«Ventspils» basketbolisti sasniedz FIBA Eiropas kausa astotdaļfinālu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ģirts Staris, bkventspils.lv

Latvijas vicečempione basketbolā «Ventspils» FIBA Eiropas kausa izšķirošajā cīņā par vietu astotdaļfinālā trešdien ar 69:62 (23:18, 20:17, 14:13, 12:14) izbraukumā pieveica Bulgārijas klubu Sofijas «Lukoil Academic», nodrošinot pirmo vietu savā apakšgrupā.

Tikmēr otrā P apakšgrupas mačā Čehijas čempionvienība Nimburkas ČEZ ar 84:57 (30:13, 25:15, 11:22, 18:7) savā laukumā pārspēja Beļģijas komandu Antverpenes «Giants».

Otrajā posmā P apakšgrupā ar četrām uzvarām sešās spēlēs uzvarēja «Ventspils», bet otrā ar tikpat panākumiem bija «Giants», taču Latvijas klubam bija labāki rādītāji savstarpējās spēlēs. Trešā ar trim uzvarām bija ČEZ, bet «Lukoil Academic» kontā viena uzvara.

Trešdien notikušajā mačā rezultatīvākais «Ventspils» vienības rindās bija Kristaps Janičenoks, kurš guva 19 punktus, turklāt viņš iemeta četrus no deviņiem tālmetieniem. Ar 14 punktiem viņam palīdzēja Artis Ate, bet pa deviņiem punktiem guva Kvaimens Mičels un Alans Viginss, kuram arī deviņas atlēkušās bumbas.

Tikmēr mājiniekiem ar 17 punktiem izcēlās Kvenss Teilors, bet Zeļko Zakičs iemeta 12 punktus un savāca deviņas bumbas zem groziem.

Pēc nospēlētām divarpus minūtēm rezultāta tablo vēstīja neizšķirtu 4:4, bet «Ventspils» centra spēlētājs Andrejs Šeļakovs bija pamanījies iekrāt jau divas personiskās piezīmes. Jau pēc minūtes, pateicoties Mičela precīzajam tālmetienam, viesi panāca 9:5, bet vēl pusminūti vēlāk Janičenoks ar realizētu pustālo metienu panāca sešu punktu pārsvaru.

Tiesa, turpinājumā ventspilnieku metieni bija neprecīzi un «Lukoil Academic» ātri panāca neizšķirtu 11:11. Četras minūtes pirms ceturtdaļas beigām komandas apmainījās ar divpunktu metieniem, taču Demjers Pitss un Janičenoks panāca 17:13. Mājinieki gan ātri izlīdzināja rezultātu (18:18), bet aiz tālmetiena līnijas precīzs bija Māris Gulbis, kamēr pusminūti vēlāk Andrejs Gražulis panāca 23:18, ar šādu rezultātu noslēdzoties pirmajam ceturksnim.

Otro spēles nogriezni ar precīzu tālmetienu iesāka Janičenoks (26:18), taču mājinieki pamazām atspēlēja pārsvaru un pietuvojās līdz punkta deficītam (26:27). «Ventspils» trīsarpus minūšu laikā bija guvusi tikai punktu, bet tad Janičenoks guva vēl trīs punktus, turklāt ieguva tiesības izpildīt arī soda metienu, ko realizēja (31:26). Nedaudz vēlāk Šeļakovs nopelnīja savu trešo piezīmi, tomēr arī guva punktus, atjaunojot piecu punktu pārsvaru (33:28).

Turpinājumā vēlreiz precīzs bija Janičenoks, kā arī «Lukoil Academic» spēlētājs Dimitars Dimitrovs un ventspilnieks Artis Ate apmainījās realizētiem tālmetieniem (38:31). Pusotru minūti pirms pārtraukuma Šeļakovs panāca jau deviņu punktu pārsvaru (41:32), tomēr mājinieks Pavļins Ivanovs izpildīja precīzu tālmetienu. Savukārt puslaika pēdējās sekundēs Ate pēc Viginsa neprecīza trīspunktu metiena bija pirmais pie atlēkušās bumbas un panāca rezultātu 43:35.

Pēc pārtraukuma viesi atgriezās ar Viginsa, Ates un Šeļakova metieniem (49:35), bet Sofijas klubs divu minūšu laikā nespēja gūt punktus, kā dēļ nācās ņemt minūtes pārtraukumu. Pirmos punktus otrajā puslaikā mājinieki guva vien pēc četrām nospēlētām minūtēm, kad «trejaci» iemeta Kvenss Teilors, bet «Lukoil Academic» atradās iedzinējos ar 38:52. Turklāt, nesekmīgi uzbruka arī ventspilnieki, kuri neguva punktus vairāk kā trīs minūtes, viesu pārsvaram sarūkot līdz astoņiem punktiem (52:44).

Bulgārijas vienības basketbolistu veiktais septiņu punktu izrāviens lika «Ventspils» galvenajam trenerim Kārlim Muižniekam ņemt minūtes pārtraukumu, uzreiz pēc kura Ate atjaunoja desmit punktu pārsvaru. Tiesa, turpinājums gan nebija tik sekmīgs, jo «Lukoil Academic» pietuvojās līdz sešu punktu atstatumam (48:54). Pusminūti pirms trešās ceturtdaļas beigām Gulbis iemeta divus punktus, turklāt realizēja arī nopelnīto soda metienu, viesiem pārtraukumā dodoties ar deviņu punktu pārsvaru.

Ceturtā ceturkšņa ievadā mājinieki atguva četrus punktus, tomēr pēc divarpus nospēlētām minūtēm Janičenoks iemeta tālmetienu, bet vēl pusminūti vēlāk no tālienes bija precīzs arī Ate (63:52). Turpinājumā «Ventspils» vairāk nekā trīs minūtes nespēja gūt punktus, pārsvaram sarūkot līdz pieciem punktiem. Divarpus minūtes pirms finālsvilpes «Lukoil Academic» pietuvojās līdz četru punktu atstatumam (60:64), tomēr divreiz precīzs no soda metiena līnijas bija Mičels. Tāpat četri punkti komandas šķīra minūti pirms pamatlaika beigām, bet Janičenoks aukstasinīgi iemeta savu kārtējo tālmetienu. Pēdējā spēles minūtē komandas punktus neguva, tādējādi uzvaru ar 69:62 svinēja ventspilnieki.

Kā zināms, otrā posmā pirmajā spēlē ventspilnieki ar 64:88 piekāpās ČEZ, nākamajā mačā Latvijas klubs ar 97:80 pieveica «Giants», bet pirmo apli vicečempioni noslēdza ar uzvaru 77:69 pār «Lukoil Academic». Turpinājumā «Ventspils» mājās ar 72:69 pārspēja ČEZ, bet pagājušajā nedēļā «Ventspils» izbraukumā ar 78:80 piekāpās «Giants».

Turnīra pirmajā posmā «Ventspils» bija viena no sešām komandām, kas tika pie maksimālā rezultāta - sešās spēlēs tikai uzvaras. Arī «Giants» bija viena no šīm komandām, turklāt Beļģijas klubs vienīgo zaudējumu šosezon FIBA Eiropas kausā piedzīvojis tieši Ventspilī.

Jaunajā turnīrā pirmajā posmā piedalījās 56 komandas no visas Eiropas, bet otro posmu sasniedza 32 labākās vienības. Otrajā posmā tās sadalītas astoņās grupās, vēlreiz izspēlējot divu apļu turnīru.

Pēc tam gaidāmi astotdaļfināli un ceturtdaļfināli, kas tiks aizvadīti sērijās līdz divām uzvarām, bet sacensību finālčetrinieka izspēle plānota 2016.gadā no 29.aprīļa līdz 1.maijam.

Jau gandrīz 15 gadus Eiropas basketbola divus spēcīgākos turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr pagājušajā vasarā šajā hierarhijā radās neskaidrība, jo negaidīti nopietnas pretenzijas uz konkurentu vājināšanu izvirzījusi Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas («FIBA Europe»), kas izveidoja FIBA Eiropas kausu un cerēja nokļūt arī starp ULEB Eirolīgas organizatoriem. Tomēr paredzams, ka nākamajā sezonā paralēli ULEB Eirolīgai tiks izveidota basketbola Čempionu līga.

Kā zināms, dalība kontinenta otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā - ULEB Eiropas kausā - pienācās Latvijas čempionvienībai «VEF Rīga», tomēr tā jau vasaras sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī «Ventspils», līdz ar to pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nav pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā.

ULEB Eiropas kausā basketbolā (agrāk ULEB kausā) Latvija līdz šim nebija pārstāvēta vien pašā pirmajā sezonā 2002./2003.gadā, bet dažbrīd, ieskaitot arī pagājušajā sezonā, sacensībās piedalījās pat pa divām vienībām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu