Manska filma par Ziemeļkoreju saņem ceturto balvu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kadrs no filmas

Triestes Starptautiskā kino festivāla galveno balvu dokumentālā kino konkursā nupat saņēmusi režisora Vitālija Manska filma «Saules staros / В лучах Солнца / Under the Sun». Filmas pirmizrāde Latvijā gaidāma 12. aprīlī.

Filmas režisors, izcilais krievu dokumentālists Vitālijs Manskis šobrīd dzīvo un strādā Latvijā, kur arī tika pabeigta filma «Saules staros» - šeit dibinātajā un reģistrētajā producentes Natālijas Manskas studijā «Vertov», kas nosaukta par godu dokumentālā kino klasiķim Dzigam Vertovam. Filmas skaņu režisors ir viens no pieredzējušākajiem Latvijas filmu nozares profesionāļiem Anrijs Krenbergs, mūzikas autors – talantīgais latviešu komponists Kārlis Auzāns.

Filmai šis ir jau ceturtais starptautiskais apbalvojums. Filmas pasaules pirmizrāde notika 2015. gada novembrī Tallinas Starptautiskajā kino festivālā «Melnās naktis», kur tā ieguva labākā režisora balvu starptautiskā konkursa skatē un žūrijas speciālbalvu; filma ieguva arī galveno balvu Jihlavas Starptautiskajā kino festivālā. Šā gada martā filma tiks demonstrēta kinoteātros Vācijā un Čehijā, bet aprīlī – Latvijā un Amerikas Savienotajās valstīs.

Filmas norises vieta ir Ziemeļkoreja, tas ir stāsts par ideālu dzīvi ideālā valstī un par to, kā šajā utopiskajā dzīves etalonā tiek ievadīti jauni, ideāli cilvēki.

Filma rāda, cik daudz pūļu Ziemeļkorejas pilsoņi velta, lai uzturētu šo ideālo pasaules kārtību - katrs korejietis pašaizliedzīgi ziedo tam savu dzīvi.

Filma seko ideāla radīšanas procesam - galvenā varone, ideālu vecāku meita, gatavojas pievienoties Bērnu Savienībai. Viņas vecāki strādā ideālos uzņēmumos, dzīvo ideālā dzīvoklī, kas atrodas ideālas pilsētas centrā. Drīz meitene kļūs par daļu no ideālas sabiedrības, ko mūžīgi apspīd Saule kā varenā tautas līdera Kima Ir Sena simbols.

Filmēšanas grupa pabija Ziemeļkorejā divas reizes, to nemitīgi pavadīja dažādas amatpersonas, kas kontrolēja filmēšanas procesu. Taču saskaņā ar režisora koncepciju kamera netika izslēgta arī brīžos, kad kadrs nebija paredzēts filmēšanai. Līdz ar to iegūts unikāls materiāls dokumentālai filmai.

Triestes Starptautiskais kinofestivāls ir viens no galvenajiem filmu nozares notikumiem Itālijā un nozīmīgs kino forums Eiropas mērogā. Šogad Triestes konkursa programmā bija iekļautas labākās 2015. gadā uzņemtās filmas, tostarp divas no tām iepriekš saņēmušas balvas «Zelta balodis» Leipcigā; kopīgajā konkurencē ar Vitālija Manska filmu startēja arī Eiropas kinoakadēmijas balvas nominanti, Amsterdamas Starptautiskā dokumentālā kinofestivāla (IDFA) un citu prestižu kino festivālu dalībnieki. Tāpēc šī balva filmai ir vēl jo vērtīgāka, atzīst režisors.

Filmas pirmizrāde Latvijā paredzēta 12. aprīlī kinoteātrī Splendid Palace, detalizētāka informācija sekos.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu