Naftas cenām kārtējā kritumu nedēļa; tirgū cerības par OPEC vienošanos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Naftas cenas aizvadītās nedēļas laikā piedzīvoja kārtējo kritumu. Tomēr piektdien tās pacēla runas, ka Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) tomēr varētu vienoties par naftas ieguves apmēru samazināšanu.

Piektdienas kāpums gan neglāba Ņujorkā kotētās WTI markas naftu no tā, ka tās cena kārtējo reizi ir noslīdējusi zem 30 ASV dolāriem par barelu.

Cerības par to, ka OPEC beidzot varētu vienoties par ieguves apmēru samazināšanu šonedēļ viesa Apvienoto Arābu Emirātu pārstāvji. Šīs valsts enerģētikas ministrs izteicās, ka OPEC valstis vēlas sadarboties, lai samazinātu naftas ieguvi. Lai gan iepriekš ne ar ko nebeidzās pārrunas, kurās par naftas ieguves ierobežošanu bija iesaistīti Krievijas, bet pēc tam Venecuēlas pārstāvji, arvien vairāk tirgus dalībnieku uzskata, ka ilgstoši zemās naftas cenas beidzot tomēr spiedīs OPEC lemt par soļiem, kuri varētu sekmēt cenu pieaugumu tirgū.

Vienlaikus ir skaidrs, ka šādas vienošanās nebūs viegla. «Pat šādā gadījumā ir skaidrs, ka ASV slānekļa naftas ieguvēji spēs reaģēt uz cenu izmaiņām daudz ātrāk nekā citi naftas ražotāji. Tas nozīmē, ka ar vienu pašu ieceri ir par maz, lai pārvarētu ģeopolitisko spriedzi un panāktu vienošanos starp OPEC valstīm, vai pat OPEC un Krieviju,» aģentūrai «Reuters» uzsvēra «Eurasia Group» Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas direktors Aihams Kamels.

Vienlaikus Vācijas «Commerzbank» savā apskatā prognozē, ka zemās naftas cenas spiedīs samazināt ieguves apmērus arī ASV naftas ieguvējus un līdz gada beigām naftas cenas varētu pietuvoties 50 ASV dolāriem par barelu.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē pirmdien kritās, ko izraisīja bažas par pieaugošo naftas pārprodukciju tirgū. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā pirmdien kritās par 1,2 ASV dolāriem - līdz 29,69 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā samazinājās par 1,18 dolāriem - līdz 32,88 dolāriem par barelu.

Otrdien naftas cenas pasaulē kritās. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā kritās par 1,75 ASV dolāriem - līdz 27,94 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā samazinājās par 2,56 dolāriem - līdz 30,32 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē trešdien kritās Ņujorkas biržā, bet pieauga Londonas biržā. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā kritās par 0,49 ASV dolāriem - līdz 27,45 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā palielinājās par 0,52 dolāriem - līdz 30,84 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē ceturtdien kritās, pieaugot tirgus dalībnieku bažām par globālās ekonomikas stāvokli un iespējamu recesijas atgriešanos. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā ceturtdien kritās par 1,24 ASV dolāriem - līdz 26,21 dolāram par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī Londonas biržā samazinājās par 0,78 dolāriem - līdz 30,06 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā bija 29,44 ASV dolāri par barelu, kas ir par 4,7% mazāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm aprīlī bija 33,36 dolāri par barelu, kas ir par 2,1% mazāk nekā pirms nedēļas.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu