Halle Berija: Mani sarūgtināja «Oskara» balvu nominācijas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Amerikāņu aktrise Halle Berija atzinusi, ka viņu sarūgtināja šī gada ASV Kinoakadēmijas balvu nominācijas aktiermākslas kategorijās, jo tajās nebija atrodams neviena melnādaina aktiera vārds, raksta britu laikraksts «The Guardian». Berija 2002. gadā kļuva par pirmo melnādaino sievieti, kura saņēmusi «Oskara» apbalvojumu par tēlojumu filmā «Monster's Ball» («Monstru balle»).

«Mana uzvara pirms gandrīz 15 gadiem bija ikoniska,» viņa teica konferencē Losandželosā. «Man tā bija ļoti svarīga, taču es zināju, ka tā ir nozīmīga daudz plašākā līmenī. Pateicības runā teicu, ka durvis tikušas atvērtas, un es tā patiešām domāju. Es svēti ticēju, ka sāksies pārmaiņas, jo ir atvērušās durvis, ir pārkāpta barjera.»

Saņemot prestižo kino apbalvojumu, Berija ar asarām acīs pauda cerību, ka melnādainiem aktieriem Holivudā pavēršoties plašākas darba iespējas.

«Ir pagājuši gandrīz 15 gadi, bet neviena cita melnādaina sieviete nav izgājusi caur šīm durvīm. Tas mani ļoti sarūgtina, jo es domāju, ka uzvara skars ne tikai mani. Mani sarūgtina doma, ka varbūt tam nebija plašāka iespaida,» norāda 49 gadus vecā Berija.

Jau ziņots, ka vairāki pazīstami kinoindustrijas pārstāvji pauduši savu nosodījumu tam, ka «Oskara» nomināciju sarakstā nav pārstāvēti melnādainie aktieri.

Aktrise Viola Smita, pievienojoties diskusijai, norādījusi, ka «Oskara» balvu pasniegšana ir simptoms lielākai problēmai - tam, kā Holivudā notiek filmu veidošana. Viņasprāt, būtu nepieciešams veidot vairāk filmu, kurās lomas varētu spēlēt arī aktieri, kuriem nav balta ādas krāsa.

Savu viedokli pauduši Vils Smits, Džada Pinketa-Smita un Spaiks Lī, apliecinot, ka boikotēs «Oskara» pasniegšanas ceremoniju. Arī režisors Maikls Mūrs apņēmies nedoties uz ceremoniju 28. februārī.

Berija uzskata, ka Holivudas filmās netiekot reālistiski attēlota amerikāņu dzīve. «Svarīgākais ir būt patiesiem,» viņa sacīja. «Filmu režisoriem un aktieriem ir pienākums teikt taisnību. Es domāju, ka Holivudas ražotās filmas nav patiesas, jo neparāda, cik lielā mērā ASV kultūrā iesaistās cilvēki ar tumšu ādas krāsu.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu