Danusēvičs: Ieviešot jauno cigarešu tirgošanas kārtību, mazumtirgotājiem jāsaņem kompensācijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Gadījumā, ja veikalos tiks ieviesta jaunā kārtība, kas paredz cigarešu novietošanu ārpus pircēju redzesloka, izmaksas jauninājuma ieviešanai būs līdz 1000 eiro, līdz ar to konkurences līdzsvarošanai būs jāparedz kompensācijas mazumtirgotājiem, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

Kā ziņots, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija šodien apsprieda vairāku deputātu priekšlikumu aizliegt cigaretes novietot pircējiem redzamā vietā, tā vietā izvietojot cenu lapas.

«Ja Saeima apstiprinās jauno kārtību, valdībai jāparedz kompensācijas mazumtirgotājiem - gan tiem, kas spēs pielāgot veikalu jaunajām prasībām, gan tiem, kas būs spiesti pārtraukt tirdzniecību līdzekļu trūkuma vai vietas nepietiekamības dēļ.

Uzņēmēji vairs nevēlas finansēt eksperimentu,» norādīja Danusēvičs.

Viņš arī norādīja, ka

jauninājuma gadījumā tirgotāju izdevumi pārsniegtu no tabakas tirdzniecības gūto peļņu.

«Latvijā ir 4204 tirdzniecības vietas, no kurām 279 ir lielveikali. Vienas tirdzniecības vietas pielāgošana jaunajām prasībām izmaksātu no 700 līdz 1000 eiro. Turpretī

43% veikalu pat visa gada ieņēmumi no cigarešu tirdzniecības nesasniedz 700 eiro

- vairāk nekā 90% no cigarešu paciņas mazumtirdzniecības cenas veido akcīzes un PVN nodokļi.

Izmaiņu ieviešana Latvijas veikalniekiem kopumā izmaksātu ap trīs miljoniem eiro,»

skaidroja Danusēvičs.

Tāpat viņš akcentēja, ka jauninājums vērtējams kā kārtējais uzbrukums nozarei.

«Jaunā kārtība paredzētu iegādāties speciālos skapjus cigarešu glabāšanai, bet tā tiktu panākta vēl lielāka mazumtirdzniecības koncentrācija dominējošo tirdzniecības ķēžu «Rimi», «Maxima» un «Narvesen» rokās, jo mazajiem tirgotājiem nav brīvu līdzekļu jaunām investīcijām pēc iepriekšējo un vēl topošo ražošanas izmaksu palielinājuma - minimālās algas pieauguma par 50 eiro vai jauno kases aparātu ieviešanas,» sacīja asociācijas vadītājs.

Jau vēstīts, ka vairāki deputāti - Vitālijs Orlovs (S), Andris Buiķis (VL-TB/LNNK), Silvija Šimfa (NSL), Andris Siliņš (ZZS), Hosams Abu Meri (V) - rosina noteikt, ka tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes un to preču zīmju izvietošana mazumtirdzniecības vietās ir aizliegta. Pircējiem tabakas izstrādājumi nebūtu redzami, bet pārdevējs dotu šo preci pēc konkrēta pircēja lūguma.

Šis ierobežojums neattiektos uz tām tirdzniecības vietām, kuru pamatnodarbošanās ir šo izstrādājumu tirdzniecība un kurām ir atsevišķa ieeja. Deputāti rosina noteikt, ka šādas izmaiņas stātos spēkā 2018.gada 1.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu