vēlēšanām Latvijā Krievija «nolaupīja Igaunijas izlūkdienesta virsnieku un sagrāba Lietuvas zvejas kuģi».

«Viens no vadošiem [Krievijas] diplomātiem Konstantīns Dolgovs Rīgā uzstājās ar runu, kurā viņš nepatiesi apgalvoja, ka [Latvijas] valdība plāno likvidēt krievu skolas un ka šim solim būs tālejošas sekas,» atgādina portāls.

Komentējot Latvijas nepilsoņu situāciju, «EUObserver» norāda, ka daudzi nepilsoņi ir apzināti izvēlējušies neiegūt Latvijas pasi, jo nepilsoņu statuss viņiem ļauj bez vīzas ceļot uz Krieviju.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra (APPC) valdes loceklis un izpilddirektors Andis Kudors «EUObserver» skaidroja, ka Latvijas krievvalodīgie nemaz nealkst dzīvot Krievijā, jo ekonomiskā situācija Latvijā ir daudz labāka.

Tam piekrīt pat Latvijas Krievu savienības (LKS) līderis Saeimas vēlēšanās Miroslavs Mitrofanovs, kurš paudis atbalstu Krimas aneksijai.

«Mēs visi jūtamies kā latvieši, pat ja pēc mūsu dzimtās valodas un kultūras mēs jūtamies kā krievi,»

Mitrofanovs sacīja izdevumam «EUObserver».

Vairums Krievijas mediju vēsta par «Saskaņas» uzvaru vēlēšanās,

vienlaikus atzīstot, ka partijai Latvijas parlamentā nāksies palikt opozīcijā.

Krievijas medijos pašreizējās koalīcijas palikšana pie varas komentēta arī ar tādiem virsrakstiem kā «Vēlēšanas Latviju ved strupceļā» un «Saeimas vēlēšanās uzvarējusi bezizeja».

Krievijas valsts telekanāls NTV nepatiesi apgalvo, ka vēlēšanās Latvijā «pirmo reizi uzvarējusi krievvalodīga partija». «Saskaņas centrs» lielāko balsu skaitu ieguva arī 11.Saeimas vēlēšanās.

Tikmēr Kaļiņingradā bāzētais portāls

«RuBaltic.ru» brīdina, ka vēlēšanu iznākums Latvijā «sola etniskās spriedzes palielināšanos».

Izdevums valdošās koalīcijas panākumus vēlēšanās skaidro ar labējo partiju veiktu vēlētāju mobilizāciju, «spēlējoties ar pretkrievisku noskaņojumu un vēsturiskām fobijām attiecībā uz lielo kaimiņu».

«Mākslīgi radītas bailes no «jaunas okupācijas» un politiskās manipulācijas atstājušas aizmugurē integrācijas projektus, ko piedāvā Sudraba, Šlesers un «Saskaņa«,» raksta portāls.

2013.gadā izveidotais izdevums «RuBaltic.ru» sevi pozicionē kā Baltijas valstu reģiona analītiskais portāls, kā mērķis ir «sniegt lasītājam vispusīgu informāciju par notikumiem un veicināt labas kaimiņvalstu attiecības», vienlaikus portāla redakcija savā darbības aprakstā piesauc «vēstures pārrakstīšanu» Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Komentāri (99)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu