Dopinga lietošanā pieķerti vēl vairāki Latvijas sportisti!

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Pērnā gada nogalē dopinga lietošanā pieķerti Latvijas lakrosa un pauerliftinga sportisti, apstiprināja nozaru federācijās.

Līdz 2017.gada novembrim diskvalificēts Latvijas Lakrosa federācijas sportists Kārlis Eriņš, apliecināja federācijas prezidents Krišjānis Volfs. Divu gadu diskvalifikācija sportistam piešķirta pēc tam, kad analīzēs konstatēta nelegālā viela THC.

Savukārt Latvijas Pauerliftinga federācijas vadītājs Rinalds Dimiņš apstiprināja, ka pērn gada beigās pozitīvas analīzes konstatētas spēka trīscīņas sportistiem Ainim Stagaram un Dainim Stivkam. Federācijas vadītājs sacīja, ka Stagars ir labs Latvijas līmeņa sportists, kurš startējis arī pasaules junioru čempionātā.

Dimiņš arī minēja, ka līdz 15.janvārim bija iespēja pieprasīt B provju atvēršanu, tomēr federācijā nav informācijas, vai pieprasījumi iesniegti.

«Iekritušo skaits mums ir, bet esam vienīgā federācija Latvijā, kas pati finansē analīzes, gadā piepērkot klāt līdz astoņām analīzēm par federācijas līdzekļiem. Testējam visos Latvijas čempionātos un visās sacensībās, kur reģistrē Latvijas rekordus.

Viena analīze izmaksā apmēram 350 eiro.

Mēs tam veltām ap 2000 eiro gadā,» skaidroja Dimiņš.

Pagājušā gada beigās pārkāpums konstatēts arī peldētājam Jānim Šaltānam. Kā otrdien pastāstīja Latvijas Peldēšanas federācijas ģenerālsekretārs Aivars Platonovs, visticamāk, jau šajās dienās federācija saņems oficiālu atbildi, vai arī B prove Šaltānam ir pozitīva. Ja tā būs pozitīva, federācija gaidīs rakstisku paskaidrojumu no sportista un tad tuvākajā laikā pieņems lēmumu par sodu. Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Šaltāns nopietni cīnās par sevis attaisnošanu, tam piesaistot advokātu, kurš aizstāvēja Ralfu Freibergu, kā arī savulaik panāca attaisnojumu Sandim Prūsim un Staņislavam Olijaram.

Šogad Latvijā nodrošināta iespēja veikt 150 antidopinga analīzes, tomēr paredzams, ka pārbaudīti tiks vienīgi 87 Latvijas sportisti, otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēdē norādīja Valsts medicīnas sporta centra Antidopinga nodaļas vadītājs Gatis Berķis.

Ja sākotnēji sportistiem bija jāveic tikai viena analīze, proti, urīna analīze, jaunie spēkā esošie noteikumi paredz sportistam veikt arī specifiskas analīzes, kā arī analīzes, lai noteiktu augšanas hormonu klātbūtni. Kā skaidroja Berķis, atsevišķās vieglatlētikas disciplīnās nepieciešams veikt ne tikai urīna analīzes, bet arī veikt analīzes, lai noteiktu eritropoetīna un augšanas hormonu klātbūtni, līdz ar to vienam sportistam ir jāveic nevis viena, bet trīs analīzes. Tādā veidā, nepalielinot pieejamo analīžu skaitu, samazinājies to sportistu skaits, kuriem ir iespējams veikt antidopinga analīzes.

Ņemot vērā mazo dopinga kontroļu skaitu, pozitīvo analīžu skaits ir liels - 2014.gadā fiksēti astoņi antidopinga pārkāpumi, bet pērn seši. Jau daudzus gadus Latvijā negatīvā rekordiste ir spēka trīscīņa, un arī pērn pozitīvas analīzes bijušas trim šī sporta veida pārstāvjiem.

Pēc Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas datiem, patlaban astoņiem Latvijas sportistiem ir spēkā esoša diskvalifikācija. Februāra beigās diskvalifikācija beigsies Latvijas hokeja izlases aizsargam Ralfam Freibergam, bet vēl diskvalifikācija ir spēkā Austrim Šaicānam, Viesturam Eidemanim, Artim Šteinam un Oļegam Šarukam (visi - spēka trīscīņa), Kristeram Zeidakam (basketbols), Edgaram Piksonam (biatlons) un Rihardam Nejam (svarcelšana). Tāpat VSMC Antidopinga nodaļas diskvalificēto sportistu sarakstā ir amerikāņu basketbolists Mairs Četmens, kuram aizliegtās analīzes tika konstatētas laikā, kad viņš pārstāvēja Latvijas komandu «Ventspils».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu