Eksperti skeptiski par sīkpartiju spēju izdzīvot pēc vēlēšanām (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Partijas, kuras šajās vēlēšanās nebūs saņēmušas pat 2% vēlētāju atbalsta, visticamāk, nākamajās vēlēšanās vairs neredzēsim, jo tās nebūs dzīvotspējīgas, šonakt Latvijas Neatkarīgajā televīzijā (LNT) pauda vairāki politikas vērotāji un eksperti.

Politologs Ivars Ījabs norādīja, ka jāņem vērā svarīgs faktors: cik partiju pārvarēs 2% barjeru, jo tikai tad tās varēs saņemt valsts finansējumu. «Ja partija tiek tam pāri, var justies diezgan komfortabli un kaut kādu darbību īstenot, bet jāņem vērā, ka nākamās Latvijas līmeņa vēlēšanas ir 2017.gadā – tas ir tālu. Tas nozīmē, ka divi gadi būs bez jebkādām vēlēšanām. Cik daudzi no viņiem būs spējīgi to izdzīvot – es arī būtu par to skeptisks. Ja ir mazā naudiņa, var kaut ko rullēt, birojiņu uzturēt,» uzskata Ījabs.

Runājot par ekspremjeru partiju «Vienoti Latvijai», eksperti norādīja, ka pats projekts varbūt atkal varētu tikt izvilkts gaismā pēc kāda laika, taču vairākiem no viņiem, piemēram, Ainaram Šleseram, «Vienoti Latvijai» noteikti nebūs pēdējā partija.

Vērtējot bijušo politikas spīdekļu neveiksmīgos mēģinājumus atgriezties pie varas, politologs un sabiedrisko attiecību uzņēmuma «Mediju tilts» valdes loceklis Filips Rajevskis uzsvēra:

«Politika ir uzticības bizness, un uzticību iekarot ir ļoti sarežģīti, bet, ja to esi pazaudējis, kā to izdarīja Repše – tik rupjā veidā –, tad pat ar lielu naudu to atgūt nav vienkārši.

To parāda gan Repše, gan Šlesers. Lai cik viņi būtu zinātniski forši pamatoti, tam visam apakšā ir – kā var nesolīt.»

Arī Einara Repšes pārstāvētajai partijai «Latvijas attīstībai» eksperti spīdošu nākotni neprognozē. «Repše ir cilvēks, kam ar mūsu, zemes tārpu, loģiku, nav pilnīgi nekā kopēja, un es neņemos neko teikt par to, kas notiks ar Repšes kunga partiju,» sprieda portāla «Pietiek.com» vadītājs Lato Lapsa.

Rajevskis gan norādīja – ja pašam Repšem ar loģiku nav kārtībā, tad cilvēkiem, kas šajā projektā iegulda naudu, tagad gan vajadzētu saprast, ka šai partijai ar Repši priekšgalā nav cerību. Pirmais zvans noskanējis jau Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kurās «Latvijas attīstībai» saņēma 2,12% vēlētāju atbalsta.

Repše pats gan ir izteicies, ka turpinās darbu un meklēs iespējas ietekmēt valdību, lai panāktu veselības aprūpes reformas. Ņemot vērā Repšes dramatisko reitingu, eksperti kritiski vērtē ne tikai viņa izredzes ietekmēt savus konkurentus, bet arī spēju turpmāk pulcēt ap sevi domubiedrus.

Kā liecina provizoriskie vēlēšanu rezultāti, saskaitot aptuveni pusi vēlētāju balsu, 5% barjeru pārvarējušas sešas partijas, savukārt pārējās septiņas ievērojami atpaliek, nesasniedzot pat 2% robežu, kurai vistuvāk pietuvojusies Tatjanas Ždanokas un Miroslava Mitrofanova pārstāvētā Latvijas Krievu savienība.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem, par Latvijas Krievu savienību nobalsojuši 1,96% pilsoņu, par partiju «Vienoti Latvijai» - 1,21%, par partiju «Latvijas attīstībai» - 0,85%, par partiju «Suverenitāte» - 0,11%, par partiju «Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām» - 0,19%, par partiju «Izaugsme» - 0,14%, bet par Jauno konservatīvo partiju - 0,63%.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu