Sandensas filmu festivālā triumfē vergu drāma «The Birth of a Nation»

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Sandensas filmu festivālā, kurā skatītāji varēja iepazīties ar labākajiem amerikāņu un starptautiskā neatkarīgā kino darbiem, divas balvas šogad ieguvusi filma «The Birth of a Nation», kas vēsta par 19. gadsimta vergu dumpi Virdžīnijā. Kinolente ieguva lielo žūrijas balvu kā labākā ASV drāma un arī skatītāju balvu.

Filmas režisors Neits Pārkers, saņemot apbalvojumu, pateicās Sandensas filmu festivālam par platformas radīšanu izaugsmei, «neraugoties uz to, ko pārējā Holivuda dara».

Jau vēstīts, ka ASV pirms «Oskaru» pasniegšanas šogad risinās spraigas diskusijas par atšķirīgu rasu pieņemšanu kino industrijā. ASV Kinoakadēmijas balvām aktierspēles kategorijās jau otro gadu netika izvirzīts neviens melnādains aktieris.

Sandensas filmu festivālā šogad par labāko dokumentālo filmu atzīta kinolente «Weiner», kas vēsta par negodā kritušo ASV politiķi Entoniju Vīneru un viņa centieniem atgriezties politikā, kandidējot uz Ņujorkas mēra amatu.

Savukārt skatītāju balvu kā labākā dokumentālā filma saņēma filma «Jim: The James Foley Story», kas vēsta par amerikāņu žurnālistu Džeimsu Foliju, kam «Islāma valsts» 2014. gadā nocirta galvu.

Kadrs no filmas "The Birth of a Nation"
Kadrs no filmas "The Birth of a Nation" Foto: AP/Scanpix

Pasaules kino kategorijā lielo žūrijas balvu šogad ieguva «Sand Storm» - izraēliešu filma par sieviešu dzīvi beduīnu ciematā. Savukārt skatītāju balva tika «Between Sea and Land» - kolumbiešu kinolentei par slimu pie gultas piesaistītu vīrieti un viņa mātes rūpēm par viņu.

Pasaules dokumentālo filmu kategorijā lielo žūrijas balvu un skatītāju balvu saņēma filma «Sonita», kas vēsta par 18 gadus vecu afgāņu bēgli, kura nelegāli dzīvo Teherānā un sapņo kļūt par pasaulslavenu dziedātāju.

Sandensas kinofestivālu 1985. gadā aizsāka aktieris Roberts Redfords.

Šogad festivālam tika iesniegta 4081 filma.

98 no atlasītajām kinolentēm Sandensas kinofestivālā piedzīvos pasaules pirmizrādi. Iepriekšējos gados Sandensā debitējušās filmas guvušas spožus panākumus kino industrijā. Festivāls palīdzējis izveidot arī tādu režisoru kā Kventins Tarantīno un Stīvens Soderbergs karjeru.

Pagājušogad Sandensas kinofestivālā debitēja kinolente «Brooklyn», kas šogad saņēma trīs «Oskara» balvas nominācijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu